05.09.2013 - 21:55

Ši-Cu (Shih Tzu)

FCI  KLASIFIKACIJA (208)
GRUPA  IX – Psi za pratnju i razonodu
Sekcija: 5 – Psi sa Tibeta
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Robustan, prebogato odlakan pas, sa jasno arogantnim držanjem i licem nalik na hrizentemu.

Karakteristika: Inteligentan, živahan i oprezan.

Narav: Prijateljski i nezavisan.

Glava i lobanja: Široka glava, okrugla, sa dobrim rastojanjem između očiju. Čupava glava pri čemu je dlaka dobro oborena preko očiju. Dobra brada i dlaka na obrazima. Dlaka na nosniku raste na gore, tako da daje jasan efekat lika hrizenteme. Njuška ima veliku širinu, kvadratična je kratka, bez nabora, odlakana. Nos je crn, kod pasa jetreno braon boje ili takvih sa jetreno braon oznakama nos je tamno jetreno braon. Dužina od vrha nosne pečurke do izraženog stopa približno je 2,5 cm. Nosnik je ravan ili sasvim blago uzdignut. Gornja ivica nosne pečurke je u istoj visini ili sasvim malo niže od ivice donjeg kapka. Nozdrve su dobro otvorene. Padajući nosnik je maksimalno nepoželjan kao i uske nozdrve. Njuška treba da je pigmentisana uz eventualan, minimalan, delimičan nedostatak pigmenta.

Oči: Velike, tamne, okrugle, dobro udaljeno jedno od drugog, ipak ne buljave. Srdačan izraz. Kod pasa jetreno braon boje ili pasa sa oznakama jetreno braon boje prihvatljive su nešto svetlije oči. Belina oka ne srne biti uočljiva.

Uši: Velike, viseće, sa dugom usnom školjkom. Usađene neposredno ispod najviše tačke lobanje. Pokrivene su tako gustom dlakom da se ova mesa sa dlakom vrata.

Zubalo: Veoma široko, tesan predgriz ili klještast zagriz. Usne zatvorene.

Vrat: Dobro proporcionalan, lepo povijen. Izražajno dug čime je glava ponosno nošena.

Prednje noge: Plećke leže dobro unazad. Noge su kratke, dobro mišićave sa snažnim kostima, ravne koliko je to moguće, u skladu sa širokim i dubokim grudima.

Telo: Dužina između grebena i korena repa veća je od visine grebena. Telo je stabilno i kompaktno. Grudi široke i duboke. Čvrste plećke, ravna leđa.

Zadnje noge: Kratke, mišićave, snažnih kostiju. Posmatrane od pozadi ravne i paralelne. Butina dobro zaobljena i mišićava. Zbog bogate odlakanosti noge deluju kao debelo stablo.

Šape: Okrugle, čvrste sa dobrim jastučićima. Na osnovu bogate odlakanosti deluju veoma velike.

Rep: Radosno i dobro nošen iznad leđa sa jakom žbunastom dlakom. Visoko usađen.Najviša tačka repnog zavoja je približno na istoj visini sa najvišom tačkom lobanje, što psu daje harmoničnu siluetu.

Kretanje: Arogantno, mirno, tečno, prednje noge sa dobrim iskorakom. Energična akcija zadnjih nogu, pri čemu su jastučići potpuno vidljiv.

Dlaka: Duga, gusta, nije uvijena sa dobrom podlakom. Dozvoljena je blaga talasastost. Preporučuje se da dlaka na čelu („top-kont”) bude uspravno nošena.

Boja: Dozvoljene su sve boje. Kod višebojnih pasa veoma je poželjna bela lisa i belina na kraju repa.

Veličina: 4,5-8,1 kg. Idealna masa 4,5-7,3 kg.

Visina grebena ne preko 26,7 cm.

Tip i rasna odlika su od najvećeg značaja i ne smeju se ni pod kakvim okolnostima samo zbog veličine žrtvovati.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenih parametara, smatra se greškom čije ocen- jivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar