22.12.2017 - 12:31

NEOBIČAN GOST NA PETROVARADINU: Porodica dabrova primećena u Novom Sadu

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Ovog vikenda, mladi dabrovi, viđeni su u Petrovaradinu, najverovatnije dok su tražili pogodna mesta za građenje gnezda.

Pretpostavlja se da su u pitanju potomci porodice dabrova koja se tu naselila pre nekoliko godina.

Dabrovi su strogo zaštićena vrsta, koje je zabranjeno loviti i uništavati njihova staništa. Iako su noćne životinje, u potragu za novom teritorijom, mlade jedinke ponekad krenu i danju.

“Posle dve i po godine, mladunče dabra, odnosno sad već zrela životinja, traži svoj prostor. Otprilike, dabrova gnezda odnosno brane i skloništa, to što on pravi, na svaka tri kilometra možete imati sledećeg dabra”, kaže dr Jadranka Delić, stručna saradnica za zaštitu sisara, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Kao glodari biljojedi, dabrovi nisu opasni za ljude, ali u zimskom periodu, u nedostatku zeljaste hrane, mogu naneti štetu privatnim šumama. Zbog toga je stabla potrebno dodatno zaštititi.

“Dabar, njegova aktivnost je do 10 metara u obali i do 50 metara u dužini obale. Dalje ne ide. Dakle, to je neki radijus obaranja stabala. Pokazalo se odličnim, to su iskustva u Evropi, a verovatno ćemo i mi na taj način pokušati da se borimo, da postoji vrlo gusta žica koja nije skupa i kojom treba prosto ograditi taj deo šume”, kaže dr Jadranka Delić, stručna saradnica za zaštitu sisara, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Osim u Petrovaradinu i na Fruškoj gori, ti teško uočljivi glodari nastanjeni su i u Mačvi, Obedskoj bari i Specijalnom rezervatu prirode “Zasavica”.

Njihova staništa vezana su za vodu i retko dolaze na kopno, te je porodica dabrova iz Petrovaradina za sada bila dobar komšija i nije napravila štetu građanima.

 

Tagovi: dabar

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*