05.09.2013 - 22:42

Ruski hrt – barzoj (Russkaya Psovaya Borzaya)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 193)
GRUPA  X – Hrtovi
Sekcija: 1 – hrtovi duge dlake ili sa resama
Bez radnog ispita

Opšti izgled: barzoja određen je pre svega, impozantnom građom, bogatom dlakom, lepotom boja, proporcionalnošću, elegancijom i harmonijom kostura i kretanjem, što njegovom eksterijeru podaruje očiglednu plemenitost.

Poreklo barzoja treba bazirati na starim ruskim hrtovima sa blagim dodatkom „krvi” planinskih i hrtova sa Krima. Njegov karakter pokazuje se uopšteno kroz otmenu smirenost i uzdržanost kao i kroz sigurnost i neustrašivost. Kao pas za hajke, on je brz i izdržljiv. Uprkos eleganciji može da se nosi sa opasnim protivnikom, tada postupa kao njegovi preci, snažni psi za borbu koji su upotrebljavani kao lovački psi. Kao lovački pas barzoj se iskazuje oštrim vidom, velikom brzinom, pre svega na kratkim rastojanjima i oštrinom na grabljivice.

Presudni za ocenu su opšti izgled i karakter. Opšti izgled koji je odlučujući dokaz rasne pripadnosti, treba pri ocenjivanju staviti nasuprot drugim tačkama koje su takođe bitne.

Veličina: Visina grebena mužjaka 70-82 cm i više. Ženke su oko 5 cm niže. Visina je posebno cenjena, sve dok ne utiče na opštu harmoničnost i ne smanjuje brzinu. Greben je neznatno viši ili je u istoj visini sa krsnom kosti.

Format: Blagi pravougaonik, odnosno dužina tela je za 1-2 cm veća od visine grebena.

Tip: Veoma izražen leptosomatski konstitucijski tip (duga lobanja, dugonog, uske, ravne ali duboke grudi).

Upotreba: Pas za hajke, posebno za lov zečeva, fazana i vukova. Danas se na Zapadu upotrebljavaju za trke.

Glava

Opšti oblik: Kako iz profila, tako je posmatrano i odozgo, glava uska, suva i fino oblikovana i ka nosu se sasvim neznatno sužava. Njena dužina i širina treba da su proporcionalne i da približno odgovaraju dužini i vitkosti nogu. Dužina njuške nešto je veća od dužine lobanje. Posebna karakteristika je čeono nosni profil, koji usled toga što nedostaje stop, ima gotovo opružen ugao, i čini brazdu u visini ravnih čeonih kvrga (iznad očiju).

Lobanja: Ravna, unazad blago padajuća i uska usled malih jagodišnih lukova. Dobro izražena potiljna kvrga.

Njuška: Snažna, uska, duga i neznatne dubine. Blago uzdignut nosnik i ravna ivica donje vilice čine krak jednog na unutra špicom otvorenog ugla. Suve, tanke usne čvrsto priležu i imaju crno pigmentisanu ivicu. Relativno velika nosna pečurka prevazilazi rub sekutića, i bez obzira na boju dlake crno je pigmentisana.

Zubalo: Poželjno je potpuno, dobro zatvarajuće snažno makazasto i klještasto zubalo. Predgriz i podgriz su velika greška. Zbog dužine njuške postoji veći razmak između zuba.

Oči: Velike, bademaste, po mogućstvu tamnije (kestenjasto braon). Smeštene su relativno blizu jedno drugom i nešto iza polovine dužine glave. Izraz im je blag ali živahan. Očni otvor je blago kos, a ivica očnih kapaka crno pigmentisana.

Uši: Visoko i daleko unazad postavljene, relativno male, fine kože, uske i završavaju špicom. U mirovanju su to ružne uši pri čemu vrhovi leže neposredno jedan pored drugog. U afektu su uspravljane pri čemu se vrhovi često preklapaju unapred.

Vrat: Dug, dobro mišićav, postrano ravan, gornja ivica blago zaobljena, bogato odlakan bez podgušnjaka.

Telo

Leđa: Čine, naročito kod mužjaka jedan ravan luk, čija najviša tačka leži na prelazu od grudi ka slabinama. Kod ženki se gornja kontura može produžavati ranije. Grudni i slabinski deo leđa su u odnosu 1:1. Ćela leđa, posebno slabine, su relativno široka i veoma mišićava.

Greben: Nije naglašen.

Grudi: Relativno duge i veoma duboke (dopiru do laktova) ali su proporcionalno uske i ravne (mala zaobljenost rebara). Predgrudi su slabo naglašene. Donji deo grudi čini na dole konveksan luk.

Stomak: Veoma prikupljen i slabo razvijen.

Sapi: Duge, široke i jake, harmonično padajuće u produžetku leđnog luka. Gornje ivice kostiju kuka moraju biti udaljene jedna od druge najmanje za širinu šake (oko 8 cm).

Rep: Nisko usađen, sabljast ili srpast, snažan, bogato odlakan i dug koliko je moguće, odnosno da povučen između zadnjih nogu dopire do gornje ivice kuka. U mirovanju je viseći, u afektu uzdignuto nošen. Pri tome ne treba da prelazi leđnu liniju. Uvijen, postrano uvijen ili visoko nošen rep su mana lepote.

Prednje noge: Duge, suvo mišićave, ravne, gledano od napred ili sa strane. Uglovi su relativno strmi. Uglovi plećke i lakta veoma otvoreni. Previše strmi uglovi (tzv. stubaste noge) su ipak mana. Svi delovi nogu, pre svega podlaktica, iskazuju se izražajnom dužinom. Dužina prednje noge (od lakta do zemlje) približno odgovara polovini dužine visine grebena.

Plećke: Duge, uske i ravne, napetih mišića, dobro povezane sa telom. Gornji vrh lopat- ice ne prevazilazi trnaste nastavke grudnih pršljena.

Nadlaktica: Duga, relativno strmo postavljena i suvo mišićava. Vrh lakatne kvrge treba da je unazad postavljen, niti odstojeći, a ni čvrsto priljubljen uz telo.

Podlaktica: Naročito duga i stoji vertikalno. Od napred uska, a sa strane, zbog suve muskulature, široka. Zadnja strana sa zastavicama.

Šaplje: Snažno i samo blago povijeno.

Došaplje: Relativno kratko i ne treba da stoji potpuno vertikalno.

Šape: Paralelno postavljene, uske, ovalne osnove, lepo zaobljeni i zatvoreni prsti, kao i dobro pigmentisani nokti i jastučići.

Zadnje noge: Takođe duge, ali znatno jače, mišićave i manje strme od prednjih nogu. Doduše zglob kuka, kolena i skočni zglob su takođe jako otvoreni ali otvorenost uglova je manja nego na odgovarajućim uglovima prednjih nogu. Posmatrano od pozadi noge su paralelne i ravne, ali šire postavljene od prednjih. Posmatrano sa strane, postavljene su nešto unazad.

Butina: Duga, široka i veoma jaka, ali suvih mišića. Zadnja strana je bogato odlakana. Koleni zglob je dobro obeležen.

Potkolenica: Duga sa čvrstim mišićima.

Skočni zglob: Nisko postavljen, snažan, širok i suv. Posmatrano sa strane prednja ivica je blago konkavna.

Došaplje: Kratko, duže od prednjeg, vertikalno.

Kretanje: U koraku i kasu elastično i dugog iskoraka.

Koža: Tanka i napeto priležuća, dobro pigmentisana (takođe kod potpuno belih), bez nabora.

Dlaka: Duga, svilasta, talasasta ili „loknasta”. Naročito je bogata i gusta ukrasna dlaka na vratu, na donjim delovima grudi, zadnjim stranama prednjih nogu, zadnjim stranama butina i na repu. Kratka na glavi, na ušima, na prednjim stranama nogu. Kratka dlaka, male „loknice” ili kovrdžava dlaka su mana.

Boja: Bela, zlatna u svim nijansama, zlatna sa srebrnastom mahovinom, zlatna, tamni prelazi drugih boja, crvena, crni tonovi kod tamne njuške i nogu, siva, od pepeljasto sive do žućkasto sive, tigrasta: zlatna, crvena ili siva sa razvučenim sivim prugama, crvena, crna i svi stepeni ovih boja. Paležne oznake su dozvoljene ali nisu poželjne. Kod tamno obojenih pasa tipična je crna maska kao i široke tamne oznake na telu. Sve ove boje mogu biti jednobojne ili polja na beloj podlozi. Kod jednobojnih pasa boja je tamnija na gornjem delu, a svetlija na stomaku i zadnjim delovima nogu.

Greške
Opšti izgled, rast, konstitucijski tip: Previsok, predug, prenisko postavljen. Visina 5 cm. ispod predviđenih normi.

Boja: Isuviše drečeći palež, boja kafe, tačkast.

Dlaka: Mat, kratka, razbarušena, nedovoljno razvijene pantalone i rese. Oštra dlaka, gusta, po ćelom telu raspoređena.

Glava: Vidljiv prelaz od čela ka njušci. Gruba, istaknute kosti obraza. Isuviše špicasta njuška, svetao nos.

Uši: Nisko usađene, predaleko jedno od drugog ležeće, nedovoljno naležuće na vrat. Velike, grube, zaobljeni vrhovi.

Oči: Male, okrugao otvor kapaka, svetle oči, svetli kapci.

Vrat: Okrugao, grub.

Grudi: Preuske, preširoke.

Leđa: Uska, ulegnuta, grbava. Velika greška su sedlasta leđa. Ravna leđa su greška kod mužjaka, a nedostatak kod ženki.

Sapi: Uske, loše postavljene.

Stomak: Slabo prikupljen, preterane dužine.

Prednje noge: Meka šaplja, uski ili izvrnuti laktovi, izvrnute šape, nezgrapan hod. Teškoće kao posledica rahitisa.

Zadnje noge: Kravlji stav, sabljaste noge, slabo izražen skočni zglob, previše otvoreni uglovi, debeli prsti.

Šape: Okrugle, mesnate, raskrečeni prsti.

Rep: Kratak, zavijen, visoko nošen, postrano zavijen, nedovoljno rasvijena zastavica.

Pojedini defekti ocenjuju se kao greške ili nedostaci zavisno od stepena izraženosti.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar