05.09.2013 - 12:19

Samojed (Samoyed)

Samojed
Foto: dogwallpapers.net

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 212)
GRUPA V – Špic tip i primitivni tip pasa
Sekcija 1 – Nordijski psi za vuču sanki
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Samojed je arktički špic, skoro kao upisan u kvadrat. Elegantnog je izgleda, snažan, umiljat, okretan, dostojanstven i siguran.

Glava: Snažna, lobanja klinasta, potiljačna kost blago izražena. Stop dobro naglašen. Njuška jaka i velika, skoro podjednake dužine kao i lobanja. Pravilno se smanjuje (sužava) ka nosnoj pečurci. Njuška je ravna, usne dobro priležuće i malo zbijene, nosna pečurka dobro razvijena. Uglovi usana treba da budu blago prćasti što daje “samojedov osmeh”.

Vilice: Makazasto zubalo.

Oči: Tamno kestenjaste, dobro usađene u očne duplje, izražavaju inteligenciju i obazrivost, razmaknute, blago iskošene u obliku badema.

Uši: Visoko usađene i dovoljno razmaknute, relativno male, trouglaste, uspravne, pokretne i blago zaobljenih vrhova.

Vrat: Jak, umereno dug i nošen ponosito uzdignut.

Telo: Dužina tela je nešto veća od visine grebena, grudni koš je dosta dubok, pas je zbijen ali okretan. Leđa su srednje dužine, mišićava, prava. Bogato nabran okovratnik. Ženke mogu da budu nešto duže od mužjaka ali čvrste u slabinskom delu i umereno pribranog stomaka. Gledano od napred, grudni koš je veliki i dosta spušten, ali nije bačvast. Rebra su dobro zaobljena. Slabine su dobro ispunjene, snažne, mišićave i blago povijena.

Noge: Dobro postavljene i mišićave, skelet je snažan i dobro naznačen. Lopatice su duge, dobro povezane i iskošene. Gledano od napred prednje noge su prave, laktovi priljubljeni uz telo. Došaplja su snažna ali fleksibilna. Zadnje noge gledano od pozadi su prave, paralelne i izrazito mišićave. Zadnji deo šape je zaobljen a skočni zglob je spušten. Peti prst treba odstraniti kod šteneta starog 3-4 dana.

 

Šape: Zaobljene i elastične, prsti su blago povijeni i blago rašireni.

Hod: Samojed je kasač. Hod treba da je neusiljen i energičan, prednje noge sa dobrim izbačajem, zadnje sa dobrim potiskom.

Rep: Kada je pas oprezan ili u akciji, rep je nošen povijen ka napred na leđima ili na rebrima, ali kada se odmara rep visi i doseže do skočnog zgloba.

Dlaka: Gusta, teška i elastična. Dlaka samojeda je dupla, podlaka je kratka, meka, gusta, zbijena. Pokrovna dlaka je mnogo duža, prava i teška, pritiska podlaku. Treba da obrazuje bogate nabore oko vrata i plećki, uokvirujući glavu, naročito kod mužjaka. Sa spoljne strane ušiju, na glavi i prednjim delovima nogu, dlaka je kratka i glatka, unutrašnjost ušiju je dobro odlakana sa zaštitnom dlakom. Rep je obilno odlakan. Kod ženki je dlaka često mnogo kraća i mekša nego kod mužjaka.

Boja: Bela, krem ili belo-biskvit (boja u osnovi treba da je bela sa blagaim znacima biskvit boje i nikada ne treba da ostavlja utisak bez boje). Pečurka, usne i crte oko očiju su crni. Ponekad na njušci vidimo blagu depigmentaciju.

Veličina: Idealna visina za mužjake je 57 cm, a za ženke 53 cm, sa tolerancijom ±3 cm. Ozbiljne mane: Žute oči, oborene uši, slaba građa, slab kostur, kravlje potkolenice, talasasta dlaka, duga, mlitava i opuštena. Feminizirani mužjaci ili muškobanjaste ženke, nepoverljiva priroda, rep nekorektno nošen.

Diskvalifikacione mane: Plave ili višebojne oči (raznobojne), predgriz ili podgriz, boje koje nisu dozvoljene standardom, plašljiv ili agresivan pas.

N.B. Mužjaci treba da imaju oba testisa potpuno spuštena u skrotum.

Svako odstupanje od standarda je mana koja se razmatra uzimajući u obzir vrednost psa, opšti izgled i telesne mane. Atipična odstupanja i izobličenost povlače diskvalifikaciju. Zubna usklađenost ne podrazumeva samo raspored zuba u vilici, već i vilice koje treba da su dobro razvijene.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar