05.09.2013 - 22:01

Tibetski španijel (Tibetan Spaniel)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 231)
GRUPA  IX – Psi za pratnju i razonodu
Sekcija: 5 – Psi sa Tibeta
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Mali, živahan i oprezan. Veoma uravnotežen u opštem izgledu. Dužina tela je neznatno veća od visine grebena.

Osobine: Radostan, pouzdanog ponašanja, inteligentan pas. Uzdržan prema strancima.

Narav: Oprezan, veran, ali nezavistan.

Glava i lobanja: Mala u odnosu prema telu, ponosno nošena. Kod mužjaka muževna ali ne gruba. Lobanja je srednje široka, srednje duga, i blago zaobljena. Srednji, jasno vidljiv stop. Njuška je srednje dužine zatupasta, dobro napunjena, bez nabora. Brada je duboka i široka. Nos prvenstveno crn.

Oči: Tamnobraon, ovalne, zračeće sa puno izražaja, srednje veličine. Prililčno daleko postavljeno jedno od drugog, ipak upravljene ravno napred. Crni kapci.

Uši: Srednje velike, obešene, kod odraslih pasa dobro odlakane. Usađene prilično visoko. Poželjno je da su na lobanji, postrano, nešto uzdignute, ali ne odstojeće nošene. Velike, teške i nisko usađene uši su atipične.

Zubalo: Mali predgriz. Donja vilica široka između očnjaka, pri čemu su sekutići ravnomerno raspoređeni. Poželjno je potpuno zubalo. Pri zatvorenim ustima zubi i jezik ne smeju biti vidljivi.

Vrat: Srednje kratak, snažan i dobro prelazi u telo. Pokriven grivom odnosno šalom od duže dlake, pri čemu je izraženiji kod mužjaka.

Prednje noge: Osrednja snaga kostiju. Pokazuju neznatno savijen oblik ali leže dobro ispod plećki koje su kose i dobro unazad postavljene.

Telo: Dužina od grebena do korena repa je neznatno veća od visine grebena. Dobro zaobljena rebra. Ravna, čvrsta leđa.

Zadnje noge: Dobro oblikovan i snažan sa nisko postavljenim skočnim zglobom. Ravne su posmatrano od pozadi. Srednje uglovan koleni zglob.

Šape: Zečije.Male i dobro oblikovane. Odlakane između prstiju, pri čemu se često dlaka pruža iznad šapa. Nepoželjne su okrugle mačije šape.

Rep: Visoko usađen, bogato odlakan i u kretanju nošen radosno zavijen iznad leđa. (U mirovanju opušten rep ne srne biti kažnjen).

Kretanje: Brzonogo, ravno, slobodno i samopouzdano.

Dlaka: Pokrovna dlaka svilaste građe. Na licu i prednjim stranama nogu kratka, na telu srednje duga i prilično ravna, približena dlaka. Gusta, fina podlaka. Uši i zadnje strane nogu lepo odlakane. Rep i sedne kvrge bogato pokrivene dugom dlakom. Ne preterana odlakanost pri čemu ženke po pravilu imaju manje dlake i manju grivu.

Boja: Dozvoljene su sve boje i mešavine boja.

Veličina/masa: Idealno 4,1-6,8 kg. Visina grebena oko 25,4 cm.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se manom, čije ocenjivan- je stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar