05.09.2013 - 15:43

Istarski kratkodlaki gonič

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 151)
GRUPA VI – Goniči, tregači po krvi i srodne rase
Sekcija 1 – Goniči
Podsekcija 1.2 – Goniči srednjeg  rasta
Sa radnim ispitom

Opšti izgled i osobine

Opis: Plemenitog izgleda, snežnobele boje sa žutonarandžastim oznakama. Kratka i tanka dlaka. Dugačka, suva i uzana glava. Vitkog trupa sa tankim repom, blago povinutim naviše. Glas u većini slučaja visok, zvonak i istrajan.

Visina i težina: Visina grebena 44-56 cm. Najpoželjnija visina grebena mužjaka 50 cm, a kuje 48 cm. Težina oko 14-20 kg. Najpoželjnija težina odraslog mužjaka normalne građe oko 18 kg.

Dužina: Dužina trupa najviše 10% duža od visine.

Upotreba: Izvanredan gonič, naročito dobar u gonjenju zeca i lisice. Upotrebljiv za rad po krvnom tragu.

Opis: Dužina glave 20-24 cm. S profila potiljna kost dobro izražena, čelo neznatno ispupčeno, sa blagim prelazom u nosnik koji je prav. Gledano odozgo čelo je duguljasto – pre bi se moglo reći uzano, bez nabora, a srednja linija čela vidljiva.

Stop: Blago izražen – bez useka.

Njuška: Dugačka, u osnovi široka, prema nosu blago se sužava. Nosnik ravan.

Nos: Nosna pečurka crna ili bar tamna, otvorenih nozdrva.

Usne: Dobro pripijene uz vilice, tanke i ne vise.

Zubi: Snažni makazasti i potpuni.

Oči: Ovalnog oblika, izrazite, (ali ne buljave). Dužica (šarenica) što tamnija, očni kapci crni ili tamni. Pogled bistar.

Uši: Tanke, široko usađene malo iznad horizontalne linije očiju, ravno padaju niz obraze i ne uvrću se, na vrhovima su uže. Dovoljno su duge da bi dosegle – kad se istovre- meno povuku duž nosnika – do očnjaka (duge uši) ili čak prelaze preko očnjaka (vrlo duge uši), ili prelaze preko očnih lukova (poludugačke uši).

Vrat

Profil: U zatiljnom delu malo izvijen. Prelaz iza potiljne kosti vidljiv. Vrat koso na trap usađen.

Dužina: Dužina vrata od potiljne kosti do grebena iznosi 15-20 cm.

Oblik: Vrat snažan, okrugao ili kruškast u preseku, bez podgušnjaka i bez podbratka.

Trup

Izgled: Linija leđa se blago spušta od grebena prema sapima.

Greben: Jasno, ali ne preterano izražen.

Leđa: Prava, široka, mišićava. Slabinski deo leđa širok i kratak.

Sapi: Dugačke i široke, ravne ili blago nagnute – u kuje nešto duže. Visina sapi treba da je za oko jedan prst niža od visine grebena. Kukovi se jedva naziru.

Grudni koš: Grudi duboke i dosežu bar do lakta. Obim grudi obično je za 12 cm veći od visine grebena. Rebra zasvođena. Prsa ispupčena ali grudna kost jedva vidljiva.

Trbuh i bokovi: Linija trbuha se blago uzdiže počev od grudne kosti prema preponama tj. trbuh je pribran.

Rep: U osnovi snažniji, a prema vrhu se stanjuje. Ukoliko je rep tanji, utoliko je izgled psa plemenitiji. Visoko je usađen, srednje dugačak i ne prelazi mnogo preko skočnog zglo- ba. Rep je blago na gore povijen.

Prednje noge

Plećke: Dugačke, kose, mišićave i dobro povezane sa grudnim košem. Ugao između plećke i nadlaktice: Ugao ramenog zgloba treba da je 90 stepeni.

Podlaktice: Potpuno prave i mišićave. Laktovi nisu izbočeni (laktovi neznatno odvojeni od grudnog koša).

Šaplje: Slabo izražena.

Došaplje: Okomita, kratka, mogu da budu nagnuta ali nikad položena (maksimalno dozvoljen ugao između došaplja i vertikale je 10 stepeni).

Šape: Lagane, stisnutih prstiju, radije mačije nego zečije, tabani puni i čvrsti, nokti snažni.

Zadnje noge

Izgled: Posmatrano odpozadi, butnjača, kolenica, ahilova tetiva i došaplje nalaze se u istoj pravoj vertikalnoj liniji.

Bedra (butine): Kratka, široka i mišićava. Koleno visoko postavljeno i široko.

Potkolenica (kolenica): Duga, kosa i mićićava.

Skočni zglob: Čvrst.

Došaplja: Kratka, okomita ili samo malo nagnuta (ugao od 10 do 20 stepeni). Zaperke treba uvek otkloniti, mada se ne uzimaju kao mana.

Šape: Zadnje šape su slične prednjim mada malo duže.

Hod: Vrlo elastičan i živahan.

Koža: Elastična, pripijena uz telo, bez nabora i ružičasta.

Dlaka: Kratka, gusta i sjajna. Ponekad duža na butinama (gaćasta) i na repu, što je nepoželjno.

Boja: Osnovna boja je bela kao sneg. Obično su uši narandžasto žute boje, koja prelazi preko osnove ušiju na obe strane čela, do očiju i oko njih, što glavi daje lep, karakterističan izgled maske. Ako se na čelu nalazi još veća ili manja mrlja, govorimo o maski sa zvezdom. Uši mogu da budu poprskane narandžastim mrljama (četkaste uši), što je znak čiste rase. Oznake u obliku, traka, pega, krpa ili tačkica su narandžaste boje, mogu da budu veće ili manje i nalaze se bilo gde na telu a najčešće na osnovi repa. Nikad ne treba da ih ima u velikom broju, da ne bi preovladale nad osnovnom bojom. Boja oznaka treba da bude izraz- ito jasna, ni bleda ni tamna, ili čak kestenjasta, što označava meleze. Nedopustivo je da postoji i treća boja, čak i u slučaju da ima samo nekoliko dlaka te boje. Boja dlake može da bude potpuno bela bez oznaka.

Mane

Lakše: Delimično ružičasta pečurka, ružičasta boja očnih kapaka, na jednom oku. Strmije sapi, nešto ulegnuta ili šaranasta leđa. Bačvast ili hrtast trbuh. Svetla pigmentacija njuške.

Teške:

a) u tipu: Nedovoljna ili preterana visina grebena. Nesklad između visine i dužine tela. Njuška previše zatupasta, preterano šiljata ili čak povijena. Nisko ili preterano visoko usađene uši. Predugačka dlaka. Zavrnut ili na stranu povijen ili svrdlast, skraćen rep. Prekratka glava. Preterano ružičasta boja njuške, ružičasti očni kapci, riblje oko, svaka druga boja osim narandžastožute.

b) anatomske: Krive podlaktice. Preterano istureni laktovi. Ulegnuto došaplje. Neskladne vilice (podgrizač, predgrizač, nedostatak zuba).

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar