04.09.2013 - 21:55

Mastif (Mastiff)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 264)
GRUPA II – Pinčeri i  šnauceri  – molosi i švajcarski pastirski psi
Sekcija: 2 – Molosi
Podsekcija 2.1 – Dogoliki psi
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Posmatrano sa svih strana, glava treba da je kvadratična. Širina je veoma poželjna i u odnosu na celokupnu dužinu lobanje treba da je 2:3. Telo je masivno, duboko i široko, dugo i snažno građeno i postavljeno na ravne i međusobno udaljene noge. Mišići se moraju jasno ocrtavati. Veličina je veoma poželjna. Visina i supstanca su važne i obe osobine stoje u međusobnom ispravnom odnosu.

Karakteristične oznake: Veliko, masivno, puno snage, građeno telo. To je kombinacija veličanstvenosti i hrabrosti.

Narav: Miran, odan gospodaru, ali oprezan kada čuva.

Glava: Široka između ušiju, čelo ravno, ali u afektu se pojavljuje nabor kože. Obrve lako višlje postavljene. Mišići na slepoočnici i žvakaći mišići dobro razvijeni. Lobanja blago zaobljena sa jednom, između očiju postavljenom i do polovine poprečne ravni lobanje pruženom brazdom. Njuška je kratka, široka ispod očiju i ne sužava se do vrha nosa, ravna i kvadratično se završava. Sa nosnikom vrh nosa gradi prav ugao. Nos je dubok do donje vilice i mora biti široko postavljen. Nos je širok i od napred gledano sa široko otvorenim nozdrvama, iz profila nos je ravan. Usne su u tupom uglu u odnosu na bazu nosa. Usne su blago viseće, tako da iz profila odaju utisak uglovanosti. Dužina njuške je u odnosu na ukupnu dužinu lobanje 1:3. Obim njuške (mereno na sredini između očiju i vrha nosa) u odnosu na obim glave (mereno ispred očiju) je 3:5.

Oči: Male, međusobno daleko postavljene (najmanje dve dužine oka). Stop jasan, ipak nije preteran. Boja očiju je braon lešnik boje, što tamnije to bolje.

Uši: Male, debele, daleko jedno od drugog usađeno na najvišoj postranoj tački lobanje, time se linija zadnjeg dela glave produžava. Kada je pas u mirovanju, pravilno priležu na obraze.

Zubalo: Očnjaci zdravi, jaki, postavljeni daleko jedan od drugog. Sekutići dobro priležu jedni na druge (klješta) ili predgrizač, ali tako da zubi nisu vidljivi pri zatvorenim ustima.

Vrat: Lako zaobljen, umereno dug, veoma mišićav. Obim oko 2,5-5 cm manji od obima glave, mereno ispred očiju.

Prednje noge: Lopatica i nadlaktica blago kose. Teške i dobro mišićave noge ravne, jake i široko postavljene. Jake kosti i laktovi paralelni sa telom.

Telo: Široko, dubok grudni koš. Rebra zaobljena. Obim grudi za oko 1/3 veći od visine grebena. Leđa i slabine široke i dobro mišićave, ravni i veoma široki kod ženki, lako zaobljeni kod mužjaka. Velika dubina kod mužjaka.

Zadnje noge: Široke i mišićave sa dobro razvijenom butinom. Skočni zglobovi dobro razvijeni, široko postavljeni i ravni u mirovanju i kretanju.

Šape: Velike i okrugle. Prsti dobro zaobljeni, nokti crni.

Rep: Visoko usađen, do skočnog zgloba ili nešto duži. Širok u korenu i završava se špicasto. U mirovanju obešen ravno, a u akciji vrh pravi krivinu na gore. Rep ne srne biti nošen iznad leđne linije.

Kretanje: Snažno osvaja prostor.

Dlaka: Kratka i polegla, ne srne biti fina na plećkama, vratu i leđima.

Boja: Apriko, srebrna, sivkasto žuta ili tamno tigrasta.

Mane: Svako odstupanje od navedenih tačaka treba uzimati za manu. Težina greške treba da stoji u odnosu na ukupnu ocenu proporcionalno.
Preterano agresivan ili stidljiv pas. Incizivi vidljivi pri zatvorenim ustima.

Napomena: Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar