04.09.2013 - 21:13

Srednji šnaucer (Schnauzer)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 182)
GRUPA II – Pinčeri i  šnauceri  – molosi i švajcarski pastirski psi
Sekcija: 1 – Pinčeri i šnauceri
Podsekcija 1.2- Šnauceri
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Srednji šnaucer je oštrodlak, srednje veličine, snažan, žilav, više zbijen nego vitak pas, kvadratične građe tela, kod kojih visina grebena odgovara otprilike dužini tela. Idealno građen mužjak izgleda nešto kraći nego ženka.

Tipična svojstva šnaucera su oštar ali smireni temperament. Dobroćudni karakter ispoljava se u njihovoj želji za igrom, kao i u ljubaznom načinu ophođenja sa decom. Svom gospodaru su veoma odani i puni ljubavi, a prema strancima su vrlo nepoverljivi i nepodmitljivi i budni, ali ne dosađuju lajanjem.

Upotreba: Vrlo razvijena čula, inteligencija, velika sposobnost za obuku, uvek veran, neumorne pažnje, srčan, izdržljiv, vrlo otporan na bolesti i vremenske nepogode – sve su to izražene osobine koje on ispoljava, i koje čine da je šnaucer najbolji čuvar i pratilac.

Glava: Glava je snažna i izdužena, od ušiju, preko očiju, do kraja nosa, postepeno se sužava. Njena ukupna dužina (od vrha nosa do zatiljne kosti) odnosi se prema dužini leđa (greben, odnosno prvi leđni pršljen do početka repa) otprilike kao 1:2. Izduženoj glavi poklanja se velika pažnja. Ona treba zavisno od pola uvek da odgovara težini psa. Usled obrva stop izgleda jasno izražen, ravan nosni hrbat ide paralelno sa linijom čela, koja je bez bora i ravna. Zvakaća muskulatura je snažno razvijena, ali jako izraženi (bucmasti) obrazi ne smeju kvariti pravougaoni oblik glave (sa bradom), njuška se završava jednim umerenim tupim klinom. Vrh nosa je zaobljen i crn. Usne treba dobro da priležu i moraju biti uvek crne.

Zubalo: Od šnaucera se zateva snažno, normalno, zdravo i čisto belo makazasto zubalo.

Uši: Duboko su nasađene i ravnomerno odsečene.

Oči: Tamno oko je ovalno i pogleda upravljenog napred. Donji očni kapak dobro prileže, tako da vežnjača nije vidljiva.

Vrat: Plemenito zasvođen vrat je u svojoj osnovi snažan, odgovara snazi psa, ne sme biti ni suviše kratak, ni suviše debeo. Jak potiljak je izbočeno zasvođen. Koža na vratu čvrsto prileže i bez fanona je (suvi vrat).

Trup: Grudi su umereno široke, rebra su pljosnata i u poprečnom preseku ovalna.Uz dobru zasvođenost rebara grudi dosežu dubinu preko lakta. Grudna kost doseže do ispod ramenog zgloba i treba da je što više široka u svom prednjem delu čime se postiže zaobljen oblik prednjeg dela grudi. Donji deo grudi lagano se penje unazad. Trbuh umereno pribran. Razmak od srednjeg rebra do butina je što je više moguće kraći, pa tako šnaucer izgleda dobro povezan. Ukupna dužina odgovara otprilike visini grebena. Leđa su takođe kratka i čvrsta i neznatno su kosa. Gornja profilna linija trupa nije sasvim ravna već pokazuje lagani, plemenit uspon, koji sačinjavaju snažni prvi pršljeni grebena, ravna leđa i lako zaobljene sapi do korena repa.

Rep: Rep je visoko nasađen i nošen kako odgovara temperamentu šnaucera. On je odrezan iza trećeg ili najviše iza četvrtog vratnog pršljena. Psi sa urođenim kusim repom moraju imati bar jedan opipljiv članak.

Prednje noge: Koso postavljena plećka i nadlaktica su dobro uglovane, ravne ali jako mišićave. Prednje noge su od lakta nadole gledano sa svih strana prave i jake. Strma kao kod terijera plećka, kao i suviše uski stav nogu su mane.

Šape: Šape su kratke okrugle i sa čvrsto stisnuitim zasvođenim prstima (mačija šapa), sa crnim noktima i žilavim čvrstim tabanima.

Dlaka: Dlaka šnaucera je oštra. Ona treba da je žičasto čvrsta, gusta slična kudelji, ni da se uzdiže niti da ravno prileže, niti da je kratka, da se sastoji od kostresaste dlake i podlake. Kao tipične oznake šnaucera obrazuje se na čeljustima tvrda brada i preko očiju lagano natkrivljene stršeće obrve. Na čelu i ušima dlaka je kraća, na svim ostalim delovima tela je kako je gore opisano. Dlaka glave je tvrda. Mana je svilasta, valovita, u uvojcima i kudrava dlaka.

Boja: Biber so i crni. Kao idealan odgajivački cilj za srebrnasto sivu boju važi srednji ton sa ravnomerno preko svih delova tela podjednakim sočno pigmentiranim takozvanim biberenjem sivom vunastom podlakom. Kod svih nijansi boja, mora da ima tamnu masku na licu koja karakteriše njegov izraz i koja treba da se harmonično slaže ni sa suviše svetlim, niti sa suviše tamnim odgovarajućim vrstama boja. Izbledele boje, zamrljane boje ili nedostajanje biberenja, svetle oznake na bradi i nogama, nepostojanje maske i bele oznake su mana, a takođe i sve mešavine boja, kao rđasta, siva, crvena, žuta, mrlje i tigravost, jeguljasta pruga ili crno sedlo.

Visina: Visina grebena je od 45-50 cm,pri čemu gornja mera vredi za mužjake, a donja za ženke. Suviše mali, niski, zdepasti, a takođe i visokonogi, vitki i hrtasti tipovi su mana.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar