04.09.2013 - 21:05

Majmunski pinč (Affenpinscher)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 186)
GRUPA II – Pinčeri i  šnauceri  – molosi i švajcarski pastirski psi
Sekcija: 1 – Pinčeri i šnauceri
Podsekcija1.1 – Pinčeri
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Majmunski pinč je oštrodlaki, mali, zdepast, sa majmunskim izrazom lica. Njegove karakterne crte su mešavina neustrašivosti, oštrine, čestitosti i privrženosti, koje se mogu pokazati u zamenu za šaljivu ozbiljnost i proključalu razjarenost. Mala veličina čini ga prijatnim kućnim psom, koji i u malom stanu ima mesta, a njegove osobine dolaze do izražaja, zadatkom čuvanja.

Glava: Pre je loptasta nego oštrih ivica, nije teška, visoko zaobljena sa izraženim čelom. Njuška je kratka ali ne kao kod grifona povijena na gore. Nosna pečurka i usne su crne.

Zubalo: Potpuno beli zubi, predgrizajući, pri tome dobro zatvarajući, bez vidljivih zuba pri zatvorenoj njušci.

Uši: Kupirane – visoko usađene, ravnomerno odsečene, uspravno nošene.

Nekupirane – visoko usađene, “V” oblika sa preklopljenim rubom ili malo stojeće, ravnomerno uspravno nošene.

Oči: Tamne oči su okrugle i pune, ipak nisu buljave, uokvirene vencem oštre dlake.

Vrat: Kratak, koža na guši je napeto priležuća i bez nabora (suv vrat).

Telo: Grudi su samo malo postrano zaobljene i kod dobrog zaobljenja dopiru do ispod lakta. Predgrudi su uobličene ramenim zglobovima, koji su ispred početka grudne kosti. Donji deo grudi se unazad blago podiže i prelazi u blago prikupljen trbuh. Rastojanje od zadnjeg rebra do kuka je malo, a to čini psa zatvorenim. Ukupna dužina tela približno odgovara ivisini grebena. Leđa su kratka i blago padajuća. Gornja granična linija nije ravna kao kanap već pokazuje luk, koji je uobličen snažnim prvim pršljenom na grebenu, leđima i blago zaobljenim sapima do korena repa.

Rep: Visoko usađen, kupiran na tri pršljena, nošen uspravno.

Prednje noge: Koso postavljene plećke i nadlaktice su uglovane i ravne, ali snažno mišićave. Sa svih strana su ravne, laktovi priležući.

Zadnje noge: Srednje uglovane.

Šape: Kratke, okrugle i imaju čvrsto zatvorene i na gore zaobljene prste (mačije) sa tamnim noktima i tetivama, tvrdi jastučići

Dlaka: Na telu treba da je tvrda i gusta. Na glavi čini poseban ukras žbunastim i bodljikavim obrvama i u obliku venca uokvirenim ušima. Pravi velelepnu bradu, ćubu i odlakanost obraza. Dlaka na glavi treba da je po mogućstvu tvrda, pramenasta i radijalno odstojeća. To daje ukupan majmunski izgled, zbog čega je i dobio ime.

Boja: Potpuno crna je postavljena kao odgajivački cilj, dozvoljene su braon ili sive oznake.

Veličina: Visina grebena je između 25-30 cm

Greške: Lakša građa, niže ili višlje noge, duboke grudi, nisko usađene ili loše kupirane uši. Buljave oči, retka dlaka, podgrizajuće zubalo, klještasto ili makazasto kao kod šnaucera. Preduga leđa, padajuće sapi, laktovi okrenuti u polje, pogrešno uglovane zadnje noge, isuviše tanke noge, duge šape, kratka, meka, bela ili pegava dlaka.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar