03.04.2017 - 11:37

DRUŽENJE SA ŽIVOTINJAMA JE LEK: Nisu one bez razloga naši najbolji prijatelji

Čak i terapija sa konjima pomaže autističnim ljudima da se lakše nose sa problemima

FOTO: pixabay.com
FOTO: pixabay.com

Životinje se u svetu sve češće koriste u terapeutske svrhe, kao emocionalna podrška ljudima, a mi smo vrlo često nesvesni da mogu pomoći deci sa autizmom u njihovim svakodnevnim problemima.

Možda i najpoznatiji slučaj, je svakako i prvi slučaj od koga je sve krenulo. Naime, patak po imenu Danijel je pomogao svojoj vlasnici da se izbori sa postraumatskim stresom nakon nesreće koju je preživela. Do sada su se koristile različite životinje, kao što su pilići, mačke pa čak i konji u nekoliko slučajeva.

Svakako da je jedan odnos koji životinje i ljudi razvijaju međusobno, zapravo glavni razlog zašto su nam  one i najbolji prijatelji. Vlasnici ne osećaju usamljenost, i samim tim stvara se pozitivan efekat na njihov društveni život.

Takođe, jako je važno razumeti da životinje podstiču učenje kod ljudi, kao i da se razvijaju socijalne veštine, koje jasnije mogu biti upotrebljene u komunikaciji sa drugim ljudima. Kod dece sa autizmom, utvrđeno je da su recimo gvinejske svinje znatno uticale na razvoj njihove socijalne komunikacije.

Osim ovih socijalnih aspekata, postoji i nekoliko zdravstvenih, a utvrđeno je istraživanjem da deca koja se češće druže sa životinjama razvijaju svoj imuni sistem, i manje su podložna alergijama.

Ipak, na kraju je važno istaći da i same životinje imaju dobrobit od ovakvog druženja, a neophodno je voditi računa da se one tokom terapije ne ugrožavaju, kao i da su zdrave.

Tagovi: konji, patke, terapija

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 komentar za DRUŽENJE SA ŽIVOTINJAMA JE LEK: Nisu one bez razloga naši najbolji prijatelji

  1. Mic says:

    Životinje su najbolje !