05.09.2013 - 12:48

Laponski špic (Suomenlapinkoira)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 189)
GRUPA V – Špic tip i primitivni tip pasa
Sekcija 3 – Nordijiski pastirski psi i psi čuvari
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Finski laphund je špic srednje veličine i u odnosu na veličinu snažne građe, nešto duži od visine u grebenu. Dlaka je dugačka i gusta.

Karakteristika: Inteligentan je, hrabar, spokojan, lako uči i veoma je pouzdan. Osećaj svojstven pastirskim psima je urođen kod ove rase. Prikladan je za čuvanje stada, kao pas za dvorište i pas čuvar.

Glava: Glava je sa jakim crtama (isklesana], kod mužjaka je šira nego kod ženki, čelo je blago zaobljeno, stop jasno naznačen. Njuška je kraća od lobanje, ravna i ravnomerno se blago sužava gledano odozgo i sa strane. Preferira se crna nosna pečurka. Usne priljubljene. Uši: Špicaste, srednje veličine, veoma razmaknute. Bolje da su široke u korenu i pokretne.Uši sa labavim vrhovima su takođe dozvoljene.

Oči: Tamne.

Vrat: Srednje dugačak, jak, gusto odlakan.

Prednje noge: Sa snažnim kostima, jake i ravne gledano od napred i sa strane. Laktovi su u liniji sa donjom ivicom grudnog koša. Šape prilično visoke (dobro zaobljeni prsti), bolje ovalne nego okrugle, prekrivene gustom dlakom.

Telo: Čvrsto. Leđa jaka, ravna i prilično široka. Plećke snažne. Grudni koš dubok i dugačak. Donja linija blago penjajuća.

Zadnje noge: Snabdevene jakim kostima. Snažne i prave posmatrano od napred i od pozadi. Skočni zglob srednje veličine. Prisustvo zaperka je dozvoljeno.

Rep: Srednje dug ili nešto kraći, sa dugom dlakom i zavijen na leđima. I ostali načini nošenja repa su takođe dozvoljeni.

Dlaka: Obilna. Pokrovna dlaka je duga i gruba. Podlaka je meka i gusta. Na glavi i na prednjim delovima nogu je kraća.

Boja: Sve boje su dopuštene ali osnovna boja mora biti dominantna. Različite oznake na osnovnoj boji su dozvoljene na glavi, vratu, grudima, nogama i vrhu repa.

Veličina: Visina grebena mužjaka je od 46-52 cm, a ženki 40-46 cm.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar