05.09.2013 - 09:51

Pirinejski planinski pas (Chien De Montagne Des Pyrenees)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 137)
GRUPA II – Pinčeri i  šnauceri  – molosi i švajcarski pastirski psi
Sekcija: 2 – Molosi
Podsekcija 2.2 – Tip planinskih pasa
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Veliki, pas, impozantan i solidno građen, ali nije lišen izvesne elegancije.

Mane: Opšti izlged koji ostavlja utisak glomaznosti, bez elegancije, ili ukazuje na sličnost sa bernardincem, tervirenom ili leonbergerom. Debeo, mlitav, limfatičan pas ili, naprotiv, pas opasnog izgleda.

Visina: Mužjaci od 70 do 80 cm, ženke od 65-72 cm. Tolerancije od 2 cm iznad je prihvatljiva za izrazito savršene primerke.

Masa: Mužjaci oko 60 kg, ženke oko 45 kg.

Glava: Nije suviše jaka u poređenju sa veličinom. Sa strana dosta ravna, lobanja blago ispupčena, potiljna kvrga uočljiva, lobanja u svom zadnjem delu ima šiljast oblik. Širina lobanje, u njenom najširem delu, primetno je jednaka njenoj dužini. Ona se u laganom nagibu spaja sa širokom njuškom, prilične dužine, stanjenom na kraju. Zvale su nešto opuštene, prekrivaju donju vilicu, crne su ili su izrazito označene crnom bojom kao i nepce.Nosna pečurka je potpuno crna.

Mane: Suviše glomazna glava, previše razvijena lobanja, ispupčeno čelo, označen stop, nezadovoljavajuća pigmentacija sluzokože, suviše spuštene žvale, pravougaona glava.

Eliminacione mane: Svaka druga boja nosne pečurke osim potpuno crne.

Oči: Radije male, inteligentnog izraza i potpuno su ćilibar braon boje. Uglavljene su u razmaknute očne kapke, crnih ivica i blago su iskošene. Pogled je prijatan i sanjalački.

Mane: Okrugle, suviše svetle i ispupčene oči, opušteni očni kapci, zao ili unezveren pogled. Nedostatak pigmentacije oka.

Eliminacione mane: Škrti očni kapci.

Uši: Usađene u visini oka, dosta male, trouglastog oblika, zaobljenih krajeva, padaju ravno uz glavu, nošene nešto malo više visoko, dok je pas u pažnji.

Mane: Previše duge uši, suviše široke, treperave, naborane, usađene suviše visoko.

Vrat: Snažan, dosta kratak, sa slabo razvijenim podgušnjakom.

Mane: Suvonjav vrat, nešto duži, suviše naglašen podgušnjak.

Zubi: Zubalo treba da je potpuno, zubi zdravi i beli. Sekutići gornje prekrivaju sekutiće donje vilice, ali nikada ne gube kontakt. Klještasto zubalo je prihvatljivo.

Eliminacione mane: Predgriz ili podgriz.

Plećke: Umereno kose. Greben širok i mišićav.

Telo: Grudni koš nije suviše spušten, ali je širok i dubok. Rebra su blago povijena. Leđa prilično duga, široka i čvrsta. Sapi su blago kose sa dosta ispupčenim kukovima. Slabine nešto spuštene.

Mane: Leđna linija ulegla ili ispupčena, lom iza grebena. Hrtoliki trbuh.

Noge: Prednje prave, snažne i bogate resama, rese takođe postoje i na zadnjim nogama, ali su mnogo duže i mnogo obilnije. Butine su popunjene, ali slabo spuštene. Skočni zglob je širok, suv, umereno zaboljen. Zadnje noge imaju duple zaperke veoma ustanovljene.

Mane: Strm skočni zglob. Iskrečenost nogu ili “X” noge.

Eliminacione mane: Odsustvo zaperaka, atrofiran jednostruki ili dupli zaperak na zadnjim nogama.

Šape: Nešto izdužene, zbijene, sa slabo povijenim prstima.

Mane: Suviše duge i ravne šape.

Rep: Dosta dug, bujno odlakan, formira perjanicu, nošen nisko kada se pas odmara, poželjno je da vrh repa formira kukicu, u pažnji zarolan na leđima.

Dlaka: Veoma gusta, ravna, dosta duga i gipka, duža na repu i oko vrata gde može da bude blago talasasta. Dlaka na gaćama, tanja i vunastija, veoma je obilna.

Mane: Kratka ili kovrdžava dlaka. Odsustvo podlake.

Dlačni pokrivač: Bela, bela sa sivim flekama (ili boja jazavca), bledožuta, vučija ili oranž (arroze) na glavi, ušima i, po rođenju, na repu. Fleke boje jazavca su najcenjenije. Pojedini psi imaju nekoliko fleka na telu.

Mane: Svako odstupanje od gore navedenih i boje koje ukazuju na ukrštanja.

Eliminacione mane: Crne fleke u korenu

Kretanje: Uprkos veličini, pirinejski planinski pas ima lak, nikada, usled glomaznosti, usiljen hod, naprotiv njegov korak je elegantan, uglovanost nogu dozvoljava dostojanstveno kretanje.

Eliminacione mane za mužjaka: Monorhidija i kriptohridija, zapravo nedostatak jednog ili oba testisa.

Napomena: Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.

Izmene odobrene od strane Komisije za standard 12. maja 1986. godine u Beču.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar