05.09.2013 - 20:47

Portugalski pas za vodu (Cao De Agua Portugues)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 37)
GRUPA VIII – Retriveri, cunjavci i psi za vodu
Sekcija: 3 – Psi za vodu
Bez radnog ispita

Upotreba: Kao izvanredan plivač i gnjurac ovaj pas je nerazdvojan pratilac ribara, kojima je on učinio nebrojene usluge, ne samo kod ribarenja, već i kao čuvar i branilac njihovih čamaca i ribe u njima. Za vreme kada je njegov vlasnik na ribarenju, samoinicijativno skače u more i ako je potrebno roni da bi hvatao ribu koja ispadne i doneo je nazad. Reaguje ako se nešto u mreži mrda ili ako se uže opusti. On je sem toga sigurno služio i za uspostavljanje veze plivajući tamo-ovamo između čamaca i čvrstog tla, i ako je rastojanje istinski veliko.

Istorijat: Ranije je portugalski pas za vodu bio nastanjen duž ćele portugalske obale. Danas usled stalne modernizacije ribolova, on je rasprostranjen uglavnom u provinciji Algarve, koja važi danas kao njegovo prvobitno područje. Pošto on naseljava već dugo vremena portugalsku obalu, poznat je kao portugalska rasa.

Opšti izgled: Pas srednjih proporcija, brakoidnog tipa sa blago konveksnim do ravnim profilnim linijama. Harmoničan u proporcijama, izbalansiran, snažan i dobro mišićav. Muskulatura je zbog čestog i dugotrajnog plivanja primetno razvijena.

Narav: Plahovitog temperamenta, uporan, ponosan, kavgadžija, skroman i neumoran. Izraz’mu je strog, pogled prodoran i oprezan. Snaga je veoma izražena, a vredno pomena je i čulo njuha. Izvanredno je inteligentan, razume i povinuje se radosno svim zapovestima svog vlasnika.

Glava: Dobro proporcionalna, velika i široka.

Lobanja: Gledano sa strane nešto je duža od njuške. Njeno zaobljenje izraženije je u potilnom delu i potiljna kvrga je markantna. Od napred gledano temene kosti su postrano zaobljene, sa blagim usekom na sredini. Ne jako razvijena čeona brazda, produžava se poprečno do oko 2/3 potiljne kosti. Nadočni lukovi su istureni.

Stop: Dobro izražen, položen nešto dalje od unutrašnjih očnih uglova.

Nosno ogledalo: Široko, nozdrve dobro otvorene, fino pigmentisane. Ono je kod crnih, belih i crno belih pasa crne boje. Kod braon dlake nosno ogledalo je braon. Nikada ne srne biti boje mesa.

Njuška: U bazi šira nego napred kod nosa.

Usne: Debele, posebno napred. Ugao usana nije vidljiv. Sluzokoža usta (takođe nepce ispod jezika, zubno meso) naglašeno crno pigmentisano.

Vilice: Snažne, normalno zatvaranje zuba.

Zubi: Dobri, nisu vidljivi. Očnjaci snažni i dobro razvijeni.

Oči: Srednje velike, ni upale niti buljave, okruglaste, daleko jedno od drugog, blago koso postavljene. Iris je crne ili braon boje. Dobro pomičan kapak ima crnu ivicu. Treći očni kapak nije vidljiv. Usađene višlje od linije očiju, nošene priležuće uz glavu, pri čemu je zadnja ivica uva blago podignuta, tanke su i srcastog oblika. Vrh uva ne treba da prevazilazi ivicu guše.

Vrat: Ravan, kratak, okruglast, dobro mišićav, ponosno i neusiljeno nošen.Harmonično usađen u telo. Bez naborane ogrlice i bez podgušnjaka.

Greben: Širok i nije istaknut.

Leđa: Ravna, kratka, široka i dobro mišićava.

Slabine: Kratke, dobro prelaze u sapi.

Sapi: Dobro oblikovane, blago koso padajuće. Kvrge na kuku simetrične i slabo vidljive.

Grudi: Široke i duboke. Dopiru do laktova. Rebra duga i dobro zaobljena što omogućava veliki disajni kapacitet.

Stomak: Reduciranog obima, elegantno prikupljen.

Rep: Nije kupiran, debeo u korenu, ka vrhu postaje tanji. Usađen srednje visoko, ne dopire dalje od skočnog zgloba. Kada je pas pozoran nošen je prstenasto zavijen ka napred, ne dalje od sredine slabinskog dela. Rep je značajna pomoć pri plivanju i ronjenju.

Prednje noge: Snažne, ravne.

Plećke: Gledano sa strane i popreko, dobro su iskošene, sa snažno razvijenim mišićima.

Nadlaktice: Snažne i srednje duge. Paralelne sa srednjom osom tela.

Podlaktice: Duge i jako mišićave.

Šaplje: Snažno razvijene kosti, gledano sa strane šire je nego gledano od napred.

Došaplje: Dugo i snažno.

Šape: Okruglaste i blago ravne sa slabo zaobljenim prstima, srednje dužine. Labave međuprstne membrane, protežu se ćelom dužinom prstiju i bogato prekrivena dugom dlakom. Crni nokti su najcenjeniji ali dozvoljeni su i boji dlake odgovarajući, takođe beli, prugasti i braon nokti. Nokti se ne pružaju sasvim do zemlje. Centralni jastučić je tvrd i debeo, prstni jastučići su srednje debljine.

Zadnje noge: Jako mišićave, ravne.

Zadnji deo: Dug i dobro zaobljen.

Butine: Snažne i srednje dužine, veoma dobro mišićave. Koleni zglob kreće se paralel- no sa srednjom osom tela.

Potkolenice: Duge i veoma dobro mišićave, paralelne sa srednjom osovinom tela. Dobro ukošene od napred ka nazad. Cela tetivasta struktura vezivnog tkiva je snažna.

Skočni zglobovi: Snažni.

Došaplja: Duga, bez zaperaka.

Šape: U svemu značajnom, saglasne sa prednjim.

Postavka: Prednje i zadnje noge su korektno vertikalno postavljene. Prednja i zadnja došaplja moraju biti postavljena nešto koso ka napred.

Kretanje: Neusiljeno. Kratak korak, kas ritmičan i lagan, galop energičan.

Dlaka: Ćelo telo pokriveno je bogatom, otpornom dlakom. Nikakva podlaka. Postoje dva varijeteta dlake: talasasta duga dlaka i kraća ukovrdžana. Kod prvog varijeteta dlaka je blago sjajna i mekše konzistencije. Kod druge, dlaka je gusta, mat i čini cilindrične uvijutke. Osim u pazuhu i u preponskom delu dlaka je ravnomerno rasprostranjena po ćelom telu. Na glavi gradi uspravnu ćubu od talasaste dlake kod dugodlakog varijeteta, ili od ukovrdžane dlake kod drugog varijeteta. Kod dugodlakog varijeteta, dlaka na ušima je duža.

Boja: Jednobojna ili višebojna. Jednobojne su: bela, crna ili braon u različitim intenzitetima, ostale pokazuju mešavinu od crne ili braon sa belom. Bela boja dlake nije znak albinizma, ukoliko su nosno ogledalo, rubovi oka i usne sluzokože crno pigmentisani. Kod pasa sa crnom, belom ili crno-belom bojom dlake, koža je blago plavičasta. Kada je dlaka veoma duga, tada je kod ove rase u karakterističnom obliku i delimično se šiša: zadnja polovina tela, njuška i rep, pri čemu je na kraju repa ipak mali pompon.

Veličina: Mužjaci 50-57 cm, idealno 54 cm, a ženke 43-52 cm, idealno 46 cm.

Mere i masa

Glava: Mužjak Ženka

Dužina lobanje 12,5 11

Širina lobanje 11 9,5

Dužina nosnika 9 7

Grudi:

Obim 61 56

Širina 15 13

Dubina 21 18

Gornja linija:

Dužina leđa 45 40

Širina leđa 11,5 10

Dužina:

Tela 51 45

Repa 32 27

Visina:

Grebena 54 46

Lakta 29 25

Sapi 52 46

Masa: 19-25 16-22

Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

Isključujuće greške:

Glava: Preduga, preuska, ravna, isuviše špicasta.

Nosno ogledalo: Ćelo ili delimično boje mesa.

Njuška: Levkasta ili špicasta.

Vilice: Predgriz, podgriz.

Oči: Staklaste, zvetle, različite u obliku i veličini, jako isturene ili jako upale.

Uši: Loše usađene, prevelike, prekratke, naborane.

Rep: Kupiran, urođen krnjast rep, težak rep, viseći ili uspravljen.

Zadnje došaplje: Zaperci.

Dlaka: Albinizam, drugačija dlaka od standardom propisane.

Veličina: Ispod ili iznad standardom propisane.

Gluvoća: Urođena ili stečena.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar