04.09.2013 - 21:54

Bulmastif (Bullmastiff)

bulmastif
foto:en.wikipedia.org

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 157)
GRUPA II – Pinčeri i  šnauceri  – molosi i švajcarski pastirski psi
Sekcija: 2 – Molosi
Podsekcija 2.1 – Dogoliki psi
Bez radnog ispita

Glava: Lobanja treba da je posmatrano sa svih strana, velika i četvrtasta sa jasnim naborima koji su vidljivi kada je pas uzbuđen, a nema ih kada je u mirovanju. Obim lobanje treba da odgovara približno visini grebena. Dobro razvijeni obrazi. Njuška kratka rastojanje od vrha nosa do stopa ne treba da je veće od 1/3 ukupne dužine glave. Ispod očiju glava je široka i do vrha nosa je kvadratična. Nosnik čini prav ugao sa lobanjom. Donja vilica široka. Nosna pečurka široka i od napred gledano široko otvorene nozdrve, a u profilu ravne, više unazad povučene, nego ispred donje vilice. Jasan stop. Usne nisu obešene i ne prelaze donji rub donje vilice.

Oči: Tamne ili boje lešnika. Srednje velike. Rastojanje između njih odgovara širini vilice. Svetle ili žute oči su gruba greška.

Uši: Imaju “y” oblik, unazad postavljene. Usađene visoko i široko na istoj visini kao zadnji deo glave, pri čemu lobanji daju kvadratičan izgled, što je bezuslovno značajno. Uši treba da su male i tamnije od ostalog dela tela. U afektu vrh uva se nalazi u visini oka. Ružino uvo je mana.

Zubalo: Klještasto, dozvoljen lak predgriz, ali nije u prednosti. Očnjaci veliki i postavljeni daleko jedan od drugog. Ostali zubi su snažni i ravno, pravilno raspoređeni. Nepravilno raspoređeni zubi su mana.

Vrat: Dobro zaobljen, umereno dug, veoma mišićav. Obim vrata odgovara obimu glave.

Prednji deo: Grudi duboke i široke, dobro postavljene između prednjih nogu. Duboke predgrudi. Plećka mišićava, snažna, koso postavljena, ipak ne preopterećena. Jake i ravne prednje noge, sa dobrim kostima postavljene široko čine širok front. Šaplje ravno i jako.

Telo: Leđa kratka i ravna, pri tome vrlo snažna, ipak ne toliko kratka, da onemogućavaju elastičnost. Greška su šaranasta ili ulegnuta leđa.

Zadnji deo: Bubrežni deo širok i mišićav, sa priličnom dubinom slabina. Zadnje noge jake i dobro mišićave sa dobro uglovanom potkolenicom. Odaju snagu i pokretljivost i nikada nisu trome. Skočni zglob je umereno uglovan. Kravlji stav je mana.

Šape: Ne naročito velike, sa zaobljenim prstima, mačije. Oštri nokti. Ukočene (neelastične) šape su mana.

Rep: Visoko usađen, jak u korenu i stanjuje se ka vrhu. Doseže do skočnog zgloba. Rep je ravno obešen ili nošen povijeno, ali ne kao kod lovačkih pasa. Prelomljen rep je mana.

Dlaka: Kratka i oštra, dobra zaštita od zime, na telu polegla. Sklonost ka dužoj, svilenoj i polegloj dlaci je mana.

Boja: Svaka prskavost od tigraste, bledo žute do crvene. Boja mora biti čista i jasna. Mala bela oznaka na grudima je dozvoljena ali nije poželjna, druge bele oznake su mana. Tamna vilica je bitna kao i taman ton oko očiju. Ovo je tipičan izraz. Poželjni su tamni nokti.

Masa: Mužjaci 57-60 kg, ženke 40-53 kg.

Veličina: Visina mužjaka 63-69 cm, ženke 62-67 cm. Značajno je da su veličina i masa u harmoničnom odnosu.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar