Zabranjena prodaja Barbike

U Iraku vlasti zabranile prodaju najpopularnije lutke na svetu

  • 0

Iranska policija za moral zabranila je prodaju lutke Barbika radi zaštite društva od, kako se navodi, opasnog uticaja zapadne kulture, koja ugrožava islamske vrednosti,preneli su danas iranski mediji.

Zapadne zemlje nedavno su uvele do sada najoštrije sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa, a vlasti navode da su u zemlji pokrenule "meki rat" protiv dekedentnog uticaja zapada.

"Pripadnici policije za moral došli su u našu radnju pre tri nedelje i zatražili da uklonimo sve Barbike", izjavio je prodavac igračaka u severnom delu Teherana.

Iranski verski vladari proglasili su 1996. godine Barbiku za neislamsku, uz objašnjenje da ova lutka ima "destruktivne kulturne i društvene posledice". Lutku proizvodi američka kompanja "Matel".

Novo naređenje, objavljeno pre tri sedmice, primoralo je prodavce da kriju lutku iza ostalih igračaka, da bi zadovoljili potražnju na tržištu i istovremeno izbegli kažnjavanje.

Država je, u želji da umanji popularnost Barbike, 2002. godine objavila listu zvanično odobrenih lutaka, ali ta akcija nije bila uspešna, kažu trgovci.

Nakon toga dve lutke pojavile su se u radnjama odevene u razne vrste tradicionalne odeće.

U skladu sa pravilima koja važe za žene u Iranu one predstavljaju suprotnost poznatoj lutki Barbi, plavuši bujnih grudi koja nosi oskudnu i tesno pripijenu odeću.

 

(Izvor: Nezavisne novine/Foto: Nezavisne novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA