05.09.2013 - 17:05

Hamiltonov gonič (Hamilton Stovare)

Hamilton-Stovare
Foto: uwhondenkat.nl

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 132)
GRUPA VI – Goniči, tregači po krvi i srodne rase
Sekcija 1 – Goniči
Podsekcija 1.2 – Goniči srednjeg  rasta
Sa radnim ispitom

Opšti izgled: Pravougaonog formata, dobro povezan pas, koji odiše snagom i izdržljivošću. Trobojan. Polne oznake dobro definisane.

Glava: Duguljasta, pravougaona glava, jasnih kontura, sa blago zaobljenom i umereno širokom lobanjom. Potiljna kvrga samo blago označena, a stop je dobro, ali ne preterano označen.Njuška jaka, podjednako široka gledano odozgo i sa strane. Lični deo dug (rasto- janje od vrha nosa do unutrašnjih očnih uglova jednako je rastojanju od unutrašnjih očnih uglova do potiljne kvrge). Gornja linija njuške ravna i paralelna sa lobanjom. Nos uvek cm, sa dobro razvijenim, širokim nozdrvama. Gornja usna puna ali ne preklapa previše donju.

Oči: Jasne, tamno braon boje, spokojnog izraza.

Uši: Usađene umereno visoko, samo blago podignute preko lobanje pri povećanoj pažnji. Nešto su kraće od polovine dužine nosnika. Mekane, ravno obešene, prednje ivice nisu odstojeće.

Zubalo: Makazast zagriz sa dobro smeštenim zubima.

Vrat: Dug i mišićav, dobro spojen sa plećkama, elastičan, sa zategnutom kožom.

Telo: Srednje dugačko, čvrsto i snažno sa jakim, blago zaobljenim zadnjim delom. Dugačke i široke, blago padajuće sapi sa dobro razvijenim mišićima. Duboke grudi sa umereno zaobljenim rebrima. Leđna rebra proporcionalno duga. Stomak mišićav i blago prikupljen.

Prednje noge: Mišićave plećke sa dugim, dobro iskošenim lopaticama, dobro prileglim uz grudi i leđa. Vrhovi lopatica ne moraju biti vidljivi preko grebenskih pršljenova. Prednje noge ravne i paralelne gledano od napred. Nadlaktica je dugačka i široka, sa dobrim uglom prema lopatici. Laktovi zatvoreno priležu uz telo. Ne moraju biti vidljivi preko linije grudi. Došaplja elastična i samo blagouglovana prema podlaktici.

Zadnje noge: Zadnje noge ravne i paralelne gledano od pozadi. Dobro uglovana kolena i skočni zglobovi. Butine mišićave i široke gledano sa strane. Došaplja kratka, suva i ver- tikalna. Bez zaperaka.

Šape: Čvrste, napred okrenute sa zategnutim i zatvorenim prstima. Jastučići dobro razvijeni i elastični.

Rep: Visoko usađen u produžetku leđne linije, dopire do skočnog zgloba. Širok u korenu, sužava se ka vrhu. Nošen ravno ili blago sabljasto.

Dlaka: Podlaka kratka, gusta i meka. Pokrovna dlaka debela, gruba i polegla. Bolje duga dlaka na donjoj strani repa, ali bez zastavice. Bogata između prstiju i jastučića.

Boja: Crna na gornjoj strani vrata, leđa, postrano na telu i gornjoj strani repa. na glavi, nogama i donjoj strani vrata, tela i repa moraju biti braon. Na nosu, prsima, vrhu repa i šapama bela boja. Mešanje crne i braon dlake nije dozvoljeno, kao ni proširene oznake bilo koje od tri dozvoljene boje. Crni pokrivač mora biti definisan.

Visina: Mužjaci 50-60 cm, idealno 57 cm, ženke 46-57 cm, idealno 53 cm.

Greške:

Previše ukošene plećke.

Otvoreni zadnji uglovi.

Kratke, padajuće sapi, sa visoko usađenim repom u akciji uspravno nošenim, moraju se posebno posmatrati.

Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar