05.09.2013 - 15:46

Istarski oštrodlaki gonič

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 152)
GRUPA VI – Goniči, tregači po krvi i srodne rase
Sekcija 1 – Goniči
Podsekcija 1.2 – Goniči srednjeg  rasta
Sa radnim ispitom

Opšti izgled i osobine

Opis: Snežnobele boje sa žutonarandžastim šapama. Duga kostretasta dlaka. Duguljasta glava, gustih obrva. Telo čvrsto, snažnih kostiju. Rep jak i neznatno na gore povijen. Izraz ozbiljan i natmuren, ponekad i sumoran. Glas mu je pun, srednje visok, a često i dubok.

Visina i težina: Visina u grebenu je 46-58 cm. Najpoželjnija visina mužjaka 52 cm, a kuje 50 cm. Težina odraslog normalno uhranjenog psa između 16 i 24 kg. Preporučljiva težina je oko 20 kg.

Dužina: Trup oko 10% duži od visine.

Upotreba: Odličan gonič zeca i lisice, i vrlo dobar tragač po krvi.

Glava

Opis: Glava je u skladu sa telom, dugačka 20-24 cm, ne suviše laka, čelo malo ispupčeno. Pigmentacija vidljivih sluzokoža tamna.

Lobanja: Potiljna kost se dobro primećuje, kao i čeona brazda, koja je često pokrivena pramenom mekih i dugih dlaka. Čelo je dosta široko, a sužava se prema očima. Stop: Nije suviše naznačen.

Njuška: Snažna, pravougaona, širokog nosnika i obrasla gustim brkovima. Gledano spreda, njuška je u donjoj vilici zaokrugljena.

Nos: Širok sa dobro razvijenim nozdrvama, crne ili tamne boje kože. Usne: Nisu previše debele i pripijene.

Zubi: Snažni, makazasti i potpuni.

Oči: Šarenica tamna, oči krupne ali ne i izbuljene, mračnog pogleda. Obrve izrazito kos- mate i jake usled oštrih i dužih dlaka.

Uši: Nisu suviše debele, obrasle su kraćom dlakom. Usađene nedaleko od očiju, ali ne previsoko prema liniji lobanje. Prema sredini se šire i padaju niz obraze, neuvijajući se. Prema vrhovima su tanje i zaokrugljene. Dovoljno su duge. Povučene niz nosnik smatraju se vrlo dugim, kada skoro dostižu do nosa, dugim kada dostižu do očnjaka, a treba bar da prelaze očne lukove, tada se smatraju poludugim.

Vrat

Profil: U gornjoj liniji sa izraženim prelazom iza potiljne kosti.

Dužina: 12-15 cm

Koža: Pripijena uz vrat i bez podgušnjaka

Trup

Izgled: Leđna linija prava i blago se spušta prema sapima.

Greben: Blago izražen.

Leđa: Prava i široka, a dužina je u skladu s visinom grebena. Slabinski deo leđa kratak, pun i mišićav.

Sapi: Široke, naročito u kuja, blago nagnute i slabo uočljivih kukova (zaobljene).

Grudni koš: Grudi su duboke, spuštaju se bar do lakta i široke. Obim grudi obično za 12-15 cm veći od visine grebena. Rebra su zaobljena. Grudna kost se jedva zapaža i prsa su zaobljena.

Trbuh i slabine: Donja linija trbuha postepeno se uzdiže od grudne kosti prema zad- njim nogama. Trbuh je malo pribran. Slabine su malo izražene, ali ne preusko hrtaste.

Rep: U korenu deblji, prema vrhu je stanjen i malo savijen na gore. Dostiže do ili malo preko skočnog zgloba. Nije previsoko usađen.

Prednje noge

Plećke: Kose, duge, mišićave i dobro povezane za grudni koš. Ugao između plećke i nadlaktice iznosi 90 stepeni.

Laktovi: Nisu izbočeni.

Podlaktica: Vertikalna, mišićava i prava.

Šaplje: Jedva primetno.

Došaplje: Kratko i gotovo vertikalno, blago nagnuto (sa vertikalom zaklapa ugao od 10 stepeni).

Šape: Mačije, skupljenih prstiju, uske. Tabani puni i tvrdi. Nokti jaki.

Zadnje noge

Butine: Kratke, široke i mišićave.

Potkolenica: Duža, kosa i mišićava.

Skočni zglob: Snažan i širok.

Došaplje: Vertikalno i kratko. Pas može da ima zaperke, ali ih treba odstraniti. Šape slične prednjim, često nešto duže.

Hod: Vrlo elastičan i živahan.

Koža: Elastična, uz telo pripijena, bez nabora i ružičasta.

Dlaka: Resasta oštra pokrovna dlaka duga 5 do 10 cm, bez sjaja, stršeća, ni kovrdžava, ni talasasta. Pod pokrovnom resastom dlakom nalazi se, bar zimi, gusta ali kratka podlaka. Pokrovna resasta dlaka ne prileže uz telo, već je stršeća, ona ne sme da je umršena i da stvara ućebljene – uvaljane pramenove. Dužina i gustina dlake, različite su na pojedinim delovima tela.

Boja: Osnovna je boja snežnobela. Uši su obično narandžaste ili su posute tačkastim oznakama, što je znak čistokrvnosti. Na čelu se često nalazi zvezdasta oznaka iste boje. Manje ili veće oznake (šare, mrlje, pege, tačke) mogu se često naći rasute po čitavom telu, ali najčešće na korenu repa. One ne smeju biti nikad tako brojne da bi preovladale osnovnu snežnobelu boju. Boja šara treba da je izrazita, ne sme da bude bleda, niti tamna, niti kestenjasta, što je posledica meleženja. treća boja nije dozvoljena, čak ni sa nekoliko dlaka. Boja psa može da bude jednobojna bez i jedne oznake ili šare.

Mane

Lake Mane: Gledano spreda u donjoj vilici četvrtasta njuška. Teške, viseće, otrombol- jene usne. Vidljiv očni kapak.

Glavne mane

a) u tipu: Nedovoljna ili preterana visina grebena. Nesklad između visine i dužine tela. Njuška previše .zatupasta, preterano šiljasta ili čak prćasta. Preterano kratke uši, odstojeće, vrlo nisko ili previsoko usađene. Preterano duga, meka, talasasta, kovrdžasta, ili čak ućebana dlaka. Zavrnut ili na stranu povijen ili svrdlast, skraćen rep. Prekratka glava. Preterano ružičasta boja njuške. Ružičasti očni kapci, riblje oko. Svaka druga boja i oznaka osim narandžasto žute, a naročito sivkasta ili crnkasta boja.

b) anatomske: Naglašena prognacija. Krive podlaktice, preterano istureni laktovi. Ulegnuto došaplje. Neskladne vilice.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar