05.09.2013 - 22:50

Španski hrt (Galgo Espanol)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 285)
GRUPA  X – Hrtovi
Sekcija: 3 – Kratkodlaki hrtovi
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Španski galgo je hrt prilične veličine, koji je u stanju da pri gonjenju hajkom razvije veliku brzinu uz izuzetnu izdržljivost. Njegova dlaka je veoma kratka i fina. Postoji i oštrodlaki galgo. Ima duguljastu glavu, čvrste kosti, duboke grudi i dobro mišićave zadnje noge.

Glava: Duga sa blagim stopom, prilično dug krov lobanje, ipak uzana između ušiju. Vilice su snažne, suve i duge sa tankim usnama. Snažni zubi u makazastom zubalu.

Oči: Velike i tamne. Prvenstveno oprezan pogled. Boja očiju može biti usaglašena sa bojom dlake, ali nikada vrlo svetla (žuta ili svetio ćilibarne boje).

Uši: Tanke, fine, visoko usađene i unazad položene, poluoborene.

Vrat: Tanak gotovo ravan i (od plećki na gore) blago spljošten. Dug i mišićav.

Grudi: Duboke, dopiru do laktova. Posmatrano od napred široke, sa dovoljno prostora za pluća, a u dužinu pružaju se do vitih rebara. Dobra zasvođenost rebara ali ne preterana.

Telo: Snažna leđa, mišićava i utoliko zaobljena da se napetost može naslućivati. Snažne slabine blago izvijene. Sapi u svakom slučaju blago zavijene. Bokovi okrenuti unutra i krat- ki. Veoma suva i usukana stomačna linija (agalgado).

Rep: Dug i tanak, nikada kupiran i sa tačkastim krajem. U luku padajući dopire do skočnog zgloba. Kada pas miruje rep nikada nije ravan (već u luku).

Noge: Pleća dobro uglovana, a to znači sa dobrim uglom plećki.

Prednji deo: Duge noge, suve, ravne i dobro mišićave, paralelne sa telom. Laktovi slo- bodni, ne stoje izvrnuto. Šape su zatvorene sa savijenim prstima, koje nisu potpuno okrugle (mačije), pre su blago duguljaste. Jastučići su široki i snažni tako da je mala opasnost od povrede pri nepovoljnim podlogama.

Zadnji deo: Veoma snažno mišićav-Mišići su dugi, široki i napeti.

Koža i dlaka: Dlaka je kratka i često fina. Postoji i galgo sa debelom dlakom (oštrodla- ki). Ispod kože jasno se ocrtavaju mišići.

Boja: Cimet, kestenjasto braon, crvena, crna, tigrasta sa belinom. Dozvoljene su kombi- nacije ovih boja.

Veličina i masa: 65 cm za mužjake i 60 cm za ženke. 25-30 kg za mužjake i 20-25 kg za ženke.

Idealne mere za mužjaka: visina grebena 65 cm, dužina repa 50 cm obim grudi 65 cm, dužina leđa 70 cm.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar