12.12.2017 - 12:39

BUDITE NA OPREZU: Pirotehnika može ozbiljno da ugrozi vašeg najboljeg prijatelja

Pirotehnika je opasna za vašeg ljubimca

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Predstojeće slave, kao i praznici Nova godina i Božić, u Srbiji ne mogu da se provedu bez korišćenja pirotehničkih sredstava, pa čak i pucnjave. Ovo često dovodi do ljudskih povreda, ali i negativno utiče na životinje, koje tom prilikom trpe veliki strah.

Da upotreba pirotehničkih sredstava može biti uznemirujuća i po životinje i kućne ljubimce, potvrđuju iz Udruženja “Anima” Subotica, te preporučuju da se u vreme praznika ljubimci unesu u unutrašnjost doma.

“Životinje pretrpe veliki strah, a veliki broj njih umre od srčanog udara baš za vreme ovih praznika. Takođe, dešava se da u tom strahu i panici pobegnu, gde se izlažu opasnosti da se izgube i ne vrate ili da ih udari auto. Verujem da većima ljudi nije ni svesna koliko petarde i ostala pirotehnička sredstva izazivaju stres kod životinja, te zbog toga preporučujemo da se ljubimci, naročito u vreme oba Božića i Nove godine, kada je upotreba pirotehnike najintenzivnija, unesu unutra, makar u garažu, predsoblje ili kupatilo i da se pusti neka muzika.”

“Osim toga, savet je i da ljubitelji životinja ne upotrebljavaju pirotehniku, kao i da ukoliko postoji potreba, zamole komšije da ne bacaju petarde – objasnili su iz Udruženja “Anima Subotica”, na koji način bi sugrađani mogli da zaštite svoje ljubimce.

Tagovi: pas

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*