04.09.2013 - 16:50

Bobteil (Old English Sheepdog or Bobtail)

Bobtail
foto:commons.wikimedia.org

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 16)
GRUPA I – Ovčarski psi i psi terači stoke (osim švajcarskih pastirskih pasa)
Sekcija: 1 – Ovčarski psi
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Snažan, kvadratičan, veoma simetričan pas. Zdrav i upotrebljiv za rad. Ni u kom slučaju nije visokonog. Po ćelom telu bujno odlakan. Zbijen, mišićav, robustan pas sa visoko inteligentnim izrazom. Prirodne spoljne linije ne treba menjati niti šišanjem, niti sečenjem dlake.

Karakteristike: Obdaren velikom izdržljivošću, blago uzdignuta leđna linija, sa jednim – posmatrano odozgo – kruškolikim telom. Pri sporom ili bržem kretanju „kotrljanje” je tipično. Njegovo lajanje prepoznatljivo je po specijalnom tonu.

Narav: Druželjubiv pas, uravnotežene naravi, hrabar, odan i poverljiv bez bilo kakvog znaka nervoze ili neosnovane agresivnosti.

Glava i lobanja: Odgovara veličini tela. Lobanja široka, prilično kvadratična. Gornji deo iznad očiju dobro zaobljen, stop jasno izražen. Lični deo snažan, kvadratičan i kao isklesan, otprilike polovine dužine ćele glave. Nos veliki i crn sa širokim nozdrvama.

Oči: Dobro razmaknuto jedno od drugog, tanine ili „staklaste oči”, pri čemu su prihvatljiva dva plava oka. Nepoželjne su svetle oči. Prednost ima pigmentisana ivica očnog kapka.

Uši: Male, ravne nošene postrano na glavi.

Njuška (zubi): Snažni veliki ravnomerno raspoređeni zubi. Makazasto zubalo, snažna vilica sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići bez međuprostora dodiruju donje, a zubi stoje vertikalno u vilici. Klještasto zubalo je dozvoljeno ali nepoželjno.

Vrat: Prilično dug, snažan, dražesno nošen.

Prednje noge: Apsolutno prave, dobro drže telo. Masivne kosti. Lakat priljubljen uz telo, plećke treba da su dobro postavljene unazad, a u grebenu su usko postavljene. Nepoželjne teške plećke. Greben je niži od slabinskog dela.

Telo: Prilično kratko i kompaktno sa dobro zaobljenim rebrima i dubokim prostranim grudima.

Zadnje noge: Vrlo stabilne i široke, neznatno zaobljen slabinski deo. Nadkolenica

dobro zaobljena i mišićava. Potkolenica duga i dobro razvijena. Koleni ugao dobar a skočni zglob duboko postavljen. Posmatrano od pozadi, skočni zglob i došaplje treba da su apsolutno ravni. Šape niti u polje ni unutra postavljene.

Šape: Male, okrugle i čvrste, nokti su dobro zaobljeni. Jastučići debeli i čvrsti. Zaperke treba odstraniti.

Rep: Uobičajeno potpuno kupiran.

Kretanje: U koraku pokazuje medveđe rolanje zadnjih nogu. Pri kasu, lako opružanje sa snažnim potiskom pri čemu se noge pomeraju samo napred. Veoma elastičan galop. Pri laganom kretanju neki psi ravanišu. Pri kretanju glava treba da je nošena u prirodnom, nižem položaju.

Dlaka: Bogata, dobre strukture. Ne ravna, nego kudrava (razbarušena) bez uvijutaka. Podlaka čini sloj otporan na vodu. Glava i lobanja dobro pokrivene dlakom, uši su srednje odlakane, vrat, prednje noge i oko njih dobro odlakani. Zadnji deo je još bolje odlakan nego ostali deo tela. Kvallitet, struktura i ispunjenost su značajniji od dužine dlake.

Boja: Svako zatiranje od sive, „grizli” ili plave. Telo i zadnje noge su potpuno jednobojni pri čemu su noge sa ili bez belih „čarapica”. Bele fleke na ovom jednobojnom delu ne treba poticati. Glava, vrat, prednje noge i donji deo stomaka su beli sa ili bez crteža. Nepoželjno svako braon šatiranje.

Veličina: 61 cm, i više za mužjaka, 56 cm. i više za ženke. Tip i simetrija su od najvećeg značaja i ne smeju nikada biti žrtvovani u odnosu na veličinu.

Greške: Svako odstupanje od napred navedenog ima se smatrati manom i mora se penalizovati srazmerno težini mane. I Sve mane koje mogu uticati na ydravlje i dobrobit psa.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalna testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar