13.12.2018 - 10:42

Ljutimo se na njih kad nam obore jelku i naprave lom, ali da li su ukrasi i lampice uopšte bezbedni za pse i mačke?

Neretko se dešava i strujni udar, posebno jer gotovo sve životinje imaju potrebu da izgrizu žice

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Jelke i borovi, sijalice i ukrasi, utople dom i obasjaju ga najlepšim bojama, ali malo ko zna da jelke mogu da budu potencijalna opasnost za naše ljubimce, piše foxnews.com.

Božićno i novogodišnje drvo je opasno za vaše ljubimce jer se borove iglice mogu uvući ispod njihovog krzna, ili mogu izazvati iritacije i probleme sa crevima ako ih progutaju.

Ako mačka ili pas pojedu borove iglice, što ćete teško izbeći jer one opadaju u velikom broju, svakodnevno, a kada se nađu u želucu, ispuštaju ulja koja umnogome štete vašem ljubimcu. U tim situacijama se javlja prekomerno povraćanje i slinjenje.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Takođe, ako iglica upadnje ljubimcu u oko, iritacija je najmanje što može da se desi, a nije nemoguće ni trajno oštećenje rožnjače.

Čak i veštačke jelke mogu da naprave problem, jer i veštački delovi mogu da izazovu mučninu i povraćanje, ako ih ljubimac pojede.

Božićna zvezda, sve popularnija biljka u poslednjih nekoliko godina može biti pogubna za mačke, posebno one sitnije i mršavije, izaziva im dijareju i povraćanje po više sati.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Lampice i svetleći ukrasi neretko mogu da se toliko usijaju, da sprže deo tela vašeg ljubimca. Neretko se dešava i strujni udar, posebno jer gotovo sve životinje imaju potrebu da izgrizu žice – zamislite samo šta bi moglo da se desi kada bi maca ili kuca grizla kabl od lampica sa jelke?!

Takođe, stakleni ukrasi su jako opasni za ljubimce – ili će ih povrediti i iseći, ili će im napraviti haos u stomaku ako pokušaju da ih pojedu. Takođe, neki ukrasi mogu da budu i smrtonosni ukoliko se pojedu, jer se prave od posebnih materijala i boje nekim posebnim bojama koje mogu biti pogubne za životinje.

(Telegraf Ljubimci)

Tagovi: božić, jelka, Kićenje, mačka, nova godina, pas, praznici, Ukrasi

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*