15.12.2015 - 17:31

MOLIMO VAS, PREKINITE DA BACATE PETARDE! Godišnje, 5.000 ljubimaca UGINE od SRČANOG UDARA!

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za one koji to prekrše iznose od 25 do 500 evra

Foto: Foter/Flickr/Vicki's Pics, Flickr/Victoria Pickering
Foto: Foter/Flickr/Vicki's Pics, Flickr/Victoria Pickering

Petarde mogu da prestraše i ozbiljno povrede životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija, zbog čega su prijatelji životinja pokrenuli peticiju za zabranu korišćenja pirotehnike II i III razreda tokom cele godine, nadajući se da će buduće proslave Nove godine biti sigurnije za ljude i životinje.

Kao i proteklih, obeležavanje dočeka Nove godine nije moglo proći bez petardi i drugih eksplozivnih sredstava. Životinje ne vole petarde, ali ne voli ih ni većina građana koji žele mir i sigurnost za sebe i članove svoje porodice.

Svake godine u “ludovanju” petardama povredi se desetine ljudi, od čega polovina bude teže povređena, a dolazi i do oštećenja objekata. U nesavesnom i neispravnom rukovanju petardama ugrožena su i deca i odrasli, pri čemu dolazi do gubitka prstiju, delova šake, povreda lica i opekotina.

Ni životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila: buka prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povređene. Osim opasnosti od povređivanja petardom, veliki stepen buke može oštetiti i njihov znatno osetljiviji sluh i izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici beže iz dvorišta, pokušavajući da se zaštitite od buke nastale eksplozijama.

Petarde i ljubimci

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za one koji to prekrše iznose od 25 do 500 evra.

U Torinu je ta zabrana donesena pre svega zato što ispaljivanje petardi zastrašuje ptice, pse i mačke. Naime, oko 5.000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

Zakon o eksplozivnim predmetima reguliše prodaju pirotehničkih sredstava, vreme upotrebe i ograničenje vezano je za dob, ali u praksi je, zbog velike popularnosti pirotehničkih sredstava, teško nadzirati sprovođenje zakonskih odredbi. Čak i postupanje u skladu sa Zakonom ne može sprečiti greške pri rukovanju, a neretko i teške povrede.

Izmena Zakona o eksplozivnim stvarima doprinela bi smanjenju buke i stradanju ljudi i životinja ako bi korišćenje petardi i drugih eksplozivnih sredstava II i III razreda bilo zabranjeno i u razdoblju od 27. decembra do 1. januara. Doček Nove godine i dalje bi se obeležavao Javnim vatrometima i pirotehničkim sredstvima I razreda.

Pritom, zabava zasigurno ne bi izostala, a povećala bi se sigurnost građana i životinja i smanjila buka.

(Telegraf.rs/jutarnji.hr)

Tagovi: petarde, pirotehnika, praznici, stres, stres kod životinja

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 komentara za MOLIMO VAS, PREKINITE DA BACATE PETARDE! Godišnje, 5.000 ljubimaca UGINE od SRČANOG UDARA!

  1. Djina says:

    E dobro ste se setili. Em sto je lose za zivotinje i za coveka je opasno.

  2. Nervozan says:

    Moj ker kad cuje petardu on ustane podigne prednje sape i peva “ko to kaze,ko to laze…” toliko

  3. Bond says:

    Nemojte da prdite, smeta cvecu