05.09.2013 - 13:39

Kanarski podengo (Podenco Canario)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 329)
GRUPA V – Špic tip i primitivni tip pasa
Sekcija 7 – Primitivni tip – lovački psi
Bez radnog ispita

Upotreba: Kanarski hrt se upotrebljava za lov kunića i odličan je za upotrebu na nepristupačnom terenu zbog korišćenja izvanrednog nosa, očiju i ušiju. Od svitanja do sumraka on lovi bez stajanja, bez obzira na vrućinu.

Zahvaljujući čulu mirisa i sluha može da utvrdi prisustvo kunića u dubokim prirodnim naborima zemljišta, u naprslinama zidova, u gomilama kamenja pored pooranih polja, u cevastim prolazima vulkanskog porekla i u bodljikavom žbunju. Za neobično preživljavanje kanarski hrt je zahvalan pre svega lovnim sposobnostima koje ga više od veka čine neophodnim pomoćnikom.

On je u prvom redu pas tragač koji tokom traženja ne laje niti dira ulov. Može se upotrebiti i za kombinovani lov sa sokolima, na ostrvu dozvoljenom načinu lova. Kuniće lovi vilicama.

Istorijat: Na kanarskim ostrvima, njegovoj domovini, poznat je pod imenom Podenco Canario. Zastupljen je brojno na svim ostrvima, a posebno na većim kao što su Gran Canaria i Tenerife.

Kanarski hrt je staroegipatskog porekla, a najverovatnije je donesen na Kanarska ostrva od strane Feničana, Grka, Kartaginjana i Egipćana.

Ovo je jedna od najstarijih rasa čiji se brojni tragovi (crteži, statue, reljefi) nalaze u faraonskim grobnicama i muzejima kao što su Luvr i Britanski muzej.

Opšti izgled: Pas srednje veličine, nešto duži, vitak, lake građe, otporan.

Proporcije: Nešto je duži, nego što je visok. Dobro razvijene grudi, ali ipak ne dopiru do laktova. Njuška je nešto duža od lobanje.

Karakter: Hrabar, nervozan, nemiran, vatren i dinamičan, imponuje ali ni u kom slučaju agresivan. Svom gospodaru odan bezuslovno, obavlja nepokolebljivo i bez znakova umora i najteži dnevni rad.

Glava: Duguljasta, u obliku zarubljene kupe, u dobrom odnosu prema telu, srednje dužine 21-22 cm. Linije glave paralelne.

Gornji deo glave: Duža nego što je široka, ravna, sa isturenom potiljnom kvrgom. Stop je slabo izražen.

Lični deo

Nosna pečurka: Široka, boje mesa, boja je u saglasnosti sa bojom dlake. Nozdrve blago otvorene.

Njuška: Široka i isturena u obliku zarubljene kupe, boje mesa, više ili manje tamna od boje dlake.

Usne: Fine i napete, boja im je u saglasnosti sa bojom nosne pečurke.

Zubalo: Makazasto, perfektno zatvarajuće, dobro razvijeno.

Oči: Male, kose, bademaste, ćilibarne, tamnije ili svetlije, saglasno sa bojom dlake. Inteligentan pogled zrači plemenitošću.

Uši: Prililčno velike, pri pozornosti uspravne i blago odstojeće, u mirovanju oborene unazad, široke u korenu, na gore se sužavaju u špic.

Vrat: Mišićav, ravan, koža je prilegla i bez podgušnjaka, savitljiv i okrugao.

Telo

Leđa: Snažna, dobro mišićava, pogodna za trke i lov. Slabine duguljaste.

Sapi: Karlična kvrga veoma moćna, posebno vidljiva za vreme trajanja lovne sezone kod mršavih jedinki.

Grudi: Grudna kost nije isturena. Dobro razvijene grudi, ipak ne dopiru do visine lak- tova. Rebra su ovalna. Obim grudnog koša može biti veći za 5-8 cm od visine grebena.

Stomak: Prikupljen ali ne tako kao kod španskog hrta. Bokovi dobro markirani.

Testisi: Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Rep: Nisko usađen u nastavku sapi. Okruglastog oblika, ne pruža se niže od skočnog zgloba. Nošen je viseće ili srpasto. Završava se špicasto sa belim vrhom. Nije zarolan. U akciji ne treba da je visoko nošen.

Prednje noge: Postavljene apsolutno vertikalno, ravne i paralelne. Kosti vitke ali snažne, šape su mačije, uopšteno lako uvrnute. Jastučići čvrsti, ovalni.

Uglovanost:

- Kameni zglob oko 110 stepeni.

- Lakatni zglob oko 140 stepeni

Zadnje noge: Vertikalne i ravne, snažne i dobro mišićave. Skočni zglob prililčno visok (18 cm od zemlje). Mačije šape ravno postavljene. Jastučići čvrsti, ovalni. Bez zaperaka.

Uglovanost:

- Zglob kuka 110 stepeni.

- Zglob kolena 120 stepeni.

- Skočni zglob 130 stepeni.

Aparat za kretanje:

Kosti: Dobro razvijene. Odsustvo bilo kakvog potkožnog masnog tkiva je dozvoljeno, tako da je prepoznatljiv reljef rebara, kičmenog stuba i kukova.

Kretanje: Izdašan kas, kao na krilima i lako.

Mišići: Razvijeni u visokom stepenu, suvi. Kontrakcije mišića su vidljive kroz kožu.

Koža: Napeta i bez nabora na telu.

Dlaka: Ravna, kratka i gusta.

Boja: Crvena sa belim prvenstveno, pri čemu je crvena od oranž do tamno crvene (mahagoni). Sve kombinacije ove dve boje.

Veličina i masa: 55-64 cm za mužjake i 53-60 cm za ženke. Visina grebena može biti izmenjena u zavisnosti od vrste zemljišta na kome pas živi i lovi. Zbog toga je odstupanje od ±2 cm dozvoljeno, ako jedinka odgovara osnovnom tipu rase.

Teške greške: Nedostatak premolara, prognatizam, ukrštanje prednjih ili zadnjih nogu pri kretanju, zarolan rep, suviše široka glava. Veoma izražen stop, kravlji stav, opuštene usne, previše ka napolje uvrnute uši. Isturena grudna kost, ravna rebra, nisko postavljen skočni zglob. Agresivnost.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar