05.09.2013 - 11:14

Mančester terijer (Manchester Terrier)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 71)
GRUPA III – Terijeri
Sekcija 1 – Visokonogi terijeri
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Kompaktan, elegantan, zdrav, radno sposoban, dobre supstance.

Karakteristika: Žustar, oprezan, radostan, raduje se radu.

Narav: Oštrouman i pokorava se.

Glava i lobanja: Duga i uska lobanja, ravan gornji deo glave, klinasta sa pravolinijski produžavajućim profilom bez istaknute muskulature obraza. Ispod očiju dobro ispunjena. Ka nosu se sužava, usne napeto priležuće.

Oči: Male, tamne, blistave, bademaste, nisu buljave.

Uši: Male,”V” oblika, preklopljene iznad krova lobanje, iznad očiju ka glavi, prisno priležuće.

Njuška: Vilice sa perfektnim, pravilnim makazastim zagrizom, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje vilice.

Vrat: Prilično dug, od plećki ka glavi postaje tanji i u potiljku blago savijen. Bez podgušnjaka.

Prednji deo: Plećke sa jasnim obrisima, koso postavljene. Posmatrano od napred grudni koš uzak i dubok. Prednje noge potpuno ravne, dobro postavljene pod telo, dužinom odgovaraju telu.

Telo: Kratko sa dobro savijenim rebrima. Leđna linija blago zaobljena, donja linija iza rebara blago prikupljena.

Zadnji deo: Jak i mišićav, sa dobro uglovanim kolenim zglobom. Zadnje noge nemaju kravlji stav niti imaju u polje izvrnute šape.

Šape: Male, polu zečije, snažne sa dobro savijenim prstima.

Rep: Kratak, usađen na kraju leđnog zaobljenja, debeo u korenu, završava se špicasto, nije nošen uzvišeno iznad leđne linije.

Kretanje: Ravno napred, slobodno i harmonično, sa čvrstim sklopom.

Boja: Duboko crna sa snažnim mahagonija sličnim paležnim oznakama na sledećim mestima: Na glavi, njuška do nosa, pri čemu su nos i nosnik tamno crni. Jedna paležna oznaka nalazi se na svakom obrazu i iznad svakog oka. Donja vilica i guša ograničeni su jasnim paležnim oznakama u obliku slova “V”. Prednje noge su prekrivene paležom od kolena na dole sa izuzetkom prstiju koji moraju biti crno prugasti i jedne jasno ograničene crne fleke odmah iznad šapa.Unutrašnje strane zadnjih nogu su sa paležom sa crnim podelom u visini kolena. Palež je i na donjoj strani repa, kao i oko čmara, gde je palež toliko uzak koliko je moguće, tim je pokriven repom. Posmatrano od napred, na svakoj strani grudi, nalazi se jedna nagoveštena paležna oznaka.

Nepoželjan je palež na spoljašnjoj strani zadnjih nogu, (“pantalone”). Niukom slučaju ne srne se mešati (ili obrnuti) crna i paležna boja, koje moraju biti jasno ograničene jedna od druge.

Veličina: Idealna visina grebena mužjaka 40-41 cm, a ženki 38 cm.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenog smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj proporciji sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar