05.09.2013 - 22:47

Škotski hrt (Deerhound)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 164)
GRUPA  X – Hrtovi
Sekcija: 2 – Oštrodlaki hrtovi
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Sličan oštrodlakom velikom engleskom hrtu, većih dimenzija i jačih kostiju.

Karakteristika: Građa tela izaziva utisak jedinstvene kombinacije brzine, snage i izdržljivosti, koja je neophodna da bi se jelen oborio, ipak opšte održanje obeleženo je ple- menitim dostojanstvom.

Narav: Blaga i prijateljska. Poslušan i lak za obuku, on teži da se dopadne. Prilagodljiv i uravnotežen, nikada nepoverljiv, agresivan ili plašljiv. Pokazuje se sa mirnom plemenitošću.

Glava i lobanja: Najšira kod ušiju, blago se sužava ka očima, jače na njušci ka nosnoj pečurci. Priležuće usne. Duga glava, gornji deo glave pre ravan nego zaobljen, sa veoma blagim uzdignućem iznad očiju bez stopa. Gornji deo glave prekriven srednje dugom dlakom, koja je mekša od ostale dlake. Nosna pečurka savijena blago na dole i crna. Kod svetlije obojenih pasa prvenstveno crna njuška. Dobri brkovi od prilično svilaste dlake, izražena brada.

Oči: Tamne, uopšteno tamno braon ili boje lešnika. Nepoželjne su svetle oči. Srednje okrugle, blagog pogleda u mirovanju, ali prodorne u daljinu, usmeren izraz kada je pas uzbuđen. Crn rub očnih kapaka.

Uši: Visoko usađene i u mirovanju unazad naborane. U uzbuđenju uzdignute iznad glave, bez nabora i ponekad poluuspravljene. Maksimalno nepoželjne su velike, debele, ravno na glavi obešene ili uspravne uši. Uši su meke, sjajne i ispunjene dlakom kao misijom. Što manje to bolje bez duge dlake ili resa. Uši su crne ili tamne.

Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, odnosno gornji sekutići bez razmaka naležu na donje.

Vrat: Veoma snažan, dobre dužine, prigodno je prekriven grivom. Potiljak jako izražen. Bez podgušnjaka.

Prednje noge: Dobro položene plećke, ne stoje daleko jedna od druge. Nepoželjne su preopterećene i strme plećke. Prednje noge su ravne između laktova i šapa, široke i ovalno oblikovane. Poželjne su dobre, široke podlaktice i laktovi.

Trup: Trup, kao i ukupna građa tela kao kod velikog engleskog hrta, većih proporcija i jačih kostiju. Grudni koš je pre dubok nego širok, ipak nije preuzak i ravnih rebara. Slabine dobro zaobljene i ka repu padajuće. Nepoželjna je ravna gornja linija.

Zadnje noge: Padajuće sapi, široke i pune snage. Kukovi daleko jedan od dragog. Zadnja noga dobro uglovana u kolenu sa velikom dužinom između kuka i skočnog zgloba. Široke, ovalno oblikovane kosti.

Šape: Zatvorene i dobro uzglobljene. Snažni prsti.

Rep: Dug, jak u korenu, sužava se i dopire gotovo do došaplja. U mirovanju potpuno ravno opušten ili uzdignut. U kretanju uzdignut ali nikada iznad leđne linije. Dobro prekriven dlakom koja je na gornjem delu jača i oštrija, na donjoj strani je duža, blaga resa na kraju nije za zameriti. Nepoželjan je zavijen ili kao prsten nošen rep.

Kretanje: Lako, živahno, paralelno, dalek iskorak.

Dlaka: Čupava, ali ne preterano puno dlake. Nije dozvoljena vunasta dlaka. Korektna dlaka je gusta, polegla, čupava, na dodir oseća se kao hrapava ili grgurava. Na trupu, potiljku i zadnjim nogama, tvrda i žičasta, oko 7-10 cm duga. Na glavi, grudima i stomaku mnogo mekša. Blage zastavice na zadnjim stranama prednjih i zadnjih nogu.

Boja: Tamno plavo siva, tamna i svetio siva ili tigrasta, kao i žuta, crveni pesak, ili crveno braonkasto sa crnom maskom i crnim ušima, nogama i repom. Dozvoljena je beli- na na prsima, beli prsti i mala belina na vrhu repa, ali što je belina manja to je bolje, tako da je pas jednobojan. Nije dozvoljena bela lisa ili bela kragna.

Veličina: Poželjna najmanja visina grebena mužjaka 76 cm, masa 45,5 kg. Za ženke je poželjna najmanja visina grebena 71 cm, masa 36,5 kg.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar