05.09.2013 - 11:00

Nemački lovački terijer (Deutscher Jagdterrier)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 103)
GRUPA III – Terijeri
Sekcija 1 – Visokonogi terijeri
Sa radnim ispitom

Godišnja skupština kluba za nemačkog lovačkog terijera, konačno je donela novi uzgojni pravilnik 10.10.1981. Pri tome je Nemačka kao zemlja porekla rase od 1968. učvrstila novi standard.

Rasni znaci za nemačkog lovačkog terijera, utvrđeni su od strane matične zemlje, dakle Nemačke, kao standard i od 1968. priznat od FCI.

Uopšteno: Nemački lovački terijer je lovački pas za borbu iznad i ispod zemlje, za glasno gonjenje. Traga na zemlji i u vodi, za rad na krvavom tragu i za donošenje lagane divljači. Zahvaljujući neznatnoj veličini prikladan je za grad i kola. Potrebno mu je puno vođenja u reviru. On je nepoverljiv prema strancima, otporan na bolesti.

Glava i lobanja: Lobanja je ravna i između ušiju šira nego kod foksterijera. Sužava se između očiju i bez oštrog prelaza (stopa) prelazi u njušku. Prednji deo glave nešto je kraći od lobanje između potiljne kosti i stopa.

Njuška: Snažna sa izraženim obrazima. Donja vilica sa jako izraženom bradom. Zubi veoma jaki sa dobro zatvarajućim makazastim zubalom.

Nos: Crn, kod braon pasa je braon.

Oči: Tamne, male, ovalne i duboko postavljene sa dobro zatvarajućim kapcima i odvažnog izraza.

Uši: “y” oblika, visoko usađene, ne izrazito male, blago priležuće.

Vrat: Snažan, nije dug, nešto višlji sa jakim prelazom ka plećkama.

Prednji deo: Plećke duge, kose, noge ravne, dobro mišićave. Došaplje blago uglovano. Kosti više snažne nego nežne.

Leđa: Snažna, ravna, nisu kratka. Slabinski deo i sapi snažno mišićav.

Grudi: Duboko zaobljene.

Zadnji deo: Butina duga, dobro uglovana i dobro mišićava. Nisko postavljen skočni zglob i snažne kosti.

Šape: Prednje često šire od zadnjih, dobro zatvorene.

Rep: Postavljen dobro na duge sapi, skraćen za 1/3, više nešto ravnije nego naglašeno strmo nošen, ne treba da je ka napred nagnut.

Dlaka: jednostavna, debela, oštra, čekinjasta ili gruba, ipak ne kratka i ravna.

Boja: Osnovna boja je crna, crno siva ili tamnobraon sa braon-crveno-žutim svetlijim oznakama na nadočnjacima, njušci i grudima, nogama i oko čmara. Svetla i tamna mesta ravnomerno dozvoljena. Dozvoljeno nešto belog na grudima i prstima.

Veličina: Visina grebena treba da ne prelazi 40 cm i da nije ispod 33 cm.

Težina: 9-10 kg za mužjake i 7,5-8,5 kg za ženke su poželjne radne težine.

Greške:

a) Smanjenje vrednosti: uska lobanja, špicasta njuška, slabija donja vilica, nedostatak zuba izuzev M3 uske vilice, svetao i pegav nos, svetle, velike, buljave oči. Stojeće uši, “lepršave” uši, premale, prenisko usađene, teške uši. Strme prednje noge, ulegnuta leđa, šaranasta leđa. Prekratka leđa, premale ili preširoke grudi, strme zadnje noge, kravlji stav, bačvast stav, štulast hod, raširene šape, mačije šape. Rep previše iznad leđa nošen, nisko usađen rep, fina kratka dlaka, vunasta dlaka, otvorena dlaka, neodlakan stomak.

b) Mane koje isključuju iz uzgoja: Predgriz, podgriz, ukršteno, klještasto zubalo. Nedostatak zuba (izuzev Mg). Anomalije na testisima i greške na očima, pogrešna boja. Iznad ili ispod veličine.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar