04.09.2013 - 17:18

Pumi (Pumi)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 56)
GRUPA I – Ovčarski psi i psi terači stoke (osim švajcarskih pastirskih pasa)
Sekcija: 1 – Ovčarski psi
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Telo puno života, terijerskog izgleda, pas srednje veličine. Glava duguljasta, sa bolje razvijenom njuškom. Uši su stojeće sa vrhovima na dole preklopljenim. Rep je na gore uspravno nošen. Kvadratičnog je formata. Dlaka je srednje dužine i nije svuda podjednaka. Oči i lični deo su slobodno vidljivi (nisu zaklonjeni dlakom). Razne obojenosti su dozvoljene ali pas nije šaren. Nastao je u Mađarskoj u 17. i 18. veku, ukrštanjem starinskog pulija sa nemačkim i francuskim psima, teračima stoke sa uspravnim ušima, koji su dolazili u zemlju. Mešali su se i modelirali sa pulijem u dužem vremenskom periodu. Pre pola veka pumi je razdvojen od pulija i danas je čista rasa. Smeo je i hrabar, pun odlučnosti, spreman i naviknut na teranje krupne stoke. Dobar je tragač, a odlično se pokazao i u iskorenjavanju grabljivica i glodara. Glasan pri radu, ističe se u čuvanju kuće. Podjednako ima sklonosti i za zaštitu.

Glava: Izgled glave je karakterističan zbog duguljastog ličnog dela. Vrh glave je ispupčen i nešto uži. Čelo je blago zaobljeno i dugačko, nadočne arkade su umereno razvijene. Stop, gotovo jedva vidljiv. Nosnik je prav. Spicasto se produžava. Nosno ogledalo je usko. Njuška špicasta. Zubalo potpuno i makazasto. Zubi razvijeni i jaki. Usne zategnuto priležu na zube. Oči su malo ukošene i tamno braon boje. Očni kapci napeto priležu. Uši su visoko usađeni, stršeće, sa vrhovima preklopljenim na dole. Srednje su veličine, proporcionalne, “V” oblika pokretljive. Vrat je visoko nošen, pod uglom od 50-55 stepeni. Srednje je dugačak, malo zaobljen, žilav.

Prednje noge: Rezultat kvadratičnog izgleda pumija su dugačke noge. Lopatice su strme, nadlaktica kratka. Plećka je u ravni sa grudima. Noge su strme, potpuno vertikalne, srednje udaljene jedna od druge. Došaplja su strma. Prsti dobro zatvoreni, jastučići elastični, nokti jako čvrsti.

Telo: Greben izražen i dugačak, gornja linija od njega padajuća. Leđa su kratka, slabine srednje duge i snažne. Rebra blago zaobljena, bolje ravna. Stomak prikupljen. Sapi su kratke, blago padajuće, srednje široke. Predgrudi su ravne, srednje široke. Grudni koš je dubok i dugačak. Rep je visoko usađen. Nošen je vertikalno ili malo iznad leđa ali jasno uspravan, kupira se na 2/3 dužine.

Zadnje noge: Karakteristično unazad postavljene. Skromnih kostiju, dugih butina i kratkih potkolenica. Strma došaplja, šape okrugle, dobro zatvorene, jastučići elastični, nokti crni. Zaperci nepoželjni.

Dlaka: Koža je škriljac-siva, sa dosta pigmenta. Mesta bez dlake su crna ili škriljac-siva. Usne su tamno pigmentisane. Jezik je svetio crven. Nokti škriljac-sivi. Čitavo telo je pokriveno srednje dugim kovrdžavim omotačem. Pokrivač se sastoji od kovrdžave i zavijene dlake. Dlaka nigde nije ufilcana. Kraća je na ličnom delu i na nogama. Na ušima je srednje duga, puna, čvrsta i uspravno stojeća, na drugim delovima tela dlaka je kratka i čvrsta (oko 4 cm prosečno), ili duga i kovdržava. Ona nikada nije u tipu dlake pulija ali ni u tipu glatke dlake. Često se dešava da je dlaka na grudima, predgrudima i prednjim nogama kraća od one na zadnjem delu i zadnjim nogama.

Boje su razne: golubije-siva, srebrno-siva i škriljac-siva su vrlo česte. Crna, svetlo-siva, bela, crveno-braon, mogu se takođe javiti. Zahteva se da sve obojenosti budu bez ikakvih oznaka ili šarenila.

Veličina: Visina grebena je 35-44 cm. Relativni odnosi pojedinih delova tela prema visini grebena su:

- dužina tela . . . 100%
- dubina grudi . . . 43%
- bačvastost grudi . . . 30%
- obim grudi . . . 115%
- dužina glave . . . 44%

Dužina njuške je otprilike 45% dužine glave.
Masa tela je 8-13 kg.

Kretanje: Slobodno i živahno karakteristično kretanje. Brzo je i hitro. Korak isprekidan. Galop brz ali kratak i skakutav.

Greške: Mnoge od grešaka u tipu proizvod su posledica postanka od pulija. Izgled dlake pulija ili dole oborene uši eliminišu ga kao tipska greška, napeto uspravne uši takođe nisu poželjne. Svako nošenje repa, osim uspravnog, takođe. Kratka njuška smanjuje efikasnost hvatanja. Svetio braon oči.

Eliminacione greške: Ufilcana dlaka, kratka, ravna dlaka. Okrugla glava, predgriz, podgriz veći od 2 mm. Nedostatak pigmenta. Šaren pas.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar