29.03.2017 - 12:59

NEISTRAŽENO CARSTVO LEPTIRA: Ovo garantovano niste znali o njima

Pet stvari koje niste znali o leptirima

FOTO: pixabay
FOTO: pixabay

Leptiri su zanimljivi insekti iz više aspekata, a evo samo nekoliko stvari koje vrlo verovatno niste znali o njima do sada.

Pojedine vrste leptira imaju boje koje su nevidljive ljudskom oku. Za razliku od ljudi, leptiri ne vide mnogo ali veoma dobro raspoznaju boje, pa čak i one koje se nalaze van spektra koje ljudi mogu da vide, kao na primer ultra-ljubičastu. Neki od njih imaju i ultra-ljubičaste šare.

Leptiri koriste različite taktike kako bi prevarili predatore, a jedna od njih je i lažna glava. Naime, oni na zadnjem delu krila imaju nešto što podseća na glavu, i kada se predator zaleti na pogrešnu stranu, to leptirima daje popriličnu šansu da umaknu svom napadaču.

Leptiri su veoma izbirljivi, i to što ste zasadili mnogo cveća kako biste im pomogli apsolutno ne znači ništa. Različite vrste leptira jedu različite vrste cveća, i zbog toga je potrebno to znati pre nego što se upustite u ovaj posao.

Njihovo oružje je i otrov. Pojedine gusenice koriste otrov iz biljaka koje usisavaju, a zatim ga koriste kao oružje u borbi protiv predatora.

Pojedini leptiri imaju raspon krila i do 30 centimetara.

Tagovi: leptir

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*