05.09.2013 - 12:41

Islandski ovčar (Islenskur Fjarhundur)

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 289)
GRUPA V – Špic tip i primitivni tip pasa
Sekcija 3 – Nordijiski pastirski psi i psi čuvari
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Islandski ovčar je tipičan nordijski špic, sa stršećim ušima i zavijenim repom. Gledano sa strane pravougaonog je formata, duži od visine, razumno dubok i proporcionalan. Postoje dva tipa dlake ali ona je uvek gusta i vodootporna. Islandski ovčar je živahan, prijatan, radoznao i odvažan. Izraz lica odiše zadovoljstvom, često se “smeje”. Uši vrlo pokretne. Kretanje je živahno, slobodno i lako, rasa je vrlo izdržljiva. Poseduje izražen ovčarski instikt, ali nije preterano oštar u lovu. To je u svakom slučaju prvenstveno dobar čuvar stada, bez prevelike žustrine.Izražen polni dimorfizam.

Glava: Široka između ušiju, blago kupasta lobanja. Stop jasno definisan ali nije prejako izražen. Obrazi ravni. Profilne linije nosnika i lobanje po mogućstvu paralelne. Njuška, bolje kratka, ravnomerno se sužava ka nosu gledano odozgo i sa strane. Nozdrve dobro razvijene. Zategnute usne. Boja usana i nosa treba biti crna. Izuzev kod pasa čokoladnobraon i srneće boje, kod kojih je dozvoljena braon pigmentacija.

Oči: Srednje veličine, bademastog oblika, poželjno tamne ali mogu biti i svetlije, u skladu sa bojom dlake. Žute oči nisu dozvoljene. Ivice očnih kapaka trebaju biti crne izuzev kod pasa boje čokolade i svetlije obojenih gde može biti braon. Živahnog, inteligentnog i neustrašivog izraza.

Uši: Čvrste i uspravne, trouglaste, široke u korenu, vrlo pokretne, reaguju osetljivo na zvuk.

Zubalo: Makazast zagriz.

Vrat: Srednje dužine, snažan, zaobljen, suv (bez viška kože). Glava visoko nošena.

Telo: Pravougaono, snažno ali ne grubo. Grudi duboke sa dobro zaobljenim rebrima. Sapi kratke i zaobljene, slabine mišićave i blago podignute.

Noge: Prednje prave, mišićave i suve. Dobra uglovanost omogućava izdašan iskorak. Zaperci se mogu javljati. Zadnje noge snažne, mišićave i dobro uglovane što omogućava slobodno kretanje sa dobrim potiskom. Zaperci su obavezni, dupli zaperci poželjni.

Šape: Ovalne, sa čvrsto priljubljenim prstima i dobro razvijenim jastučićima.

Rep: Visoko usađen, dobro zavijen, gusto odlakan.

Kretanje: U kretanju pas odaje čvrstinu, izdržljivost, okretnost i brzinu.

Dlaka

Postoje dva varijeteta:

a) Srednje dugačka – pokrovna dlaka je srednje duga sa gustom i mekom podlakom, kratka na prednjoj strani nogu i ušima ali duža na vratu, grudima, grebenu, zadnjem delu i repu.

b) Dugačka dlaka – pokrovna dlaka dobre dužine, podlaka gusta i meka. Na glavi i prednjoj strani nogu je kratka ali duga iza ušiju, na vratu, grudima, zadnjici i zadnjoj strani prednjih nogu. Dlaka na repu je vrlo gusta.

Boja: Sve boje su dozvoljene ali preferira se preovladavanje jedne boje. Bela lisa i bele oznake na grudima, vrhu repa, nogama i prstima često se javljaju i ne treba ih kažnjavati.
Dominantne boje su različiti tonovi od krem do boje cigle,zelena, boje čokolade I crna.

Visina: Mužjaci idealno 46cm ženke 42 cm. Dužina tela je nešto veća od visine grebena.

Greške: Svako odstupanje od standarda je greška i treba biti ocenjeno srazmerno stepenu izraženosti. Devijacije u tipu rase i abnormalnosti vode diskvalifikaciji.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar