05.09.2013 - 12:29

Rusko evropska lajka (Russko-Evropeiska Laika)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 304)
GRUPA V – Špic tip i primitivni tip pasa
Sekcija 2 – Nordijski lovački psi
Sa radnim ispitom

Nastala od lovačkih lajki severne zone evropskog dela bivšeg SSSR. Tokom više godina uzgajana je u velikim odgajivačnicama u srednjim i centralnim zonama SSSR.

Suva, snažna konstitucija. Srednje veličine. Visina grebena mužjaka 52-58 cm, ženki 50-56 cm. Indeks dužine tela 100-103 za mužjake i 100-105 za ženke.

Tip i držanje: Živahna. Tipično kretanje je galop menjan kasom.

Boja: Različita. Crna, siva, bela, biber-so, tamna boja sa belim flekama, bela sa tamnim flekama. Jaka prskanost na nogama i crvena boja su nepoželjne.

Dlaka: Oštra, ravna, sa dobro razvijenom podlakom. Na glavi i ušima je kratka, priležuća. Na vratu, grebenu i plećkama, dlaka je duža. Na jagodicama gradi “razdeljak”, a na vratu kragnu, od napred noge su prekrivene kratkom, poleglom dlakom, sa zadnje strane noge imaju nešto dužu dlaku, ali ona ne pravi zavesice.

Skelet: Snažan, muskulatura dobro razvijena. Koža je debela bez nabora.

Glava: Nije velika, oblikom bliska jednakostraničnom trouglu. Njuška je suva, špicasta, sa priležućim usnama. Stojeće uši su pokretljive, završavaju se špicom. Oči nisu velike, ovalne, koso postavljene, tamne. Zubi beli, veliki. Ugriz makazast.

Grudni koš: Dubok, dobro razvijen. Leđa jaka, mišićava. Slabine kratke, blago zaobljene. Sapi široke, ne duge, blago padajuće. Trbuh je vidljivo prikupljen.

Prednje noge: Sa dobro formiranom i koso postavljenom plećkom i ravnim kostima. Došaplje nije dugo, blago

Zadnje noge: Snažne, sa dobro uglovanim skočnim zglobom. Golenjača je dovoljno duga. (Linija spuštena sa spoljne strane sedne kvrge treba da prolazi s prednje strane gotovo vertikalnog došaplja).

Šape: Ovalne, sa snažnim, dobro zatvorenim prstima. Treba odstraniti zaperke.

Rep: Ponekad je prstenasto ili srpasto nošen iznad leđa ili butine.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar