23.02.2017 - 13:05

DOBAR PREDLOG I ZA NAŠE PUTARE: ‘Zeleni mostovi’ svake godine spašavaju na hiljade životinja od sigurne smrti! (FOTO)

Arhitektonsko rešenje, čini se na prvi pogled revolucionarnim, koje, kako je pokazala praksa u nekim državama, je spasilo i spašava na hiljade životinja širom sveta, nameće se kao odlično rešenje za domaću putnu infrastrukturu. Osim što je izuzetno humano, ovakvo rešenje značajno utiče i na bezbednost na drumovima, a to potvrđuju i statistike u zemljama gde je rešenje 'zelenih mostova već primenjeno.

Foto: trueactivist.com
Foto: trueactivist.com

Tačna brojka koliko životinja na drumovima širom sveta strada svakog dana nije poznata, ali da nije mala pokazuje i primer SAD-a, gde na tamošnjim putevima svakog dana životom plati najmanje milion životinja.

‘Zeleni mostovi’ su objekti koji životinjama omogućavaju sigurno i nesmetano prelaženje preko velikih saobraćajnica, posebno auto-puteva. Najlepši deo ove priče je da je intencija svih zemalja koje su uložile, mora se ipak priznati, značajna sredstva za izgradnju ovakvih bezbednosnih prelaza iznad puteva, bila ipak na prvom mestu zaštita životinja, kako divljih, tako i domaćih.

Foto: TwistedSifter

Foto: TwistedSifter

Prvi ‘zeleni mostovi’ izgrađeni su u Francuskoj 50-ih prošlog veka, a najduži poznati na svetu je izgrađen u Holandiji (Natuurbrug Zanderij Crailooi) i dug je 800, a širok čak 50 metara.

Ovakvi mostovi, priznaćete i lepog imena, prioritetno su građeni sa ciljem da obezbede nesmetan prelaz životinja preko auto-puteva. To su, u nekim situacijama, čak i tuneli nasipani zemljom koji se zatim ozelenjavaju kako bi se što bolje uklopili u prirodno stanište životinja.

Svakako, rešenje koje će, nadamo se, i naši putari i konstruktori puteva primeniti, bar na onim kritičnim deonicama, gde je poznato značajno prisustvo životinjskog sveta.

(Ljubimci Telegraf)

Tagovi: briga o životinjama, divlje životinje, mostovi, zeleni mostovi

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*