05.09.2013 - 22:30

Bostonski terijer (Boston Terrier)

BostonTerrierBrindleStand_w
foto:en.wikipedia.org

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 140)
GRUPA  IX – Psi za pratnju i razonodu
Sekcija: 11 – Mali molosoidi
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Boston terijer je živahan, vrlo inteligentan, kratkodlak, kratke glave, kompaktne građe, kratkog repa,dobro izbalansiran pas, tigrast, boje foke ili crn sa belim oznakama. Glava je proporcionalna veličini tela, izraz iskazuje visok stepen inteligencije. Bolje je da je telo kratko i dobro povezano, snažnih nogu, vest je i okretan, rep je kratak, ne osobito, ali ipak ističe pojavu loše proporcionalnosti. Pas odaje utisak odlučnosti, čvrstine i preduzimljivosti, otmen i vrlo dosledan, mirnog i ljupkog držanja. Proporcionalnost kombinovana sa bojom i belim oznakama, je veoma karakteristična osobena crta reprezentativnog primerka. Izbalansiran, izražajan, boja i bele oznake trebaju se naročito uzeti u obzir kod odlučivanja o relativnoj vrednosti, nasuprot drugim tačkama.

Veličina/proporcija

Težina: Dele se na klase – ispod 7 kg, 7-9 kg i 9-11 kg.

Dužina nogu mora biti srazmerna dužini tela, dajući boston terijera sa izrazito kvadratičnom pojavom. Boston terijer je snažan pas i ne srne izgledati vretenasto niti grubo. Kosti i mišići moraju biti proporcionalni, a težina psa se povećava proporcionalno sa njegovom strukturom.

Greške: Cilindričan ili zdepast.

Polni dimorfizam: U poređenju polova, jedina evidentna razlika je blago rafiniranija građa ženki.

Glava

Lobanja: Kvadratna, ravna na vrhu, bez nabora, ravni obrazi, nadočni lukovi izraženi, stop dobro naglašen.

Idealan izraz: Boston terijer je oprezan i umiljat, a najvažnija karakteristika je visok stepen inteligencije.

Oči: Široko postavljene, velike, okrugle i tamne boje. Položene su na krajevima lobanje i spoljni ugao je u liniji sa obrazima gledano od napred. Diskvalifikacija: Oči plave boje ili bilo koji trag plavog.

Uši: Male su, nošene uspravno, prirodne ili sečene, prilagođene izgledu glave, postavljene što bliže rubu lobanje koliko je to moguće.

Njuška: Kratka je, kvadratna, široka i duboka, proporcionalna sa lobanjom. Kraća je nego što je široka i duboka, ne prevazilazi u dužinu približno 1/3 od dužine lobanje. Njuška od stopa do nosa, paralelna sa gornjom linijom lobanje.

Nos: Crn i širok, sa dobro definisanom linijom između nozdrva.

Diskvalifikacija: Snežni nos

Vilice: Široke, četvrtaste, kratke sa pravilno raspoređenim zubima. Zagriz klještast ili dovoljan predgriz. Usne su dobre dubine, ali nisu viseće, potpuno pokrivaju zube, kada su usta zatvorena.

Ozbiljne greške: Kriva usta

Greške glave: Oči isuviše prozirne ili vidljiv treći kapak. Stisnute ili široke nozdrve. Veličina ušiju neproporcionalna veličini glave.

Ozbiljne greške glave: Svako pojavljivanje jezika ili zuba kada su usta zatvorena

Vrat/telo: Dužina vrata mora pokazivati odraz izbalansiranosti sa ukupnom slikom psa. Blago je zasvođen, nosi glavu ponosno i skladno je uklopljen u plećke.

Leđa: Leđa su kratka, dovoljno za kvadratično telo.

Gornja linija: Ravna je, zadnji deo blago zaobljeno prelazi u rep.

Grudni koš: Dubok je i dobre širine. Rebra dobro zaobljena i položena dobro unazad ka slabinama. Telo treba biti kratko.

Rep: Nisko je usađen, kratak, tanak i zašiljen, ravan ili zavijen, ne srne biti nošen iznad horizontale. (Primedba: preferira se rep koji ne prelazi dužinu, više od 1/4 rastojanja od korena do skočnog zgloba).

Diskvalifikacija: Kupiran rep.

Greške tela: Veselo nošen rep.

Ozbiljne greške tela: Šaranasta leđa, sedlasta leđa, pločasti bokovi.

Prednji deo

Plećke: Iskošene su i dobro unazad položene. Omogućavaju bostonskom terijeru mirno kretanje.

Laktovi: Ne stoje ni unutra ni napolje.

Prednje noge: Postavljene su umereno široko u liniji sa lopaticama. Prednje noge su snažnog kostura, sa kratkim jakim došapljima. Zaperci se mogu ukloniti.

Šape: Male su, okrugle i kompaktne, nisu okrenute ni napolje ni unutra, sa dobro zasvođenim prstima i kratkim noktima.

Greške: Noge bez dovoljno supstance, raširene šape.

Zadnji deo

Butine: Snažne su i dobro mišićave, pravilno postavljene, savitljiv koleni zglob.

Skočni zglob: Na kratkom je rastojanju od šapa, nije okrenut ni napolje ni unutra, sa dobro izraženim zglobom.

Šape: Male su i kompaktne sa kratkim noktima.

Greške: Ravan koleni zglob.

Kretanje: Hod bostonskog terijera je siguran i ravan, prednje i zadnje noge pokreću se ravno napred u liniji u perfektnom ritmu. Svaki korak iskazuje snagu i lepotu.

Greške kretanja: Ne srne biti geganja, veslanja ili tkanja u kretanju.

Ozbiljne greške kretanja: Svako poprečno kretanje prednjeg ili zadnjeg dela.

Dlaka: Kratka, ravna sjajna i fine građe (tanka).

Boja i oznake: Tigrasta, boja foke ili crna, sa belim oznakama. Tigravost je u prednosti, samo ako su ostali kvaliteti podjednaki. (Primedba: definicija boje foke – boja foke izgleda kao crna, izuzev crvenog preliva kada se gleda na suncu ili pod svetlom).

Diskvalifikacija: Potpuno crna, potpuno tigrasta ili potpuna (čista) boja foke bez potrebnih belih oznaka. Siva ili boja jetre.

Potrebne oznake: Beo obruč oko njuške, bela lisa između ušiju i bele predgrudi.

Poželjne oznake: Beo obruč oko njuške, bela lisa između ušiju, a i preko glave, beli okovratnik, bele predgrudi, bele prednje i zadnje noge ispod šaplja i skočnih zglobova. (Primedba: reprezentativni primerak neće biti penalizovan ako ne poseduje poželjne oznake). Psi sa prednošću, beline na glavi i telu, moraju posedovati dovoljno vrlina, u protivnom manjkavost je neutralise.

Temperament: Bostonski terijer je druželjubiv i živahan pas. Rasa ima odličnu narav i visoki stepen inteligencije, koji čine boston terijera savršenim pratiocem.

Rezime: Savršeno izvajano kratko telo boston terijera sjedinjeno sa jedinstvenim karakteristikama kvadratne glave i vilica i njegove upadljive oznake, čine ga najdoteranijim i prekrasnim američkim proizvodom – bostonskim terijerom.

Bodovna skala

Opšti izgled 10
Izraz 10
Vrat, gornja linija, telo i rep 15
Glava (njuška, vilice, zubalo, lobanja i stop) 15
Oči 05
Uši 05
Prednji deo 10
Zadnji deo 10
Šape 05
Boja dlaka i oznake 05
Kretanje 10
UKUPNO 100

Diskvalifikacija: Oči plave boje ili bilo koji traga plave. Snežni nos. Kupiran rep. Čisto crna, čisto tigrasta ili čisto boja foke, bez potrebnih oznaka. Siva ili boja jetre.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar