05.09.2013 - 12:28

Norveški lovački špic (Norsk Lundnhund)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 265)
GRUPA V – Špic tip i primitivni tip pasa
Sekcija 2 – Nordijski lovački psi
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Ovo je špic pravougaonog tela, mali, relativno lak, sa jasno izraženim polnim osobinama. Snažne noge sa najmanje šest prstiju na svakoj šapi, a od toga na prednjoj šapi aktivno je najmanje pet, a na zadnjoj šapi najmanje četiri prsta, dok ostali imaju ulogu da “podupiru” telo.

Rep je prstenast ili blago zarolan i nošen je ili iznad leđa ili opušteno. On je opreznog, energičnog i živahnog temperamenta.

Veličina: Mužjaci od 35-38 cm, a ženke od 32-35 cm. Pas koji doseže gornju granicu visine nije u prednosti nad nižim psima.

Glava: Suva, srednje širine, klinasta. Gornji deo lobanje blago zaobljen. Predeo obrva isturen. Jasan ali ne preterano izražen stop. Klinasta njuška srednje dužine. Nosnik je blago konveksan. Preferira se makazast zagriz. Klještasto zubalo i srednji predgriz nisu za kažnjavanje. Obostrani nedostatak premolara u obe vilice jako je raširen. Oči su blago koso postavljene, nisu buljave. Iris je žućkasto braon. Zenica je okružena uskom ili širokom tamno braon prugom. Trouglaste uši srednje veličine, široke u osnovi, uspravno nošene, živahno su pokretljive. Imaju posebnu osobinu da je hrskavica okrugla oko otvora o da se uvo može okretati i na poseban način sakupiti (okreće se unazad ili u stranu pod pravim uglom), tako da je slušni kanal zatvoren.

Vrat: Suv, srednje dug, relativno snažan i ima prilično bogatu kragnu.

Telo: Pravougaono. Snažna ravna leđa, samo blago padajuće sapi. Duguljast grudni koš, srednje širine, proporcionalno dubok i prostran, nije bačvast. Stomačna linija blago prikupljena.

Rep: Visoko usađen, poludug, gusto odlakan, ipak bez zastavice. Prstenast ili blago zarolano nošen iznad leđa ili opušten. Rep nije u tipu repa norveškog buhunda ili norveškog elkhunda. Vrh repa ne treba jako na stranu ili ispod bokova da ide. Kada je pas u afektu, zbog mirisa ili šumova, rep je nošen opušteno ili blago unazad zavijen.

Prednje noge: Nisu jako uglovane. Podlaktice su ravne. Ovalne, blago ka napolje okrenute šape sa šest prstiju od kojih su pet aktivni. Na svakoj šapi osam jastučića. Anatomski kompleks prstiju sastoji se od jednog trodelnog i jednog dvodelnog prsta, sa tome pripadajućim tetivama i mišićnim aparatom. To šapi daje veoma snažan izgled.

Zadnje noge: Srednje uglovane, sa mišićavom butinom i podkolenicom. Ovalne, u stranu okrenute šape, sa najmanje šest prstiju od kojih su četiri aktivna. Sedam jastučića od kojih je srednji veliki, a između nultog i prvog prsta jastučići su spojeni u jedan. Srednje jastuče se zbog toga unazad pruža. Kada pas stoji normalno na ravnoj podlozi, telesna masa je normalno nošena na jastučićima prstiju. Zadnje noge su postavljene nešto uže.

Kretanje: Meka podlaka, gusta i oštra pokrovna dlaka. Na glavi i na prednjim stranama nogu dlaka je kratka. Bogatija odlakanost na vratu i zadnjoj strani butina. Na repu je dlaka gusta ali ipak bez zastavica.

Boja: Crvena braon do pepeljasto braon sa manje ili više crnim vrhovima dlaka, crna ili siva, sve sa belim oznakama ili bela sa tamnim oznakama. Potpuno odrastao pas u pokrovnoj dlaci obično ima više crne boje nego mlad pas.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar