04.09.2013 - 21:17

Holandski pinč (Hollandse Smoushound)

Hollandse-Smoushound
Foto: http://natureworld.ru/

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 308)
GRUPA II – Pinčeri i  šnauceri  – molosi i švajcarski pastirski psi
Sekcija: 1 – Pinčeri i šnauceri
Podsekcija 1.3 – Holandski pinč
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Oštrodlaka, živahan, kvadratičan, ženke smeju biti nešto duže od mužjaka. Snažno mišićav, može da sledi konja sa kolima. Ranije je nazivan “džentlmenski štalski pas”, jer je korišćen i za hvatanje pacova u štalama, ne treba da deluje niti jedro niti zbijeno.

Veličina/masa: 9-10 kg. Visina grebena između 35-42. Mužjaci 37-42 cm, a ženke 35-40,5 cm.

Glava: Ona je tipična osobina rase. Gledano odozgo široka i kratka, biago zaobljena, jasan stop, čelo blago zaokrugljeno. Njuška snažna, sa jakim prililčno kratkim vilicama. Odnos lobanje prema njušci je 2/3:1/3. Usne fine i napete, crno obojene. Nos crn i širok.

Zubalo: Prvenstveno snažno, makazasto. Klještasto ili blagi podgriz su dozvoljeni.

Oči: Za rasu su i one tipične, sa živahnim, prijateljskim izrazom. Tamne, velike i okrugle. Ni buljave ni upale. Kapci crni, trepavice tamne i guste.

Uši: Visoko usađene, padajuće unapred, na obraze priležuće, male, tanke, trouglaste, sa blago zaobljenim vrhom.

Vrat: Pre je kratak i dobro mišićav

Plećke: Srednje nagnute, odgovarajuće, umeren ugao između nadlaktice i podlaktice.

Telo: Treba da deluje robustno, ipak ne grubo ali ne i preftnjeno. Leđa su ravna, široka, mišićava, iznad slabina blago zaobljeno uzdignuta. Sapi dobro mišićave. Grudi široke, nisu preduboke, sa dobro zaobljenim rebrima. Stomak gotovo uopšte nije pribran.
Prednje noge: Ravne, nisu usko postavljene, ipak dobro pod telo podvučene. Snažne, ovalne cevaste kosti.

Zadnje noge: Srednje uglovane, snažne, mišićave, skočni zglob nisko postavljen.

Šape: Male, okrugle, dobro uzglobljene, mačije sa snažnim prstima i crnim noktima.

Rep: Nekupiran ili skraćen na 1/3. Kada je nekupiran treba da je pre kratak i radosno ali ipak ne iznad leđa nošen.

Dlaka: Veoma važna osobina:

a) Na telu – hrapava, ricasta, oštra, a ipak razbarušenog izgleda, duga 4-7 cm, nije uvijena ni talasasta, niti vunasta. Naginjanje ka „filcovanju” je prva greška. Dovoljno podlake koja štiti psa od lošeg vremena. Razdeljak na leđima znači da je dlaka duga i isuviše meka i da nedostaje podlaka.

b) Na nogama – Srednje duga, nije pregusta, usmerena unazad pravi perjanicu. Greška: gusta vunasta dlaka preko ćele noge, kada su spoljne linije skrivene.

c) Na repu – Nije resasta, žbunasta.

d) Na glavi – glava je prekrivena jednako oštrom dlakom kao i telo, samo je dlaka nešto kraća, najkraća na lobanji, duža dlaka na obrazima, njušci, bradi i obrvama bez da su oči prekrivene ili da ometa pogled. “Top-knot” na glavi je greška, isto kao i razdeljak na njušci. Na ušima dlaka je kraća nego na telu.

Boja: Žuta u svim šatiranjima, preferira se tamna boja slame. Uši, brada i obrve mogu biti tamniji od ostalog dela. Svaka druga boja osim žute u svojim šatiranjima nije dozvoljena.

Narav: Privržen, radostan, prijateljski, otvoren, bez straha ili nervoze. On nije lajavac i pas koji okolo trčkara. Holandski pinč treba da je prijatan, lak za držanje, pas za porodicu.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar