05.09.2013 - 20:19

Engleski koker španijel (English Cocker Spaniel)

EnglishCockerSpaniel_simon
foto:en.wikipedia.org

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No, 5)
GRUPA VIII – Retriveri, cunjavci i psi za vodu
Sekcija: 2 – Cunjavci
Sa radnim ispitom

Opšti izgled: Radostan, robustan, sportski dobro izbalansiran, kompaktan sa približno istim rastojanjem od grebena do zemlje, i od grebena do korena repa.

Karakteristike: Prijateljska narav sa neumornim pomeranjem repa, pokazuje jedno tipično živahno kretanje, pogotovo kod traga, neustrašiv i neophodan u šikarama.

Narav: Nežan i privržen, pri tome pun života i poleta.

Glava i lobanja: Kvadratična njuška sa izraženim stopom koji se nalazi u sredini rasto- janja od vrha nosne pečurke do potiljne kosti. Lobanja je dobro razvijena, jasno isklesana, niti prefina, niti gruba. Obrazi nisu ispupčeni. Nos dovoljno veliki za lako primanje slabih mirisa.

Oči: Velike, ali ne ispupčene. Tamnobraon ili braon boje, nikada svetle, ali kod pasa čija je boja jetreno braon, jetreno braon melirano i jetreno braon i bela sa svetlom bojom lešnika, boja očiju je u skladu sa bojom dlake. Sa inteligentnim i nežnim izrazom, sjajne, prodorne, napeti rubovi kapaka.

Uši: Opuštene, usađene u visini očiju dopiru do vrha nosne pečurke. Koža tamna. Dobro pokrivene dugom, ravnom svilenkastom dlakom.

Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu unutrašnjom stranom na sekutiće donje vilice. Zubi stoje vertikalno u vilici.

Vrat: Srednje dužine, mišićav. Lepo povezan sa dobro kosim plećkama. Suv vrat.

Prednje noge: Plećke kose i suve. Noge su snažnih kostiju, ravne, dovoljno kratke za koncentrisan snažan pokret. Ne prekratke da onemogućuju veliku pokretljivost koja se očekuje od ovog vrsnog lovačkog psa.

Telo: Snažno, kompaktno. Grudni koš dobro razvijen, duboko postavljena grudna kost, ni širok ni uzan gledano od napred. Rebra dobro zasvođena, čvrsta ravna leđa. Slabine kratke i široke, sapi blago nagnute.

Zadnje noge: Široke, dobro zaobljene veoma mišićave. Snažne kosti. Dobro uglovano koleno i skočni zglob što omogućava dobar potisak.

Šape: Čvrste, slične mačijim, debeli jastučići.

Kretanje: Besprekorna akcija sa snažnim potiskom i osvajanjem prostora.

Rep: Usađen nešto ispod leđne linije. Mora se radosno pomerati i ravno nositi i nikada u vis. Kupira se uobičajeno, ali ne jako kratko da se pogledom ne uočava, niti predugo kako se ne bi umanjilo neumorno radosno mahanje pri radu.
Ako je nekupiran treba da bude proporcionalan veličini životinje. Deblji pri početku i fino se sužava ka vrhu. Dobro odlakan u skladu sa ostalom bojom dlake. U pokretu ne nošen iznad leđne linije.

Dlaka: Ravna, svilenkasta, nikada oštra ili talasasta, ne preobilna nikada uvijena. Telo, prednje noge i zadnje noge iznad skočnog zgloba dobro odlakani.

Boja: Različita. Kod jednobojnih belina nije dozvoljena osim na grudima.

Veličina: Približna visina mužjaka 39-41cm, ženka 38-39cm. Približna masa 12,5-14,5kg.

Greške: Svako odstupanje od predviđenih tačaka, smatra se greškom čija procena stoji u tačnom odnosu prema stepenu izraženosti.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena i u skrotum spuštena testisa.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar