05.09.2013 - 17:07

Šilerov gonič (Schiller Stovare)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 131)
GRUPA VI – Goniči, tregači po krvi i srodne rase
Sekcija 1 – Goniči
Podsekcija 1.2– Goniči srednjeg rasta
Sa radnim ispitom

Opšti izgled: Nešto lakši ali ipak snažan pas, plemenitog izgleda. Telo dobro povezano. Iskazuje brzinu i snagu. Braon i crne boje.

Glava: Duguljasta glava, sužava se ka napred, sa dobro izraženim stopom. Gledano odozgo i sa strane klinastog oblika, mada njuška ne deluje odsečno. Bolje dugačkog ličnog dela. Glava široka između ušiju. Obrazi jedva izraženi. Linije nosnika i lobanje paralelni. Nosnik ravan sa dobro razvijenim nosem i širokim nozdrvama. Uvek crn. Usne i ugao usana zategnute i zatvoren.

Oči: Jasne, tamno braon sa temperamentnim izrazom.

Uši: Visoko usađene. Na poziv blago ih podiže preko lobanje. Trouglaste i malo kraće od polovine dužine njuške. Mekane i ravno priležu. Prednja ivica nije odstojeća.

Zubalo: Makazast zagriz. Zubi snažni i dobro postavljeni.

Vrat: Dugačak i snažan, lepo spojen sa telom. Bez viška kože.

Telo: Leđa ravna, snažna sa kratkim, jakim i blago padajućim zadnjim delom i sapima. Grudi duboke, sa umereno zaobljenim rebrima. Leđna rebra prilično dugačka. Stomak mišićav i blago prikupljen.

Prednji deo: Plećke mišićave sa dugom, dobro iskošenom lopaticom, dobro priljubljenom uz grudi i leđa. Vrh lopatica ne mora biti vidljiv preko vrha grebena. Nadlaktice ravne i paralelne gledano spreda. Podlaktica duga i široka, dobro uglovana sa lopaticom. Latkovi dobro postavljeni uz telo, ne trebaju se videti izvan grudne linije. Došaplja elastična i blago nagnuta prema podlaktici.

Zadnji deo: Karlica blago nagnuta. Dug je i širok sa dobro razvijenim mišićima. Zadnje noge ravne i paralelne gledano od pozadi. Butine mišićave i široke gledano sa strane. Došaplja kratka, suva, vertikalna u stavu. Bez zaperaka.

Šape: Snažne, elastične, dobro stisnute, ravno napred usmerene. Jastučići dobro razvi- jeni.

Rep: Visoko usađen, skoro ravno uzduž leđne linije nošen ili blago sabljasto. Debeo u korenu, sužava se ka vrhu i dopire gotovo do došaplja. Nikada uspravno nošen.

Dlaka: Jaka, gusta i ravna dlaka, gusta i meka podlaka. Sa donje strane repa dlaka može biti duža ali nikada resasta. Bogata između prstiju i jastučića.

Boja: Čisto crna na vratu, leđima, gornjem delu plećki, strane trupa, bokovima, sapima i gornjem delu repa. Ćela glava, guša, prsa, donji deo plećki, prednje noge i zadnje noge do kukova i donji deo repa moraju biti braon. Mala belina na prsima i prstima je dozvoljena. Crna dlaka pomešana sa braon bojom ne treba se mešati kod odraslih pasa, ali oznake na obrazima mogu se dozvoliti. Crni pokrivač mora biti jasno definisan.

Visina: Mužjaci 50-60 cm, idealno 57 cm, ženke 46-57 cm, idealno 53 cm.

Greške:

Plitke grudi.

Previše iskošene plećke.

Otvoreni zadnji uglovi.

Široke, previše padajuće sapi sa visoko usađenim repom nošenim uspravno u kretanju.

Svako odstupanje od navedenih taćaka smatra se manom čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar