05.09.2013 - 12:10

Jorkširski terijer (Yorkshire Terrier)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 86)
GRUPA III – Terijeri
Sekcija 4 – Patuljasti terijeri
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Dugodlak, dlaka koja visi ravno i ravnomerno obostrano, razdeljak se pruža od nosa do repa. Veoma kompaktan i okretan, ali uspravnog držanja i zrači “fluid važnosti”. Njegove konture treba da odaju zbijeno i dobro proporcionalno telo.

Karakteristika: Inteligentan, patuljasti terijer.

Narav: Živahan, pri uravnoteženoj naravi.

Glava i lobanja: Prilično mala i ravna, lobanja nije niti jako uočljiva, niti zaobljena, lični deo nije predug. Crn nos.

Oči: Srednje velike, tamne, sjajne, sa opreznim, inteligentnim izrazom i tako smeštene da gledaju ravno napred. Nisu buljave. Ivica očnih kapaka tamna.

Uši: Male, “V” oblika, nošene uspravno, nisu daleko jedno od drugog. Prekrivene kratkom dlakom, zasićene, snažne plamene boje.

Zubalo: Perfektno, pravilno, makazasto zubalo, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje vilice, a zubi stoje vertikalno u vilici.

Vrat: Dobre dužine.

Prednje noge: Dobro postavljene plećke, prave noge, dobro pokrivene dlakom koja je zasićene zlatno-plamene boje, pri čemu su vrhovi dlaka šatirani nešto svetlije nego koren dlake. Plamena boja (“tan”)ne srne se protezati višlje od laktova.

Telo: Kompaktno sa primerno zaobljenim rebrima, dobro ravan slabinski deo, čvrsta leđa.

Zadnje noge: Posmatrano od pozadi, potpuno su ravne, umereno uglovano koleno. Dobro su pokrivene dlakom koja je zasićeno zlatno-plamena, pri čemu su vrhovi dlaka šatirani nešto svetlije od korena. Plamena boja, ne srne da se prostire višlje od kolena.

Šape: Okrugle, crni nokti.

Kretanje: Slobodno i sa puno potiska. Prednje i zadnje noge se ispružaju ravno unapred, pri ravnim leđima.

Rep: Uobičajeno je kupiran na sredini dužine, obrastao sa puno dlake. Ona je tamnije plava nego na telu, posebno na korenu repa. Nošen je nešto iznad leđne linije.

Dlaka: Dlaka na telu srednje dužine, potpuno ravna (ne talasasta), sjajn, fine svilaste građe, nije vunasta. Dlaka na glavi i njušci^e duga, ima zasiđenu zlatno-plamenu boju, pri tome je boja intenzivnija postrano na glavi, na korenu ušiju i na njušci gde mora biti posebno duga. “Tan” boja na glavi ne srne se prostirati na potiljku, ne srne biti čađava ili pomešana sa tamnom dlakom.

Boja: Tamno čelično-plavo (ne srebrno-plavo) rasprostranjena od potiljka do korena repa, niukom slučaju pomešana sa bledo-žutom,bojom bronze ili tamnom dlakom. Dlaka na grudima ima pun “svetliji” ton. Sve dlake sa tan bojom su tamnije u korenu nego u sredini i ka vrhovima su još svetlije.

Veličina: Masa 3,1 kg.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj proceni sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar