24.07.2017 - 06:29

ŽIVOTINJE MORAJU DA BUDU SREĆNE: Posebno tretirane krave daju više mleka!

Krave uživaju u rashlađivanju, češkanju, timarenju,,,

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Naučnici tvrde da životinje osećaju patnju, stres, sreću i ostale psihološke uticaje koji ih teraju da se ponašaju na jedan ili drugi način, a kako bi to potkrepili napravili su ogromnu studiju, koja je zasniva na srećnim kravama.

I ne, srećne krave nisu one koje se dobro hrane i koje uživaju an toplim mestima. Srećne krave uživaju u čekšanju leđa, u osveženju koje im daju blage prskalice sa vodom, kao i blagi povetarac. Ovu studiju koriste na Univerzitetu u Viskonsinu, kako bi stočarima objasnili kako da dobiju kvalitetno mleko.

Stočarima se preporučuje da kravama muzarama obezbede više manevarskog prostora u štalama, više rashladnih uređaja I da im hranu daju uvek u isto vreme. Istraživanje je takođe pokazalo da krave muzare u vreme telenja treba budu u grupi već poznatih goveda, da bi što manje bile izložene stresu.

“Ako im uklonite razlog za stres, krave manje jedu a daju više mleka”, glasi jedan od saveta.

Od kako je počeo da ugađa svojim kravama muzarama, stočar MičBrinig kaže da svaka krava dnevno daje 8 litara mleka više , odnosno umesto 47 litara na dan sada proizvode skoro 57 litara. Osim toga njegove krave se sada veoma retko povrede i žive oko godinu dana duže.

Tagovi: krava

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*