05.09.2013 - 21:47

Lasa apso (Lhasa Apso)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 227)
GRUPA  IX – Psi za pratnju i razonodu
Sekcija: 5 – Psi sa Tibeta
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Dobro izbalansiran, robustan, bujno odlakan.

Karakteristika: Živahan i uobražen.

Narav: Oprezan, uravnotežen, u odnosu na strance u svakom slučaju nešto povučeniji.

Glava i lobanja: Bujna dlaka na glavi pada dobro napred preko očiju. Dobro izražena brada i dlaka na obrazima. Lobanja srednje uska, od nadočnih lukova unazad se postepeno sužava, nije sasvim ravna ali nije ni zaobljena, takođe ne jabučasta glava. Ravan lični deo sa srednjim stopom. Nos je crn. Njuška je duga 4 cm, ali nije kvadratima. Rastojanje od vrha nosne pečurke do očiju odgovara približno 1/3 ukupne dužine od vrha nosne pečurke do zadnjeg kraja glave.

Oči: Tamne, srednje velike, ka napred ravno usađene, ovalne, niti velike, niti potpuno male i duboko usađene. Belina ne srne biti vidljiva niti u gornjem niti u donjem delu oka.

Uši: Viseće, jako odlakane.

Zubalo: Gornji sekutići treba da su neposredno iza donjih, odnosno to je obrnuto makazasto zubalo. Sekutići treba da su postavljeni u liniji koja je tako široka i tako ravna, koliko je to moguće. Poželjno je potpuno zubalo.

Vrat: Snažan i dobro lučast.

Prednje noge: Plećka treba da je kosa i dobro unazad postavljena. Prednje noge ravne i bujno odlakane.

Telo: Dužina od vrha lopatice do sedne kvrge, veća je od visine u grebenu. Duga rebra, ravna gornja linija, snažne slabine. Telo je dobro izbalansirano i kompaktno.

Zadnje noge: Dobro razvijene i mišićave. Dobro uglovane. Bujno odlakane. Posmatrano od pozadi skočni zglobovi treba da su paraleni i da ne stoje blizu jedan drugom.

Šape: Okrugle, mačije sa dobro izraženim jastučićima. Dobro odlakane.

Kretanje: Slobodno i veselo.

Rep: Visoko usađen, nošen dobro iznad leđa, ali ne kao „drška na grnčarskom loncu”, često sa savijenim krajem repa. Bogato odlakan.

Dlaka: Duga pokrovna, teška, ravna i čvrsta, nije vunasta ili svilenkasta. Umerena količina podlake.

Boja: Zlatna, boje peska, meda, tamno sivo, boje škriljca, boja duvanskog dima. Dvobojan – crna, bela ili braon. Sve boje su jednakovredno dozvoljene.

Veličina: Idealna visina je 25,4 cm, za mužjaka, a ženke su nešto manje.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenog ima se smatrati manom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj proporciji sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.