05.09.2013 - 15:36

Gonič rakuna (Black and Tan Coonhound)

Black_and_Tan_Coonhound.jpg
foto:en.wikipedia.org

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 300)
GRUPA VI – Goniči, tragači po krvi i srodne rase
Sekcija 1 – Goniči
Podsekcija 1.1 – Veliki goniči
Sa radnim ispitom

Opšti izgled: Crno plameni gonič rakuna je prvo i osnovno radni pas,tragač, gonič , sposoban da odoli surovim zimama i letnjim vrelinama, kao i teškim terenima po kojima goni. Upotrebljava se za traženje i gonjenje rakuna. Svoj posao u osnovi u celosti obavlja oslanjajući se na svoj njuh. Može se upotrebljavati za lov medveda, jelena, planinskih lavova. Bitno je da bude snažan, okretan i oprezan pas, sposoban da pokriva teren sa snažnim i ritmičkim koracima.

Veličina:
Visina za mužjake 63,5 – 68,5 cm
Ženke     58.5 – 63.5 cm
Prerasli psi se ne kažnjavaju kada je uopšteno snažan i prporcionalan. Preniski psi se kažnjavaju.

Proporcije: Rastojanje od ramenog zgloba do sednih kvrga je približno isto ili nešto veće od visine grebena. Visina je us skladu sa opštom konstitucijom pa pas nikada ne izgleda digonog niti zatvoren ka zemlji

Masa: Obzirom na posao lovačkog psa, jedinke moraju biti umereno koščate i dobro mišićave. Mušjaci su koštatiji i sa više muskulature.

Glava: Privilno oblikovana. Rastojanje od potiljne kvrge do vrha nosa kod mužjaka treba da iznosi 23-25.5 cm, a kod ženki 20-23 cm.

Koža je bez nabora nozdrve dobro otvorene i uvek crne, usne dobro razvijene tipičnog izgleda lovačkog psa. Kažnjavaju se preterani nabori.

Oči: Boje lešnika do tamno braon. Uvek okrugle i nisu preduboko usađene. Kažnjavaju se žute ili svetle oči.

Uši: nisko i dobro unazad usađene, obešene sa dopadljivim naborima dajući psu dostojanstven izraz, dugačke dobro prelaze vrh nosa usađene u nivou očiju ili niže. Kažnjavaju se uši koje dopiru do vrha nosa ili koje su usađene previsoko.

Lobanja: ide ka ovalnoj formi.  Stop nalazi se na polovini rastojanja od potiljne kvrge i vrha nosa. Gledano sa strane profilne linije su paralene.

Zubalo: Makazasto zubalo.

Vrat: mišićav vrat padajući srednje dužine bez pretaranog fanona, leđa ravna jaka i snažna. Puna , okrugla , dobro zaobljena rebra, izbegavati ravno.

Grudi dopiru najmanje do laktova.

Rep: Snažan koren blago niži od nivoa leđne linije, nošen slobodno, a kada je pas u akciji odprilike pod pravim uglom u odnosu na leđa.

Prednje noge: Snažno građene plećke. Prednje noge ravne sa laktovima koji nisu okrenuti ni unutra ni napolje. Došaplja jaka i vertikalna. Šape su kompaktne sa dobro uzglobljenim i zaobčljenim prstima i debelim snažnim jastučićima.

Zadnje noge: Dobro koščate i mišićeve. Od kuka do skočnog zgloba duge i žilave od skočnog zgloba do jastučića kratke i jake. Koleni i skočni zglob dobro uglovani ne inkliniraju ni unutra ni napolje.
Kada je na ravnom, zadnje šape su postavljene nazad pod telo, sa došapljima koja su vertikalna na podlogu. Zaperci se ne tolerišu.

Dlaka: Kratka ali gusta, oštro se osupire na dodir.

Boja:  Ugljeno crne boje sa bogato plamenim oznakama iznad očiju postano na njušci, grudima , nogama i zadnjici, sa crnim crtama na prstima. Kašnjava se nedostatak bogato plamenih oznaka, preterane površine plamenih oznaka, preterana crna boja. Nije dozvoljena belina na grudima ili drugim delovima tela. A belina veća od 2.5 cm u prečniku je za diskfalifikaciju.

Kretanje: Gledano sa strane korak je lagan i privlačan, sa izdfašnim iskorakom napred i snažnim potiskom pozadi.
Gledano od napred prednje noge su u liniji sa širinom tela. Izbacuje ih unapred bez napora, nikada se ne ukrštaju. Gledano od pozadi, došaplja prete liniju prednjih nogu, nikada preširoke ili preuske. Sa povečanjem brzine pri kasu, šape imaju tendenciju konvergiranja, ka središnjom liniji ili tzv single track iskazujući čvrstinu izbalansiranost i snagu. U akciji glava i rep nošeni ponosno i oprezno, leđna linija ostaje čvrsta.

Temperament:  Ujednačenog temperamenta, otvoren i prijateljski. Kada radi u lovu mora biti sposoban da radi u bliskom kontaktu sa drugim psima. Ponekad mora biti rezervisan ali nikada plašljiv ili zao. Agresivnost prema ljudima ili drugim psima je krajnje nepoželjna.

Primedba: Znajući da je ovo lovačka rasa ošiljke i druge rane ne treba kažnjavati

Diskfalifikacija: Čiste bele fleke veće od 2.5 cm. Na bilo kom mestu.

N.B. mužjaci moraju imati dva normalno razvijena i u skrotim spuštena tastisa.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar