05.09.2013 - 17:48

Poljski pas za lov (Gonczy Polski)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 354)
GRUPA VI – Goniči, tregači po krvi i srodne rase
Sekcija 1 – Goniči
Podsekcija 1.2– Goniči srednjeg rasta
Sa radnim ispitom

DATUM OBJAVLJIVANJA ORIGINALNOG VAŽEĆEG STANDARDA: 10.11.06

DATUM USLOVNOG PRIZNAVANJA: 22.11.2006

Na Međunarodnim izložbama pasa koje su odobrene od FCI ne može konkurisati za CACIB do zvaničnog priznavanja rase.

UPOTREBA:  Pas gonič. Pas koji se koristi za lov veprova i jelena. Takođe se povremeno koristi za lov lisica i zečeva i planinskoj oblasti južne Poljske.

KRATAK ISTORIJAT RASE: Lov sa tragačima po krvi se pominje u Poljskoj literaturi još u 18. veku. Poljska je uvek bila zemlja pokrivena gustim šumama, punim krupne divljači u kojima su tragači po krvi predstavljali dragocenu pomoć lovcima. Lov sa tragačima po krvi je bio uvek veoma cenjen od poljskog plemstva, što potvrđuju hronike iz XIV veka.
U XVII veku, već su se dobro razlikovale najmanje dve različite vrste poljskog tragača po krvi.
Detaljni opisi se nalaze u lovačkoj literaturi iz XIX veka: Godine 1919 Jan Szytier (Poradnik Mzsliwych) opisuje «Bracha» i poljskog tragača po krvi. Godine 1821, u časopisu «Sylwan», W. Kozlowski daje opis i ilustracije oba tipa pasa, Poljskog «bracha» (težeg) i poljskog tragača po krvi (lakšeg). Veoma detaljan opis koji je dao Ignacy Bogatinsky (1823 – 1825, Nauka Lowiectowa) može da se koristi kao privi standard ove rase.
Posle Prvog svetskog rata, poljski gonič po krvi se i dalje koristi za lov u Poljskoj, u istočnim oblastima ali posebno u planinama na posebno teškim terenima. U podkarpatskoj oblasti, slavni poljski kinolog, Jozef Pawuslewicz (1903 – 1979) je lovio sa poljskim tragačima po krvi. On se bavio razvojem rase ovih pasa. On je napisao prvi Standard rase i zahvaljujući njemu su ovi psi zvanično registrovani od strane Poljskog kinološkog saveza.

OPŠTI IZGLED: Okretan pas kompaktne građe. Kosti su snažne ali ne teške. Njegova građa ukazuje na veliku sposobnost pokretljivosti i očiglednu predispoziciju i otpornost pri teškim radnim uslovima u planinskim oblastima.

VAŽNE PROPORCIJE: Srednje veličine. Četvrtaste građe.

PONAŠANJE/TEMPERAMENT: Stabilan i blag. Ovaj pas he istinski hrabar i čak može da pruži dokaze o svojoj hrabrosti. On je inteligentan i lako ga je dresirati. Nije agresivan ali ostaje nepoverljiv prema strancima. Njegovim kvalitetima lovačkog psa moraju se dodati i kvaliteti izvanrednog psa čuvara. Tokom lova on se oglašava specifičnom bojom glasa u različitim intonacijama. Ton je viši kod ženki.

GLAVA: Plemenita, srazmerna u odnosu na telo.

ČEONI DEO:

Lobanja: Iste dužine kao njuška, blago ispupčena. Teme je naznačeno ali ne izraženo.

Stop: Samo blago izražen

LIČNI DEO:

Nos: Crn, smeđ ili boje mesa, u zavisnosti od boje krzna.

Usne: Mesnate, ni viseće ni zategnute, dopro prelaze preko donje vilice. Blagi nabor na uglu usana koji je dobro definisan.

Čeljusti/zubi: Snažni i beli, sa dobro raspoređenim očnjacima u jednom liku. Makazast zagriz. Poželjno je kompletno zubalo.

Oči: Srednje veličine, ovalne. Izraz je blagonaklon. Beonjača nije vidljiva. Crni i tamni primerci imaju tamne oči dok smeđi i crvenkasti primerci imaju oči svetlije boje. Očni kapci  dobro priležu na očnu jabučicu.

Uši:  Viseće, , trouglaste, srednje dužine. Nisko usađene, u istom nivou sa linijom horizontalnom u odnosu  na oči. Široke u korenu. Veći deo uha visi, nošeno je blago prema napred sa prednjom ivicom bliže obrazu neko zadnjom ivicom. Vrhovi dobro zaobljeni. Dlaka na ušima je glatka i svilenkasta.

VRAT: Srednje dužine, mišićav, relativno snažan, ovalnog preseka, Ne nosi se ni suviše vertikalno ni suviše nisko (umeren nagib). Koža je opuštena ali ne formira fanon.

TELO:

Greben: Definisan

Leđa: Ravna i dosta mišićava

Krsta: Široka i dosta mišićava, veoma blago lučno savijena.

Grudni koš: Dubok, dopire do laktova. Prednju deo grudnog koša umereno definisan.

Rebra: Duga i ovalna

Stomak: Blago popunjen

REP: Srednje debljine, doseže do skočnog zglobna. Dobro pokriven dlakom sa blagom kićankom. Kada pas miruje rep nosi nisko i poput sablje; kad je u pokretu nosi ga nešto iznad gornje linije.

PREDNJE NOGE: Uspravne, gledano sa prednje strane. Udaljenost od lakata do zemlje je jednaka polovini visine do grebena.

Lopatica:  Duga i iskošena

Nadlaktice: Ugao ramenog zgloba nije suviše otvoren

Lakat: Nije iskrenut ni na spoljašnju ni na unutrašnju stranu, paralelan sa središnjom linijom tela.

Podlaktice: Ravne, vitke, ovalne na preseku.

Došaplja: (Metakarpus): Vitke, elastične; iz profila blago iskošene

ZADNJE NOGE: Uspravne, gledano od pozadi

Natkolenice: Široke i dosta mišićave.

Potkolenica:  Dosta mišićava

Zadnje došaplje (matatarzus): Kratko

Peti prst: Nema

ŠAPE: Čvrste i blago ovalne. Prstu su blago lučno savijeni. Nokti su tamni i u skladu sa bojom krzna. Jastučići su snažni.

HOD/KRETANJE: Hod je lak i energičan, lepršav i skladan. Koraci su dugi a pokreti slobodni, posebno u kasu. Bez obzira da li hoda ili kasa, gornja linija ostaje ravna i jednaka. Udovi se kreću paralelno.

DLAKA:. Dlaka na telu je oštra, polegnuta uz kožu. Podlaka je gusta – više je ima zimi a manje leti. Na glavi i ušima dlaka je kratka i meka.

BOJA:  
•    Crna i crvenkasta: Crvenkasta treba dobro da se razlikuje od crne. Crvenkasta predstavlja kombinaciju smeđe i crvene. Ova boja je veoma intenzivna.
•    Smeđa (boja čokolade)  i crvenkasta.
•    Crvena sa crnim nosem, smeđa ili boje mesa. Sivo-mrko crveno krzno može biti blago pokriveno crnom.
Položaj crvenkastih oznaka: preko oka, na njušci, na prednjem delu vrata, na prednjem delu grudi, na donjem delu udova, iza i unutar butina, oko anusa i ispod repa.

VELIČINA:
Visina na grebenu:    Mužjaci: 55 do 59 cm
Ženke: 50 do 55 cm

GREŠKE: Svako odstupanje od gore navedenih stavki treba smatrati greškom, a ocenjena ozbiljnost greške treba da bude direktno srazmerna njenom stepenu.

Opšti izgled:
•    Pas dugih nogu
•    Telo suviše dugačko ili suviše kratko
•    Građa  kostiju suviše laka.

Glava:
•    Svetle oči, okrugle oči
•    Kleštast zagriz, Predgriz ili podgriz  

Krzno:
•    Crvenkasto se ne razlikuje dovoljno od crnog

DISKFALIFIKACIONE  GREŠKE:
•    Agresivan ili prekomerno stidljiv
•    Predgriz ili podgriz  

Svaki pas koji jasno ispoljava fizičke abnormalnosti ili abnormalnosti u ponašanju će biti diskvalifikovan.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva naizgled normalna testisa koji su potpuno spušteni u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar