05.09.2013 - 10:58

Brazilski terijer (Terrier Brasileiro)

Terrier_brasileiro
foto:pt.wikipedia.org

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 341)
GRUPA III – Terijeri
Sekcija 1 – Visokonogi terijeri
Bez radnog ispita

UPOTREBA: Pas za lov na sitnu divljač, pas čuvar i pas za pratnju.

KRATAK ISTORIJAT RASE:  Preci brazilskog terijera ne vode poreklo iz Brazila. Tokom prošlog veka i početkom ovog, mnogi mladi Brazilci su studirali na evropskim univerzitetima, posebno u Francuskoj i Engleskoj. Ovi mladi ljudi su se vraćali  oženjeni a njihove supruge su donosile sa sobom male pse tipa terijera. Mladi Brazilci i njihove porodice su se vraćali životu na farmama koje su napustili. Ovi mali psi su se prilagodili životu na farmi i ukrštali su se sa lokalnim psima. Tako je formiran jedan nova rasa a fenotip je utvrđen kroz nekoliko generacija.
Sa razvojem velikih gradova, farmeri i njihove porodice kao i zaposleni bili su privučeni u velike urbane centre. Tako je ovaj mali pas pretrpeo još jednu promenu svog okruženja.

OPŠTI IZGLED: Pas srednje veličine, vitak, dobro uravnotežen, čvrste ali ne suviše teške građe, tela četvrtastog izgleda sa jasnim zakrivljenim linijama koje ga razlikuju od kratkodlakog foks terijera četvrtastih linija.

TEMPERAMENT: Neumoran, budan, aktivan i oštrouman; prijateljski raspoložen i nežan prema prijateljima.

GLAVA:
Gledano odozgo, glava je trouglastog oblika, široka u osnovi sa dosta rastavljenim ušima, primetno se sužava od očiju ka vrhu nosa. Gledano iz profila, gornja linija se blago penje od vrha nosa do stopa, oštro između očiju i nastavlja do potiljačne kosti blago konveksno.

LOBANJSKI DEO:

Lobanja: Zaobljena sa umereno ravnim čelom. Gledano odozgo, bočne linije se spajaju na nivou očiju. Razdaljina od spoljašnjeg ugla oka do spoja uha je jednaka razdaljini između dva spoljašnja ugla oka. Čeona brazda je dobro razvijena.

Stop:. Izražen

OBLAST LICA:

Nos: Umereno razvijen, tamne boje sa širokim nozdrvama.

Njuška: Gledano odozgo, ona pravi jednakostrani trougao od oba spoljašnja ugla oka do vrha nosa; snažna i dobro oblikovana ispod očiju sa kosim korenom njuške koji naglašava stop.

Usne: Suve, čvrste, gornja usna tek neznatno prelazi preko donje pokrivajući zube i omogućavajući da se usta potpuno zatvore.

Obrazi: Suvi, dobro razvijeni

Zubi: 42 zuba, koja su pravilno usađena i dobro razvijena. Makazast zagriz.

Oči: Postavljene na polovini razdaljine između potiljačne kvrge i vrha nosa, prilično razmaknute, razdaljina između spoljašnjih uglova je jednaka razdaljini između ugla oka i vrha nosa. Gledaju pravo napred, umereno su ispupčene, velike sa blago naglašenim obrvama. Okruglaste, dobro otvorene, žive sa oštroumnim pogledom; što tamnije. Plava varijanta ima plavkasto sive a smeđa varijanta ima smeđe, zelene ili plave oči.

Uši:  Bočno postavljene, u ravni sa očima, međusobno dobro razmaknute i između njih se nalazi prilično veliki deo lobanje. Trouglastog oblika sa šiljastim vrhovima; nošene su polu-savijene, sa presavijenim vrhom koji pada  ka spoljašnjem uglu oka. Uši se ne kupiraju.

VRAT: Umereno dug, dobro uravnotežen u odnosu na glavu, skladan u odnosu na glavu i trup. Čist, suv; gornja linija blago zakrivljena.

TELO: Dobro i pravilno razvijeno, ne suviše teško. Četvrtastog izgleda, čistih zakrivljenih linija.

Greben: Dobro izražen i skladno povezan sa prednjim nogama

Gornja linija tela: Čvrsta i ravna, lagano se spušta od grebena ka sapima.

Leđa: relativno kratka i prilično mišićava

Krsta: Kratka i čvrsta, skladno povezana sa sapima

Sapi: Blago iskošene, rep nisko usađen.

Prednji deo grudi: Nije suviše izražen, umereno širok, omogućava slobodne pokrete prednjih nogu.

Grudni koš: Dug, dubok, dopire do lakatnog zgloba. Grudna kost duga sa dobro lučno savijenim rebrima; u horizontalnom položaju, grudna kost je umereno zakrivljena.

Donja linija tela i stomak: Blago zakrivljena, uzdignuta ka zadnjem delu ali nikada nije uvučena kao kod hrta.

REP: U zemlji porekla se obično kupira ali može biti prirodno kratak ili dug; u ovom drugom slučaju ne doseže ispod skočnog zgloba. Nisko usađen, kratak, kupiran na zglobu između drugog i trećeg pršljena.
Prirodan rep: Kratak, ne dopire do  skočnog zgloba, nisko usađen, prilično snažan, nošen veselo, ne savija se preko leđa.

PREDNJE NOGE: Gledano sa prednje strane, prave, umereno rastavljene ali u liniji sa zadnjim nogama, koje su takođe ravne ali nešto više rastavljene.

Lopatica: Duga,  postavljena pod uglom od 110 do 120º.

Nadlaktice: Približno iste dužine kao plećke.

Laktovi: Čvrsto priljubljeni uz telo, na istom nivou kao i donja linije grudi.

Podlaktice: Ravne, tanke i suve.

Karpalni zglobovi: Pod otvorenim uglom

Došaplja: prava, tanka

Prednje šape: Čvrste, nisu iskrenute ni na spoljašnju ni na unutrašnju stranu; zečje šape; dva srednja prsta su duža.

ZADNJE NOGE: Snažno mišićave, dobro razvijena bedra, noge srazmerne sa bedrima. Skočni zglobovi visoko postavljeni pod tupim uglom.

Natkolenica: Dobro razvijena i mišićava.

Kolena: Pod tupim uglom

Potkolenice: Srazmerne veličini natkolenica.

Skočni zglob: Visok, pod tupim uglom

Zadnje došaplje (metatarzus): Ravne

Zadnje šape: Zbijene, duže od prednjih.

KRETANJE: elegantan slobodan, pokreti kratki i brzi

KOŽA: Doro prianja, nije labava. Suva
Dlaka: Kratka, glatka, fina ali ne meka, polegla uz kožu poput dlake pacova. Kroz dlaku se ne može videti koža. Finija na glavi, ušima, ispod vrata i na unutrašnjim i donjim delovima prednjih nogu i sa zadnje strane bedara.

BOJA: Osnovna boja je pretežno bela sa crnim, smeđima ili plavim oznakama; sledeće tipične oznake moraju uvek biti prisutne: crvenkaste oznake iznad očiju, sa obe strane njuške i unutar kao i na ivicu ušiju. Ove crvenkaste oznake mogu da se protežu i na druge delove tela. Glava mora uvek da ima crne, smeđe ili plave oznake na prednjem delu i na ušima; može postojati bela mrlja na čelu kao i bele oznake, poželjno na čeonoj brazdi i bočnim delovima njuške, koje treba da budu što skladnije raspoređene.

VELIČINA I TEŽINA:
Visina na grebenu:              Mužjaci: 35 do 40 cm
Ženke: 33 do 38 cm

Težina: maksimalno 10 kg.

GREŠKE: Svako odstupanje od gore navedenih stavki treba smatrati greškom, a ocenjena ozbiljnost greške treba da bude direktno srazmerna njenom stepenu.
•    Nedostatak u građi
•    Noge nisu uspravne
•    Duga ili atipična dlaka
•    Greške vezane za tipične oznake.
•    Potpuno uspravljene uši.
•    Suviše jaka ili suviše opuštena ramena.

DISKVALIFIKACIONE GREŠKE:
•    Agresivnost ili stidljivost
•    Sapi nisu blago spuštene
•    Predgriz ili podgriz
•    Nedostatak sklada, netipična građa

Svaki pas koji jasno ispoljava fizičke abnormalnosti ili abnormalnosti u ponašanju će biti diskvalifikovan.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva naizgled normalna testisa koji su potpuno spušteni u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar