Jeremić: Kosovo, reforme i približavanje EU prioriteti u 2012.

Na otvaranju ambasadorske konferencije u Palati Srbija Jeremić je istakao da je za čitavu naciju od suštinske važnosti da nastavi da sprovodi svaki od navedenih spoljnopolitičkih prioriteta

  • 0

Približavanje Srbije Evropi, ispunjavanje evropskih standarda, sprovođenje reformi, regionalna saradnja i rešavanje kosovskog pitanja ostaće prioriteti spoljne politike Beograda 2012. godine, izjavio je šef diplomatije Vuk Jeremić.

Jeremić je istakao da je cilj Srbije dostizanje evropskih standarda, ispunjenjem Kopenhaških kriterijuma, bez obzira na to kada će EU dostići neophodni konsenzus o daljim formalnim koracima na putu evropske integracije Srbije.

Uprkos krizi u EU, koja je najveći izazov za veru u evropski projekat, i koja će neminovno uticati na Balkan, Srbija je opredeljena za integracije, istakao je. - Sve to nije uticalo na stratešku opredeljenost Vlade da usidri Srbiju u EU - poručio je Jeremić. On je podsetio da je na početku mandata Vlada Srbije odredila četiri diplomatska prioriteta - proces evrointegracija, regionalnu harmoniju, pravedno i održivo rešenje za Kosovo, kao i produbljivanje ekonomske saradnje sa svetom.

-Tokom mandata sprovodili smo principijelnu i doslednu spoljnu politiku na tim osnovama, i to pod veoma teškim okolnostima. Sada je postalo jasno da je među relevantnim političkim akterima u Srbiji ustanovljen konsenzus po pitanju četiri spoljnopolitička prioriteta- ocenio je Jeremić.

Govoreći o procesu pomirenja na Balkanu, Jeremić je najavio da će tokom sledećih dvanaest meseci slogan pod kojim će se obavljati sve regionalne aktivnosti Srbije biti: Od balkanskih ratova do mira na Balkanu.

Kako je rekao, to je fraza za koju se nadamo da će objediniti sve što može biti učinjeno tokom godine koja označava stogodišnjicu Prvog balkanskog rata.

Šef srpske diplomatije je podvukao da se stav Srbije po pitanju Kosova i insistiranje na Rezoluciji 1244 neće menjati.

Jeremić je, izrazivši zahvalnost svim zemljama koje su bile solidarne sa Srbijom po pitanju Kosova, rekao da bi suprotan stav doprineo ustanovljavanju duboko ometajućeg presedana, koji bi ohrabrio separatizam širom sveta.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA