04.09.2013 - 22:23

Leonberger (Leonberger)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 145)
GRUPA II – Pinčeri i  šnauceri  – molosi i švajcarski pastirski psi
Sekcija: 2 – Molosi
Podsekcija 2.2 – Tip planinskih pasa
Bez radnog ispita

Leonberger kao rasa postoji od 1846. On je veran, oprezan, otporan na vremenske prilike, ljubimac dece. Naročito je podoban za čuvanje većih imanja kao što su salaši, fabrike, vila, kao i cele porodice.

Opšti izgled: Leonberger je veliki, snažno, mišićavo građen pas proporcionalnog oblika i samosvesnog mira kod živahnog temperamenta.

Boja: Lavlja, zlatno žuta do crveno braon sa crnom (tamnom) maskom. Dozvoljeni su tamni do crni vrhovi dlaka, ali je u prednosti pešćana boja dlake sa tamnim vrhovima. Dozvoljen je nedostatak tamne maske ali nije poželjan. Može se tolerisati mala belina na grudima, kao i nešto svetlije do bele dlake na vrhovima prstiju. Boja na repu je ista kao osnovna boja psa. Dozvoljena je slaba boja jazavca na repu.Kragna na vratu, zastavice na prednjim nogama, pantalone na zadnjim nogama kao i donja strana repa mogu biti nešto svetliji ali ne treba da narušavaju harmoniju ukupne obojenosti.

Glava: Lobanja je srednje zaobljena, nije tako visoka i široka kao kod bernardinca. Obrazi nisu snažno razvijeni, tako da glava u zadnjem delu nije značajnije šira nego kod očiju. Glava je u celosti više postrano “stisnuta” dakle dublja je nego što je šrioka. Stop je srednji. Nosnik ravnomerno širok, nije udubljen, pre je blago ovnujski. Nosna pečurka je potpuno crna i ne srne nikada biti braon, što isključuje psa iz uzgoja. Isto važi i za usne koje takođe moraju biti crno pigmentisane, svaka druga boja je diskvalifikaciona. Koža na glavi je priležuća, bez nabora na čelu. Snažan vrat pokazuje puno plemenitosti. Glava je ponosno nošena. Podgušnjak je mana.

Uši: Visoko usađene, padajuće, tesno uz glavu naležuće.

Njuška: Srednje duboka, prilično ravnomerna, ne završava se špicasto. Usne naležu ravno, nisu opuštene, bez otvorenog ugla usana, tako da je onemogućen izlazak pljuvačke. Otvoren ugao usana stavlja psa u rangiranju, unazad. Zubalo je potpuno, makazasto, veoma jako i dobro zatvarajuće.

Oči: Treba da su svetio do tamno braon, što tamnije to bolje. Srednje velike, sa opreznim dobroćudnim izrazom. Kapci se dobro zatvaraju, bez vidljivog trećeg očnog kapka, koji je beo. Nepoželjne su oči ptice grabljivice, premale oči (bulterijera) ili prevelike (francuskog buldoga) oči.

Visina: Mužjaci treba da su najmanje 72 cm, a najviše 80 cm visoki, a ženke najmanje 65 cm, a najviše 75 sm. Poželjna srednja visina mužjaka je 76 cm, ženke 70 cm.

Noge: Nije viskonog. Mišićave. Jastučići uvek crni. Braon je diskvalifikaciona boja.

Prednje noge: Ravne, normalno postavljene, dobro odlakane. Šape su dobro zatvorene, prilično zaobljene. Zečije šape su za odbacivanje. Prsti su često povezani plivajućim kožicama, (leonberger voli vodu i dobar je plivač). Laktovi dobro priležući, nešto iznad donje ivice grudnog koša. Plećke su koso postavljene. Jastučići su uvek crni.

Zadnje noge: Snažno mišićava butina, dobro izraženo koleno, mišićav skočni zglob sa snažnim potiskom, dobro uglovan i nije strm. Teška mana su “X” i “O” noge. Zaperci moraju biti odstranjeni u ranoj mladosti (14 dana). Jastučići su uvek crni.

Telo: Nešto duže od visine grebena. Slabine snažne. Grudni koš nije bačvast i dubok je. Snažna leđa su neophodna.

Rep: Veoma bogato odlakan (metlast rep), poluopušteno nošen, nije zavijen visoko ili gotovo iznad leđa.

Dlaka: Srednje meka do jedra dlaka, bogato duga, priležuća bez razdeljka, i uprkos dobroj podlaci svuda mora biti uočljiva građa tela. Dlaka je prava, blago talasasta je još uvek prihvatljiva. Zavijena ili uvijena dlaka su nasuprot tome za odbacivanje. Na vratu i grudima leonberger ima lepu grivu.

Greške: Greške koje se pri ocenjivanju kažnjavaju, odnosno koje isključuju iz uzgoja.

1. Svetle oči grabljivice,
2. Puno belog (velika bela fleka na grudima, belo na prstima),
3. Izražena uvijena dlaka,
4. Jako zavijen rep ili rep sa udicom,
5. Naročito plašljivi i ujedljivi psi,
6. Jako nekorektni stavovi nogu,
7. Mužjaci bez dva uočljiva testisa.
8. Nepravilno zubalo, a tu pripada predgriz, podgriz i ostali nepravilni oblici zubala. Pas
za uzgoj mora imati potpuno, bez pogovora makazasto zubalo. Odrastao pas ima 42
zuba.
9. Braon nosna pečurka isključuje iz uzgoja,
10. Braon jastučići isključuju iz uzgoja,
11. Braon usne isključuju iz uzgoja.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar