04.09.2013 - 16:52

Velški korgi kardigan (Welsh Corgi Cardigan)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 38)
GRUPA I – Ovčarski psi i psi terači stoke (osim švajcarskih pastirskih pasa)
Sekcija: 1 – Ovčarski psi
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Stabilan, robustan, pokretan, izdržljiv. Dug u odnosu na visinu. Rep sličan lisičijem produžava se u liniju tela.

Karakteristika: Budan, aktivan i inteligentan

Narav: Budan, inteligentan, uravnotežen, niti plašljiv niti agresivan.

Glava i lobanja: Glava u obliku i izgledu lisičija. Lobanja između ušiju široka i ravna, sužava se ka očima iznad kojih je blago zaobljena. Srednji stop. Dužina njuška u odnosu prema lobanji je kao 3:5. Njuška se ravnomerno sužava ka nosu, koji stoji nešto ispred ali niukom slučaju nije tup. Donja vilica je skladna, snažna, ali nije upadljiva. Crn nos.

Zubalo: Snažni zubi, makazasto zubalo pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje vilice.

Oči: Srednje velike, jasne, sa prijateljskim, živahnim ali budnim izrazom, prilično daleko jedno od drugog, sa jasno izraženim očnim uglom. Prvenstveno tamne ili boje u harmoniji sa bojom dlake. Tamna ivica očnih kapaka. Beloplave, plave ili plavo prskane oči (jedno ili oba) su isključujuće, a dozvoljene kod blu-merla.

Uši: Uspravne, prilično velike u odnosu na veličinu psa. Vrh blago zaobljen. U korenu srednje široke i približno 9 cm, jedno od drugog udaljeno. Dobro unazad usađene, tako da svojom dužinom mogu da se polože na vrat. Tako su nošene da su vrhom nešto izvan jedne zamišljene linije koja ide od vrha nosa kroz sredinu oka.

Vrat: Mišićav u odnosu na građu psa dobro razvijen i sa harmoničnim prelaz u dobro postavljene kose plećke.
Prednji deo: Plećke dobro postavljene, sa nadlakticom grade ugao od oko 90 stepeni, mišićave. Laktovi prisno priležu uz grudni koš. Do šapa kosti snažne. Kratke noge, svakako
telo mora raspolagati slobodnim prostorom iznad tla. Podlaktice blago zakrivljene i odgovaraju zaobljenosti grudnog koša. Šape okrenute blago ka napolje.

Telo: Grudni koš srednje širok sa naglašenom grudnom kosti. Trup prilično dug i snažan sa dubokim grudima, dobro zasvođena rebra i jasno ograničeni delovi. Ravna leđna linija.

Zadnji deo: Snažan, dobro uglovan i postavljen sa mišićavom butinom i potkolenicom. Do šapa snažne kosti. Kratke noge. Došaplje u mirovanju, posmatrano sa strane i od pozadi vertikalno.
Šape: Okrugle, zatvorene, prilično velike, sa dobro ispunjenim jastučićima. Zaperci moraju biti odstranjeni.

Rep: Slilčan repu lisice, usađen u liniji leđa, srednje dug (dopire do tla ili gotovo do tla). U mirovanju nisko nošen, u kretanju srne biti nošen blago iznad visine leđa, ipak ne zarolan iznad leđa.
Kretanje: Skladno i aktivno. Laktovi prisno prijanjaju uz telo, pri tome niti slobodni, niti kruti. Prednje noge bez prejakog podizanja, dobro napred ispružajuće, pri tome su u dobrom skladu sa potiskom zadnjih nogu.

Dlaka: Kratka ili srednje duga, oštre teksture, otporna na vremenske uslove, sa dobrom podlakom. Prvenstveno ravna.
Svaka boja sa ili bez belih oznaka. Bela ne treba, ipak da preovladava.

Veličina: Idealna visina grebena 30 cm. Težina je proporcionalna veličini pri čemu je opšti utisak od prvenstvenog značaja.

Greške: Svako odstupanje od predviđenih tačaka treba se smatrati greškom, čija ocena stoji u tačnom odnosu prema stepenu izraženosti.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar