05.09.2013 - 12:27

Norveški crni pas za lov losova (Norsk Elghund Sort)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 268)
GRUPA V – Špic tip i primitivni tip pasa
Sekcija 2 – Nordijski lovački psi
Sa radnim ispitom

Opšti izgled: Tipičan špic, malo ispod srednje veličine, lakše građe sa kratkim i kompaktnim telom. Dlaka gusta ali nije čekinjasta. Uši stršeće. Rep zavijen nad leđima. Neustrašiv i energičan.

Glava: Suva i poželjnije lakša. Najšira između ušiju, klinasta, sužava se ka nosu. Lobanja skoro ravna, stop vidljiv ali nije strm. Bolje da je kraća nego duža njuška, koja se postrano sužava ka vrhu. Nosnik ravan, usne dobro priljubljene.

Uši: Visoko usađene, stršeće, visina blago veća od širine u korenu. Špicaste i vrlo pokretne. (Nisu zaobljene). Kada pas osluškuje okrenute su napred, a kada se odmara uši mogu biti unazad zabačene.

Oči: Nisu isturene. Braon obojene, poželjno tamne. Pogled energičan i neustrašiv.

Vrat: Srednje dužine, jak, dobro usađen, bez imalo slobodne kože.

Telo: Snažno i kratko ali bolje lakše građe. Grudni koš dubok sa elastičnim rebrima leđa ravna, slabine dobro zaobljene. Sapi ravne, a stomak blago pribran.

Noge: Elastične, ravne i snažne, laktovi nisu okrenuti ni unutra ni spolja. Zadnje noge dobro uglovane, ravne posmatrano od pozadi.

Šape: Bolje male, ovalne, kompaktne i nisu izvrnute. Poželjno bez zaperaka.

Rep: Visoko usađen, kratak. Pokriven gustom i zatvorenom dlakom ali bez zastavice. Nošen zavijeno nad leđima ali nije držan sa strane. Prirodno kratak rep je mana ali ne povlači diskvalifikaciju.

Dlaka: Gusta i oštra, dobro priležuća uz telo. na glavi i prednjoj strani nogu kratka. Na guši, donjoj strani grudnog koša i zadnjoj strani nogu, kao i donjoj strani repa je duža. Sastoji se od duže čvrste pokrovne dlake i meke, vunaste, crne podlake.

Boja: Sjajno crna. Mala belina na grudima, prednjim nogama i šapama se toleriše.

Visina: Idealna 47 (46-49) cm za mužjake i 44 (43-46) cm za ženke.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar