27.11.2014 - 23:02

NAJVEĆE ZIMOVALIŠTE SOVA NA PLANETI: Kikinda slavi svoje ljubimce i ovog novembra! (FOTO) (VIDEO)

Pored lepih fasada, "Dana ludaje", tamburaša, dobre hrane, Kikinda već godinama unazad ima još jedan zaštitni simbol - sove!

Foto: visitkikinda.info
Foto: visitkikinda.info

Nakon što su domaći i svetski ornitolozi utvrdili da se u Srbiji, tačnije u severnoj pokrajini Vojvodini, nalaze najveća zimujuća jata, a u Kikindi i najgušća gnezdeća populacija sova utina na svetu, Turistička organizacija Opštine Kikinde, lokalna samouprava i njeni građani prionuli su na posao – edukacija lokalnog stanovništva konceptom podsticanja održivog razvoja ekološke sredine, promocija svetskog fenomena, a pre svega zaštita i briga o našim sovama.

Foto: visitkikinda.info

Foto: visitkikinda.info

Kikindu sve češće pohode ornitolozi i ljubitelji prirode iz celog sveta. Sove su, nema dileme, zaštitni znak Kikinde i to sve zahvaljujući jednom čoveku, Milanu Ružiću predsednik Centra za zaštitu sova Srbije.

- Sove su u prilično dobro stanju i jako lepo uhranjene. Najbolji su saveznici našim poljoprivrednicima. Danas smo izbrojali 442 jedinke. Da bi sove ostale u Kikindi, bitno je da ljudi shvate koliko su one osetljive. Svako nerazumno ponašanje može biti jako štetno- kaže Milan Ružić predsednik Centra za zaštitu sova Srbije.

Kikinda je najveće zimovalište sova-ušara na svetu. Ponekad ih ima i oko 700. Pažnju Kikinđanima na sove skreće velika informativa tabla sa informacija o tim zaštićenim pticama. A stablo sa najviše sova utina u Srbiji, nalazi se u centru ovog grada sa čak 145 sova!

Zanimljivo je da su sove ušare u Kikindu privukle velki broj stranih turista, ljubitelja prirode i ptica. Među engleskim turistima koji su posetili grad, bio je i stručnjak za proučavanje divljih ptica i novinar Dejvid Lindo. On je autor nekoliko dokumentaraca filmova o životu divljih ptica u gradskim sredinama koji su emitovani na čuvenom BBC-u.

“Ovo je neproceljivo bogatstvo. Samo na jednom drvetu u centru vašeg grada, video sam više sova ušara nego celog života u Velikoj Britaniji. Planiram da o tome snimim dokumentarni film, i svetu pokažem koliko je ovo zadivljujuće mesto za sove”,najavio je Lindo, i priznao da je zbog sova postao “sin Kikinde”.

O Kikindi i njenim sovama jednu od svojih emisija je posvetio i čuveni Jovan Memedović u svom serijalu “Sasvim prirodno”.

- Lepe fasade, trg, otkrivam mnogo toga što nisam znao i oduševljen sam onim što sam za kratko vreme ovde video. Oduševljen sam Terrom, skeletom mamuta, trg je fantastičan i lep, a sada imate i sove. Postajete jako zanimljivi, treba stalno da napadate ostatak Srbije i da im kažete šta to ovde ima i nigde drugde – rekao je Memedović.

Novembar kao mesec sova u Kikindi se obeležava od 2012. godine. U to vreme se organizuju brojna predavanja, skupovi, edukativne tribine, a i prirodno u ovom gradu je od tada smešten i Centar za zaštitu sova Srbije. Ideja je da ova manifestacija postane tradicionalna, turistički atraktivna ne samo domaćim, već i stranim turistima i ljubiteljima ptica.

(Ljubimci Telegraf)

Tagovi: kikinda, mesec sova, sova utina, sove, Vojvodina

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*