05.09.2013 - 22:05

Čivava (Chihuahua)

Chihuahuasmoothcoat
foto:de.wikipedia.org

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 218)
GRUPA  IX – Psi za pratnju i razonodu
Sekcija: 6 – Čivava
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Ovo je najmanja od svih poznatih rasa. Mala veličina ipak ne povlači nakaznost, slabost ili manjkavost harmonije pojedinih delova tela. Ovaj mali pas je cenjen kao pratilac i čuvar.

Tip čivave istaknut je velikom jabučastom glavom, kratkim nosem, velikim neobičnim ušima, vrednim pomena izražajnim očima i jednom čvrstom građom, bez znakova slabosti ili krhkosti. To je kompaktan, izbalansiran, snažan i treptući pas. Pun temperamenta veoma radoznao, oprezan i živahan. Veran vlasniku i hrabar. Za svoju malu veličinu poseduje iznenađujuću hrabrost.

Značajan je odnos dužine tela prema visini grebena, zatim čvrsta i ravna leđa, srednje duge noge, energično kretanje, visoko uspravljen rep i bekrijski izraz očiju. Navedene osobine potvrđuju ukupno opšti izgled čivave.

Postoje dva varijeteta – kratkodlaki i dugodlaki – koji se bez ograničenja međusobno mogu ukrštati, ali se odvojeno ocenjuju i odgovarajuće kandidature dodeljuju.

Masa: Između 0,5-2,5 kg, pri čemu je optimalna msa između 1-2 kg. Pri istom kvalite- tu u prednosti je manji, kako mužjak, tako i ženka.

Greške: Masa iznad 2,5 kg, bez prevazilaženja 3 kg.

Glava: Ona je od izuzetno velikog značaja. Veoma široka, ipak harmonično odgovara građi tela. Suve vilice i obrazi.

Lobanja: Jabučasta, veoma široka, pri tome šira između ušiju, nego između slepoočnica. Čelo je široko i jako zaobljeno. Očne duplje leže dobro međusobno udaljene. Fontanela je posebna osobina ove rase, koja ipak ne mora bezuslovno postojati.

Stop: Veoma izražen, dubok i širok na osnovu prelaza od zaobljenog čela ka njušci.

Njuška: Kratka i ravna, uža na vrhu, nego u korenu. Posmatrano sa strane, gornja i donja linija su gotovo paralelne, postepeno prelazi ka blago uzdignutom vrhu nosa. Vrh nosa se nalazi u visini stopa. Poželjno je da linije njuške, gledano od napred i odozgo, daju utisak pravougaone površine.

Nos: Simetričan, potpuno proporcionalan veličini njuške. Dozvoljene su sve boje nosne pečurke, pri čemu je crna u prednosti.

Usne: Suve i napete.

Zubalo: Makazasto ili klještasto. Neznatna nepravilnost u postavci zuba, kao i nedostatak pojedinih zuba zbog starosti pri korektnoj postavci vilica je prihvatljiv. To svakako ne važi kada je na drugoj strani dobar predstavnik rase.

Oči: Velike i pune, ipak ne buljave, okrugle, izražene i dobro međusobno udaljene. Sredina između očiju i korena stopa, sa najnižom tačkom korena ušiju čini jednu ravan. Dozvoljene su sve boje očiju, u prednosti su tamnije boje. Specifičnost ove rase je rubin crvena boja.

Uši: Velike, uspravne i neobične. Pre su niže u korenu i široke, postepeno se sužavaju i završavaju blago zaobljene i špicaste. Spoljašnja površina ušiju je mekana, savitljiva i prekrivena finom dlakom. U mirovanju sa uzdužnom osom zaklapaju ugao od 45 stepeni.

Greške: Uska glava, nedostajuća zaobljenost, mali razmak između očiju. Veoma blagi predgriz ili podgriz. Duboke, male, buljave ili bademaste oči. Isuviše špicaste uši. Prevelika usna koža. Previsoko usađene i previše strmo na gore nošene uši. U odnosu na podužnu osu padajući nosnik.

Teške greške: Ravna ili trouglasta glava. Slabo izražen stop. Duža i špicasta njuška. Predgriz ili podgriz. Veoma male ili slabe uši. Klempave uši.

Vrat: Srednje dug, blago zaobljen. Kod mužjaka nešto deblji nego kod ženki, pri tome ni u kom slučaju ne srne otići u zaborav ljupki izgled. Dlaka treba da pravi blagu kragnu koja vrat čini debljim. Blag prelaz u snažne suve plećke.

Greške: Prekratak vrat.

Teške greške: Gušavost

Telo: Veoma kompaktno. Dužina tela je veća od visine grebena, mada su poželjna kraća leđa, specijalno kod mužjaka. Ravna i vodoravna leđna linija. Ženke mogu biti nešto duže od mužjaka jer imaju veći prostor za smeštaj štenadi.

Grudni koš: Oblikovan je dobro zaobljenim rebrima. On je dug, dubok, prostran, pri čemu je širi u predelu prednjih nogu. Najniža tačka grudne kosti dostiže lakat. Rastojanje od ove tačke do grebena, odgovara rastojanju od ove tačke do zemlje. Stomak je srednje prikupljen da izbegava utisak nezgrapnosti. Leđna linija pravolinijski se produžava kroz sapi. Karlica duga i ravna, bez najmanjih znakova pada, kod ženki je posebno široka.

Greške: Šaranasta ili sedlasta leđa. Veoma tanko ili dugo telo.

Teške greške: Nedostajuća dubina i širina grudi. Bačvasta rebra.

Prednje noge: Suve, snažne, dobro unazad postavljene plećke (45 ). Čvrsto i uz telo priležući laktovi, koji se ipak po strani, mogu slobodno kretati. Srednje duge noge koje se gledano od napred, produžavaju u pravoj liniji od laktova do zemlje. Posmatrano sa strane one su ravne, sa blago kosim, snažnim i elastičnim došapljem. Srednje jake kosti u pravilnom odnosu ka poželjnoj kompaktnosti.

Greške: Strme plećke (nedostatak pravilnog ugla). Slabost u došaplju. Unutra ili napol- je izvrnute šape. Uske grudi. Preduge ili prekratke noge. Teške greške: Labavi laktovi. „O” ili „X” noge.

Zadnje noge: Mišićave. Duge kosti i u odnosu prema poželjnim srednje dugim nogama dobro uglovane. U prirodnom stavu od sedne kvrge, povučena linija kroz prednju tačku skočnog zgloba je vertikalna.

Skočni zglob: Nisko postavljen. Duga i dobro oblikovana Ahilova tetiva. Gledano od pozadi dobro su udaljeni jedan od drugog, ravni i paralelni, nisu okrenuti ni unutra ni napolje,

Greške: Padajuće sapi. Neznatna muskulatura. Nedostajuća uglovanost. Zatvoren skočni zglob. Duže zadnje došaplje. Zadnje noge višlje od prednjih, što prouzrokuje nadgrađenost. Preduge ili prekratke noge.

Teške greške: Kravlji stav. Iščašenje kolene čašice. Displazija kuka,

Šape: Nežne, sa dobro ograničenim, ipak ne raskrečenim prstima. Ovalne, nisu ni mačije, ni zečije. Jaki, savijeni nokti. Dobro napunjeni jastučići.

Greške: Dugi, raskrečeni prsti.

Rep: Srednje dug, sledeći položaj karlice usađen veoma visoko. Njegov izgled je poseban znak raspoznavanja rase. U sredini širi nego u korenu, pruža se ka finom vrhu. Izgleda ravan zbog postrane odlakanosti, koja je duža nego na telu. Rep je visoko uzdignut, nošen radosno i živahno – vidljiva osobina rase – nikada ne sme biti savijen između nogu. Može biti nošen vertikalno uvis, kao kod goniča, iznad leđa kao kod veverice, ili zavijen iznad leđa, tako da vrh dodiruje leđa. Rep daje harmoniju i uravnoteženost ukupnoj slici i zbog toga je posebno važan svaki detalj.

Greške: Nisko usađen rep. Zavijen rep ili vrh repa nošen ispod linije leđa. Nisko nošen rep. Pacovski rep. Kratak rep.

Kretanje: Posmatrano od pozadi zadnje noge moraju ostati gotovo paralelne, sa povećavanjem brzine povećava se upadni ugao. Ni unutra ni napolje okrenute. Kretanje zadnjih nogu je pružajuće i elastično, nije ustežuće i zglobovi nisu labavi, što vodi jednom kotrljajućem kretanju bez snage. Posmatrano od napred noge se kreću gotovo paralelno. One ne smeju šljampati, ukrštati se ili u laktovima biti isturene u polje. Pri kretanju od plećki do šapa treba da ostane ravna linija. Pri dolasku i odlasku noge ne smeju biti blizu jedna drugoj, što onemogućava normalan iskorak. Nikakav korak u stranu i nepostrano kretanje kao rak. Gledano sa strane. Gledano sa strane pokazuju snažan potisak i pun iskorak. Stepujući kas mora biti kažnjen. Kretanje mora biti slobodno, elastično, bez umora, pri čemu kretanje nogu treba da je slobodno. Pri tome leđa ostaju čvrsta ravna i horizontalna. Pravci kretanja zadnjih nogu ne smeju se presecati.

Dlaka: Kod kratkodlakih je ravna i priležuća uz telo, meka i sjajna. Dozvoljena je nešto duža dlaka, poželjno je nešto podlake. Na telu dobro raspoređena, nešto duža na vratu i repu, nešto kraća na glavi i na ušima. Dozvoljena je tanja dlaka na guši i stomaku. Dozvoljene su sve boje i kombinacije boja.

Greške: Dlaka niti kratka, niti duga. Talasasta dlaka.

Teške greške: Sveukupno tanka dlaka.

Diskvalifikacione greške: Masa iznad 3 kg. Kupirane uši, labave uši. Nedostajući ili kupiran rep. Golokožost. Ekstremna pravougaonost.

Skala bodova

Opšti izgled i tip 15
Glava 20
Telo 15
Noge 15
Rep 05
Kretanje 15
Narav 15
UKUPNO 100 bodova

DUGODLAKA ČIVAVA

Standard dugodlake čivave identičan je onom za kratkodlaku, sa izuzetkom dlake, koja je duža, finija i svilastija. Ona može biti ravno priležuća ili neznatno talasasta, prvenstveno sa podlakom. Dlaka na šapama i zadnjim stranama prednjih nogu mora biti duža, kao i na zadnjim stranama zadnjih nogu. Dlaka na repu je gusta i duga, kao perjanica. Poželjna je i najcenjenija bogata kragna. Na ušima je od vrha, gde je dlaka kratka ka korenu postepeno duža i deblja i donje rese se mešaju sa vratnom kragnom. Dlaka je kratka na ličnom delu glave, na glavi i prednjim stranama nogu.

Civava

Greške: Oštra dlaka. Odstojeća ili prisno na telo priležuća dlaka zbog previše ili premalo podlake. Duga dlaka na vrhovima ušiju, kraća perjanica na repu.

Teške greške: Uvijena dlaka, Uopšte nedovoljna dužina dlake.

Diskvalifikacione greške: Duga dlaka na ličnom delu glave.

Skala bodova
Opšti izgled i tip 15
Glava 20
Telo 15
Noge 15
Rep 05
Kretanje 15
Narav 15
Dlaka 15
UKUPNO 115 bodova

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Dugodlaki varijetet konkuriše za CACIB posebno a krtkodlaki takodje posebno za CACIB.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar