05.09.2013 - 12:02

Bul terijer (English Bull Terrier)

bull terijer
foto:en.wikipedia.org

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 11)
GRUPA III – Terijeri
Sekcija 3 – Terijeri tipa bul
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Snažno građen, mišićav, dobro balansiran i aktivan pas, s odvažnim, odlučnim i inteligentnim izrazom.

Karakteristike: Bulterijer je gladijator među psima, pun vatre i hrabar. Jedinstvena osobina je glava specifičnog oblika. Nezavisno od veličine mužjak mora delovati muževno, a kuja ženstveno.

Temperament: Ujednačenog temperamenta, podložan disciplini, lako je oštar prema psima, a naročito dobar prema ljudima.

Glava: Glava je duga, jaka i duboka, ali nije gruba. Gledano od napred glava je u obliku jajeta i kompletno popunjena. Njena površina nema šupljina i praznina. Gornji deo lobanje je ravan između ušiju. Profil je blago zaobljen unazad od vrha lobanje do vrha nosa, koji treba da bude crn i savijen prema dole. Nozdrve su dobro razvijene, a donja vilica duboka i jaka.

Usta: Zubi zdravi, čisti, jaki, dobre veličine, perfektno pravilni sa kompletnim makazastim zagrižajem. Usne su čiste i prikupljene.

Oči: Izgledaju uzane, skriveno postavljene i trouglaste, dobro smeštene u lobanji. Crne ili što više braon tako da izgledaju skoro crne s probadajućim odsjajem. Razmak od vrha nosa do očiju je nešto veći od razmaka od očiju do vrha lobanje. Nepoželjne su plave ili delimično plave oči.

Uši: Male, tanke blizu postavljene. Pas treba da je u mogućnosti da ih drži čvrsto uspravljene kada gleda gore.

Vrat: Vrlo mišićav, dug, napet, sužavajući od ramena do glave bez slobodne kože.

Prednji deo: Ramena jaka i mišićava, bez opterećenja. Lopatice ravne i drže se blizu zida grudi, naglašeno iskošene unazad, a sa nadlakticom gradi skoro prav ugao. Laktovi su pravi i jaki. Podlaktica je uspravna. Prednje noge imaju najjači tip okruglih kvalitetnih kostiju, pas treba čvrsto da stoji na njima. Noge trerba da budu perfektno paralelne. Kod odraslih pasa dužina prednje noge treba da je ista dubini grudi.

Telo: Dobro zaobljeno s vidljivom zaobljenošću rebara i dobrom dubinom od grebena do grudne kosti tako da je grudna kost bliže zemlji nego stomak. Leđa kratka i jaka s leđnom linijom u blagom luku iza nivoa agrebena. Dobro mišićave slabine. Donja linija od grudne kosti do stomaka formira gracioznu krivu liniju na gore. Gledano od napred grudi široke.

Zadnji deo: Gledano od pozadi zadnje noge su paralelne. Butine mišićave, potkolenica dobro razvijena. Koleno dobro razvijeno a potkolenica dobro uglovana s kostima došaplja koje su kratke i snažne.

Šape: Okrugle i kompaktne s dobro prikupljenim prstima.

Rep: Kratak, nisko usađen i nošen horizontalno. Debeo u korenu i sužava se u finu tačku.

Kretanje: Kada se kreće izgleda čvrst. Lako prolazi teren sa slobodnim lakim korakom i s tipičnom živahnošću. Kada kasa kretnje su mu paralelne, na većim brzinama noge više nisu paralelne nego idu ka centralnoj liniji. Prednje noge izbacuje napred, a zadnje noge se kreću lako u kuku i savijaju dobro u kolenu sa velikim potiskom.

Dlaka: Kratka, polegla, podjednaka i oštra na dodir s tamnim sjajem. Koža je zategnuta. Mekša podlaka može biti prisutna zimi.

Boja:

a) za bele – čista bela dlaka, pigmentaciju na koži i oznake na glavi ne treba kažnjavati.
b) za obojene boja dominira, sve ostale varijacije u boji su jednake, s tim što se preferira tigrasti.

Dozvoljena je i trobojnost. Tačkaste oznake na beloj dlaci nepoželjne su kao i plava boja i boja jetre.

Veličina: Ne postoje ograničenja u telesnoj masi i visini, ali trebalo bi da postoji impresija o maksimalnoj supstanci za veličinu psa u skladu s kvalitetom i polom.

Mane: Sva odstupanja od gore pomenutih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane tretiraju trebala bi da bude u egzaktnoj proporciji s njihovim stepenom.

N.B. Mužjaci moraju imati dva razvijena i u skrotum spuštena testisa.

MINIJATURNI BULTERIJER

Standard je isti kao i za normalnog osim:
Visina ne treba da prelazi 35,5 cm. Treba da postoji impresija supstance u zavisnosti od veličine psa. Ne postoji ograničenje u telesnoj masi. Pas u svako vreme treba da je izbalansiran.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar