05.09.2013 - 22:11

Pekinezer (Pekingese)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 207)
GRUPA  IX – Psi za pratnju i razonodu
Sekcija: 8 – Japanski španijel i pekinezer
Bez radnog ispita

Opšta pojava: Mali, dobro izbalansiran, zbijen, dostojanstven, kvalitetan.

Karakteristike: Lavlje pojave, držanja, oprezan i inteligentan u izrazu.

Temperament: Neustrašiv, veran, rezervisan, ali ne bojažljiv ili agresivan.

Glava i lobanja: Glava je velika, proporcionalno šira nego dublja, lobanja široka, prostrana i ravna između ušiju, nije zaobljena, široka između očiju. Njuška veoma kratka, široka. Nozdrve duge, otvorene i crne. Labrnje prostrane, dobro naborane sa čvrstom donjom vilicom. Profil je ravan, sa dobro postavljenom nosnom pečurkom između očiju. Stop izrazit. Neophodno je da nos, usne i ivice očiju budu crni.

Oči: Velike, čiste, okrugle, tamne i sjajne.

Uši: Srcolikog oblika, usađene u ravni sa lobanjom i nošene priljubljene uz glavu, pokrivene dugom, obilnom i paperjastom dlakom. Ivica uha, ne treba da se spušta niže od linije njuške.

Usta: Pljosnate usne, ne smeju se videti zubi i jezik. Jaka donja vilica je obavezna.

Vrat: Veoma kratak i debeo.

Prednji deo: Kratak, zbijen, teške kosti prednjih nogu. Kosti su blago savijene, ali jake, dobro povezan u ramenima. Čvrstina je neophodna.

Telo: Kratko, sa širokim grudima i dobro postavljenim rebrima. Dobro povezane prednje noge, sa jasnim strukom, leđa ravna.

Zadnji deo: Zadnje noge su lakše od prednjih ali čvrstog i dobrog oblika. Uzan stav zad- njih nogu, ali ne kravlje pete. Čvrstina je neophodna.

Šape: Velike i ravne, nisu okrugle. Psi su stabilni na nogama, ne ovlaš oslonjeni. Gledano od napred, prednje šape okrenute neznatno u polje.

Rep: Visoko usađen, čvrsto nošen, neznatno zavijen preko leđa sa bilo koje strane, duge paperjaste dlake.

Hod: Spor, ponosit, uvijajući hod prednjeg dela i zatvoreni hod zadnjeg dela. Ovo tipično kretanje ne srne biti praćeno uvijanjem zbog uskih ramena. Veoma je važno da hod bude sasvim korektan.

Dlaka: Duga i prava sa obiljem grive koja se produžava preko ramena obrazujući pelerinu ili okovratnik (volane oko vrata). Pokrovna dlaka je više gruba sa obilnom podlakom. Ova paperjasta dlaka na ušima, nogama, butinama, repu i prstima je obilna.

Boja: Dozvoljene su sve boje i oznake, izuzev albina i boje jetre. Može biti delimično obojen raznim bojama, pri čemu šare ne moraju biti pravilne.

Veličina: Idealna težina ne prelazi 5 kg, za mužjake i pet ipo kilograma za ženke. Psi mogu izlgedati mali ali biti iznenađujuće teški kad se podignu. Teške kosti i krupno, dobro građeno telo su bitna karakteristika ove rase.

Mane: Sve što odstupa od gore navedenog smatra se manom i ocena stoji u proporciji sa stepenom izraženosti mane.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar